Δ. Κουτσούμπας: Επίσκεψη στη Δομή Ασυνόδευτων Ανηλίκων στην Καρίτσα

Δομή Ασυνόδευτων Ανηλίκων στην Καρίτσα Λάρισας επισκέφτηκε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας - 18/7/2020
Δομή Ασυνόδευτων Ανηλίκων στην Καρίτσα Λάρισας επισκέφτηκε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας – 18/7/2020

Τη Δομή Ασυνόδευτων Ανηλίκων στην Καρίτσα Λάρισας επισκέφτηκε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, επικεφαλής αντιπροσωπείας του Κόμματος, στην οποία συμμετείχαν ακόμα τα μέλη του ΠΓ Νίκος Σοφιανός και Κώστας Αβραμόπουλος και ο βουλευτής Γιώργος Λαμπρούλης. 

Κατά την επίσκεψη συναντήθηκαν με τον συντονιστή της Δομής, Δ. Χαρταλάμη, τον πρόεδρο της ΚΕΑΝ, Στ. Μηλιώνη και εργαζόμενους στη Δομή. Παρόντα στη συζήτηση και αρκετά από τα φιλοξενούμενα παιδιά που πρόσφεραν στον Δημήτρη Κουτσούμπα ένα κολάζ με φωτογραφίες από τη ζωή και τη δραστηριότητά τους στη Δομή.

Οι υπεύθυνοι της Δομής εξέφρασαν τις ευχαριστίες τους για την επίσκεψη, την πρώτη που δέχονται από τον Νοέμβρη οπότε κι άρχισε η λειτουργία του χώρου. Η Δομή φιλοξενεί 38 παιδιά από 9 έως 17 χρόνων και λειτουργεί με 23 άτομα προσωπικό που εργάζονται με 8μηνες συμβάσεις. Εξέφρασαν την αγωνία τους για το μέλλον της Δομής, αλλά και την ένταξη των παιδιών στην εκπαιδευτική διαδικασία καθώς προχωρά με πολύ αργούς ρυθμούς ιδίως μετά την πανδημία. 

Μετά τη συνάντηση ο Δ. Κουτσούμπας έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Εκφράσαμε την αλληλεγγύη μας εδώ στη δομή που φιλοξενεί ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες, όπως και γενικότερα χρειάζεται η αλληλεγγύη όλου του ελληνικού λαού στο δράμα που βιώνουν αυτοί οι άνθρωποι, διωγμένοι από τις πατρίδες τους, εξαιτίας των πολέμων της εκμετάλλευσης, της φτώχειας.

Είμαστε αντίθετοι και καταδικάζουμε από την πρώτη στιγμή κάθε ρατσιστική, φασιστική, αντιδραστική, ξενοφοβική φωνή σε όλη την περιοχή, όπως και σε όλη την Ελλάδα, που δεν δείχνει τους πραγματικούς ενόχους, αλλά δείχνει μόνο τα θύματα αυτής της κατάστασης, που είναι οι πρόσφυγες.

Δομή Ασυνόδευτων Ανηλίκων στην Καρίτσα Λάρισας επισκέφτηκε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας - 18/7/2020

Και βεβαίως επαναλάβαμε για μία ακόμη φορά την αντίθεσή μας και στη Συνθήκη του Δουβλίνου και στην κοινή συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας, η οποία έχει οδηγήσει σε επικίνδυνα μονοπάτια την εξέλιξη αυτού του ζητήματος. Άμεσα θα πρέπει οι πρόσφυγες να πάρουν το δρόμο για τις χώρες προορισμού τους, θα πρέπει στο διάστημα που βρίσκονται εδώ να ζουν σε αξιοπρεπείς συνθήκες, ανθρώπινες συνθήκες, ιδιαίτερα τα ασυνόδευτα ανήλικα παιδιά.

Εκφράσαμε τη συμπαράστασή μας και την αλληλεγγύη μας σε αυτή εδώ τη δομή, στην Καρίτσα του Νομού Λάρισας, που κάνει μια προσπάθεια μέσα σε δύσκολες και αντίξοες συνθήκες. Χρειάζεται ενίσχυση αυτής της δομής, όλων των δομών, να γίνουν κρατικές δομές, να προσληφθούν και να υπάρχουν μόνιμοι εργαζόμενοι, όχι συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου, αλλά να γίνουν αορίστου χρόνου όλοι οι εργαζόμενοι σε αυτές τις δομές και βεβαίως με στελέχωση όλων των ειδικοτήτων. Είτε αφορούν την ψυχική ή κοινωνική ένταξη αυτών των παιδιών, ιδιαίτερα όταν μιλάμε για ανήλικους πρόσφυγες, είτε αφορούν την εκπαιδευτική τους διαδικασία, την κανονική τους κοινωνικοποίηση σε όλη αυτή την πορεία.

Δομή Ασυνόδευτων Ανηλίκων στην Καρίτσα Λάρισας επισκέφτηκε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας - 18/7/2020

Από αυτή την σκοπιά θα πρέπει να ενταχθούν στην εκπαιδευτική διαδικασία, είναι ευθύνη του κράτους, είναι ευθύνη του τοπικού κράτους, της Τοπικής Διοίκησης, της Περιφέρειας, των Δήμων, να ασχοληθούν με αυτά τα ζητήματα και βεβαίως να ενισχύσουν και χρηματοδοτώντας και επιλύοντας προβλήματα, όπως είναι για παράδειγμα -απαραίτητο άλλωστε για παιδιά, για ανήλικους- η άθλησή τους, να υπάρχουν αθλητικά κέντρα, γήπεδα ή άλλες δραστηριότητες που μπορούν να συμβάλουν σε αυτό που λέμε κανονική εξέλιξη της προσωπικότητάς τους.

Αυτά τα λίγα θα ήθελα να σας πω, υπάρχουν πάρα πολλές πλευρές σε αυτό το ζήτημα που το ΚΚΕ έχει αναδείξει και σε συνεργασία και με τις δομές και με τους εργαζόμενους, που μοχθούν σε αυτόν εδώ τον τομέα. Θα κοιτάξουμε να τα προωθήσουμε και μέσα στη βουλή, στα υπουργεία, στην κυβέρνηση, αλλά οπωσδήποτε και στους δρόμους του αγώνα, έτσι όπως κάνει πάντα το ΚΚΕ».

Δομή Ασυνόδευτων Ανηλίκων στην Καρίτσα Λάρισας επισκέφτηκε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας - 18/7/2020
Δομή Ασυνόδευτων Ανηλίκων στην Καρίτσα Λάρισας επισκέφτηκε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας – 18/7/2020

Το πρόγραμμα της επίσκεψης του Δ. Κουτσούμπα στη Λάρισα συνεχίζεται ως εξής: Θα συναντηθεί στο Στόμιο με αντιπροσωπεία της Ένωσης Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας και στη συνέχειαθα συναντηθεί με τον δήμαρχο Αγιάς Αντώνη Γκουντάρα. Στις 20.30 θα μιλήσει σε πολιτική συγκέντρωση, με την οποία κορυφώνονται οι εκδηλώσεις του 29ου Αντιιμπεριαλιστικού Διημέρου της ΚΝΕ, στον χώρο της κατασκήνωσης.

Δείτε ακόμα...