Δ. Κουτσούμπας: Δεν περιμένουμε από κανένα «σωτήρα», τα προβλήματα θα λυθούν με δράση και κινητοποίηση

Περιοδεία στον νομό Πέλλας πραγματοποιεί ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπας, επικεφαλής κλιμακίου του Κόμματος στο οποίο συμμετέχουν ακόμα η Θεανώ Καπέτη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και γραμματέας της ΚΟ Κ. Μακεδονίας, ο Ε. Δημάκης, μέλος της ΚΕ, ο Λ. Στολτίδης βουλευτής του ΚΚΕ, ο Γ. Χαβατζάς στέλεχος του Κόμματος και περιφερειακός σύμβουλος Κ. Μακεδονίας με τη Λαϊκή Συσπείρωση και ο Μ. Καλαϊτζής, γραμματέας της ΤΕ Πέλλας. 

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ παραβρέθηκε και μίλησε σε σύσκεψη φορέων του νομού για τα προβλήματα της υγείας, ενώ το απόγευμα θα πάρει μέρος σε σύσκεψη στο Ριζό Σκύδρας με αγρότες. Αργότερα θα συναντηθεί με τη δήμαρχο Σκύδρας και το βράδυ θα μιλήσει σε πολιτική – πολιτιστική εκδήλωση της ΤΕ Πέλλας του ΚΚΕ στο κλειστό γυμναστήριο Σκύδρας

Οι ελλείψεις σε προσωπικό, υποδομές και εξοπλισμό στις δημόσιες δομές υγείας και οι επιπτώσεις στον εργαζόμενο λαό της Πέλλας, αλλά και στους υγειονομικούς, αναδείχθηκαν μέσα από τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι στο Δημαρχείο Γιαννιτσών, με τη συμμετοχή εκπροσώπων φορέων του νομού. Στο επίκεντρο βρέθηκαν επίσης τα προβλήματα από την απουσία γιατρών εργασίας στους χώρους δουλειάς καθώς και άλλα προβλήματα που απασχολούν τους εργαζόμενους.

Το ΚΚΕ ήδη έχει αναδείξει τις τραγικές ελλείψεις που υπάρχουν στις δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (Κέντρα Υγείας, Περιφερειακά Ιατρεία) και στα δύο νοσοκομεία σε Έδεσσα και Γιαννιτσά, με σχετικές ερωτήσεις στη Βουλή.

Τελευταία δραματική εξέλιξη που ήρθε να επιβεβαιώσει τις επιπτώσεις στους υγειονομικούς εξαιτίας της εντατικοποίησης που συνοδεύει τις μεγάλες ελλείψεις, ήταν η «κατάρρευση» ενός ακτινολόγου στο νοσοκομείο Γιαννιτσών που νοσηλεύεται σε ΜΕΘ νοσοκομείου της Θεσσαλονίκης. Τόσο ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Πέλλας Μπάμπης Αποστολίδης, όσο και η γιατρός Ακτινολόγος, Σ. Κουπίδου, ανέδειξαν ότι αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί, γιατί είναι επικίνδυνη για τους ίδιους και για τους ασθενείς.

Όπως είπε η Σοφία Κουπίδου αναδεικνύοντας πως για πολλούς μήνες οι ακτινολόγοι πραγματοποιούν κάθε μήνα από 13 εφημερίες για να καταφέρουν να λειτουργούν το Ακτινολογικό Τμήμα «τους τελευταίους τρεις μήνες δουλεύουμε 3 γιατροί ενώ χρειάζονται τουλάχιστον 9 για να λειτουργήσουμε με ασφάλεια τα τρία τμήματα (αξονικός, μαστογράφος, απλό ακτινολογικό). Τρέχει ένα άτομο από τμήμα σε τμήμα όλο το 24ωρο. Απαιτούμε να μην διαλυθεί το ακτινολογικό γιατί αυτό θα σημάνει διάλυση του νοσοκομείου. Εδώ και τώρα να γίνουν προσλήψεις και να στελεχωθεί τουλάχιστον με 4 γιατρούς στην προοπτική να καλυφθούν όλες οι κενές θέσεις».

Ο Μπάμπης Αποστολίδης, ανέφερε ότι «οι ελλείψεις προσωπικού παραμένουν και η κατάσταση πάει από το κακό στο χειρότερο. Η εντατικοποίηση εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού έχει οδηγήσει σε παραιτήσεις ιατρών. Στο νοσοκομείο Γιαννιτσών, πλέον στην εφημερία της παθολογικής κλινικής σε πολλές περιπτώσεις επικεφαλής της εφημερίας αναλαμβάνουν γενικοί ιατροί που μετακινούνται από τα Κέντρα Υγείας.

Τα τελευταία χρόνια δίνουμε μαζί με τον λαό και τους φορείς του τη μάχη ενάντια στην υποστελέχωση και την εμπορευματοποίηση της υγείας. Η πείρα μας έχει δείξει ότι δεν πρέπει να περιμένουμε από κανένα σωτήρα να δώσει λύσεις. Τα προβλήματα θα λυθούν με δράση και κινητοποίηση για την επιβολή του δίκιου του λαού».

Ο Λευτέρης Αβραμίδης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Δήμου Πέλλας, ανέφερε την εκτίμησή του για τη συνέπεια λόγων και έργων που επιδεικνύει το ΚΚΕ. Ανέδειξε τη μεθοδευμένη δαιμονοποίηση του δημόσιου τομέα και την απαξίωσή του μέσα από την υποστελέχωση σε ότι αφορά τομείς που σχετίζονται με την κάλυψη των λαϊκών αναγκών, όπως η υγεία, η παιδεία, η διαχείριση των απορριμμάτων. Ενώ την ίδια ώρα ενισχύονται τμήματα που σχετίζονται με την ασφάλεια και τον έλεγχο (δημοτική αστυνομία, εσωτερικός έλεγχος, κ.α.).

Ο Αλέκος Ουγγρίνος, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, σημείωσε ότι «οι πολίτες της Πέλλας, βιώνουμε τις επιπτώσεις από τα οξυμένα προβλήματα στις δομές υγείας και ιδιαίτερα στα δύο νοσοκομεία που πλέον δεν μπορούν να λειτουργούν ούτε με όρους Κέντρων Υγείας. Αυτή η κατάσταση οδηγεί σε παραπομπή πολλών ασθενών σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, που επίσης στενάζουν. Έτσι, ουσιαστικά μας οδηγούν να αναζητήσουμε γιατρειά στον ιδιωτικό τομέα και να βάζουμε βαθιά το χέρι στην τσέπη. Γι’ αυτό κι εμείς απαιτούμε να ενισχυθεί το ΕΣΥ, με όλο το αναγκαίο προσωπικό».

Η Χριστίνα Χατζηελευθερίου, μέλος του ΔΣ της Ομάδας Γυναικών Γιαννιτσών (ΟΓΕ), μετέφερε την αγωνία των γυναικών, τις επιπτώσεις στις ίδιες εξαιτίας της καταπόνησής τους στους χώρους δουλειάς καθώς χιλιάδες εργάζονται εποχικά σε εργοστάσια, κονσερβοποιία, που έχουν ιδιαίτερη επιβάρυνση στον γυναικείο οργανισμό, αλλά και χιλιάδες αγρότισσες. Όπως είπε, η υποστελέχωση και υπολειτουργία των ΚΥ, των Περιφερειακών Ιατρείων, των δύο νοσοκομείων, εμποδίζουν την πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας δημόσιες, σύγχρονες και δωρεάν. Δεν υπάρχουν παιδίατροι, δεν γίνονται τεστ ΠΑΠ, υπολειτουργεί η γυναικολογική κλινική, δεν υπάρχει ούτε μια δομή που να μπορεί να συμβουλεύσει και να αγκαλιάσει μια γυναίκα που ζει την κακοποίηση. Την ίδια ώρα οι οικογένειες είναι επιφορτισμένες με τη φροντίδα των ηλικιωμένων, καθώς δεν υπάρχουν τέτοιες δημόσιες δομές».  

Η Μάρθα Σαλτσίδου, πρόεδρος του Σωματείου Εργατριών Εργατών Γης, Κονσερβοποιίων, Διαλογητηρίων, Ψυγείων νομού Πέλλας είπε ότι «αγωνιούμε για τα θέματα της υγείας. Ζητάμε να ενισχυθεί η ΠΦΥ. Τα δύο τελευταία χρόνια, έγινε μεγάλη εξάπλωση του ιού στα εργοστάσια. Ζητάμε πιο αυστηρά μέτρα προστασίας για τους εργαζόμενους, συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας, να γίνονται τεστ με ευθύνη και κόστος της εργοδοσίας, η άδεια νόσησης να θεωρείται ασθενείας και να πληρώνεται κανονικά».

Η Θεοδώρα Καρρά, πρόεδρος του Σωματείου Σχολικών Καθαριστριών δήμου Έδεσσας – Σκύδρας – Αλμωπίας πρόβαλε τις διεκδικήσεις για μόνιμη και σταθερή εργασία, μονιμοποίηση χωρίς όρους και προϋποθέσεις, καμία περικοπή στο ανθυγιεινό επίδομα, αξιοπρεπείς αμοιβές, απόδοση των Μέσων Ατομικής Προστασίας, κλπ.

Ο Γ. Βουδούρης, μέλος του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Γιαννιτσών, αναφέρθηκε στην ταλαιπωρία που βιώνουν γονείς και αδέλφια ατόμων με ειδικές ανάγκες καθώς με το νόμο Κατρούγκαλου καταργήθηκε το δικαίωμα όσων εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα να βγαίνουν στη σύνταξη με 25 χρόνια δουλειάς και στα 50 έτη, ενώ διατηρείται για όσους εργάζονται στο δημόσιο και ζητάνε την επαναφορά του.

Ο Χρήστος Κοντίδης, Γραμματέας του Συνδικάτου Γάλακτος Τροφίμων Ποτών Ημαθίας – Πέλλας, αναφέρθηκε στην ανάγκη ενίσχυσης των δημόσιων δομών υγείας και τη στελέχωση των χώρων δουλειάς με γιατρούς και νοσηλευτές, σημειώνοντας ότι τα εργατικά ατυχήματα είναι καθημερινό φαινόμενο στις εποχικές επιχειρήσεις μεταποίησης, στα διαλογητήρια κλπ, όπου απασχολούνται χιλιάδες εργαζόμενοι, ιδιαίτερα την περίοδο παραγωγής των αγροτικών προϊόντων. Όπως είπε «καθημερινά στους χώρους εργασίας γίνονται εργατικά ατυχήματα. Πρόσφατα ένας συνάδελφός μας υπέστη ακρωτηριασμό δακτύλου και λόγω της έλλειψης ειδικών γιατρών και κλινικών, χρειάστηκε να μεταφερθεί στη Λάρισα.

Οι επιχειρήσεις επεξεργασίας και μεταποίησης είναι διάσπαρτες σε όλο τον νομό, δεν έχουν γιατρούς εργασίας και νοσηλευτές και τα Κέντρα Υγείας είναι αποδεκατισμένα. Σε ένα ενδεχόμενο βιομηχανικού ατυχήματος μεγάλης έκτασης, που είναι πάντα προ των πυλών, δεν ξέρουμε τι θα αντιμετωπίσουμε. Πέρσι ξέσπασε φωτιά σε μεγάλο εργοστάσιο στη Σκύδρα και η πυροσβεστική δύναμη χρειάστηκε να έρθει από την Έδεσσα». Κλείνοντας σημείωσε ότι οι «εργαζόμενοι του κλάδου, νιώθουμε το ΚΚΕ αποκούμπι. Έχει καταθέσει στη βουλή τις διεκδικήσεις μας για μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς, για μείωση των απαιτούμενων ενσήμων στους χιλιάδες εποχικά εργαζόμενους ώστε να μπορούμε να βγαίνουμε στο ταμείο ανεργίας και να ελπίζουμε σε συνταξιοδότηση».

Το ΚΚΕ μαζί με τους εργαζόμενους του νομού για μαζικές προσλήψεις γιατρών, στελέχωση των δομών Υγείας

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας σε δήλωσή του μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Είναι τεράστιες οι ελλείψεις στο Νοσοκομείο των Γιαννιτσών, στο Νοσοκομείο της Έδεσσας, σε όλο τον Νομό Πέλλας, έχει απαξιωθεί πλήρως η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, τα Κέντρα Υγείας. Υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις σε γιατρούς και νοσηλευτές στα νοσοκομεία σε όλες τις ειδικότητες, λείπουν ακτινολόγοι και μια σειρά άλλες ειδικότητες που είναι απαραίτητες για τη λειτουργία του νοσοκομείου.

Το ΚΚΕ, μαζί με τους εργαζόμενους εδώ στο Νομό Πέλλας, θα παλέψει και στη Βουλή και στους αγώνες, για να γίνουν οι μαζικές προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών, για να φτιαχτούν οι απαραίτητες υποδομές, για να στελεχωθούν τα Κέντρα Υγείας.

Την ίδια στιγμή, τέθηκε το τεράστιο ζήτημα του νέου νομοσχεδίου που βρίσκεται υπό διαβούλευση από το υπουργείο Υγείας, έτσι ώστε να απορριφθεί όχι μόνο από τους γιατρούς, τους νοσηλευτές και τους υγειονομικούς, αλλά να απορριφθεί από το σύνολο του ελληνικού λαού. Διότι είναι απαράδεκτο, ιδιωτικοποιεί παραπέρα την Υγεία, στέλνει το δημόσιο γιατρό, το δημόσιο νοσοκομείο στα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα, στους μεγάλους ιδιώτες επενδυτές στον τομέα της Υγείας.»

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...