Μια συνάντηση που ανέδειξε ανάγλυφα τα προβλήματα που ταλανίζουν το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθήνας (ΕΚΠΑ), προβλήματα που λίγο πολύ συναντιούνται σε όλα τα ΑΕΙ της χώρας, ήταν αυτή που είχε σήμερα, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας με σωματεία εργαζομένων και πανεπιστημιακών του ΕΚΠΑ, καθώς και Φοιτητικούς Συλλόγους του πανεπιστημιακού ιδρύματος, στο Αμφιθέατρο της Βιβλιοθήκης της Φιλοσοφικής Σχολής.
Στη συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι των Συλλόγων ΔΕΠ των σχολών Ιατρικής, Φιλοσοφικής, Θετικών Επιστημών, ΣΕΦΑΑ, καθώς και πολλοί ακόμα πανεπιστημιακοί και ομότιμοι καθηγητές του ιδρύματος, εκπρόσωποι των Συλλόγων Διοικητικού Προσωπικού του ΕΚΠΑ, του Συλλόγου Ειδικού Τεχνικού και Εργαστηριακού Προσωπικού (ΕΤΕΠ) και του Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού (ΕΔΙΠ), εκπρόσωποι δεκάδων Φοιτητικών Συλλόγων του ιδρύματος, του Συλλόγου Οικοτρόφων της Εστίας, αλλά και του Σωματείου Συμβασιούχων Ερευνητών Αττικής.
Παίρνοντας τον λόγο διαδοχικά περιέγραψαν προβλήματα που αντιπαλεύουν εκφράζοντας τις ευχαριστίες τους στο ΚΚΕ, που βρίσκεται πάντα δίπλα τους στους αγώνες τους ενώ στο τέλος της εκδήλωσης μίλησε ο Δ. Κουτσούμπας.
Οι παρεμβάσεις ανέδειξαν ανάγλυφα τα προβλήματα
Ο Αντώνης Παπαδόπουλος, πρόεδρος του Φοιτητικού Συλλόγου Φιλοσοφικής ξεχώρισε ως βασικό ζήτημα που απασχολεί τους φοιτητές την ακρίβεια, το κόστος σπουδών, αλλά και την αξία του πτυχίου τους. Εφερε παραδείγματα από τις προβληματικές υποδομές, στο ίδρυμα, την παράδοση υπηρεσιών σε εργολάβους κ.ο.κ..
Ο Δημήτρης Φασουλιώτης, καθηγητής στο Τμήμα Φυσικής του ΕΚΠΑ και πρόεδρος του Συλλόγου ΔΕΠ της ΣΘΕ, στάθηκε στα προβλήματα υποχρηματοδότησης και υποστελέχωση, επεκτείνοντας την παρέμβασή του και στις συνέπειες που έχουν για τα ΑΕΙ οι νόμοι που έχουν περάσει όλα τα τελευταία χρόνια, ενώ κατήγγειλε την κατάπτυστη συμφωνία με τη Lockheed Martin.
Ο Νίκος Μίνας, πρόεδρος του Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού του ΕΚΠΑ στάθηκε στα μισθολογικά των δημοσίων υπαλλήλων και τις απώλειες τους, τις συνταξιοδοτήσεις που δεν αναπληρώνονται και τους συμβασιούχους που δουλεύουν σε καθεστώς επισφάλειας, αλλά και στην παράδοση υπηρεσιών σε εργολάβους με μεγαλύτερο κόστος για το ίδρυμα.
Η Δανάη Κυλάκου πρόεδρος του Συλλόγου Οικοτρόφων της Φοιτητικής Εστίας του ΕΚΠΑ απόδειξε με στοιχεία την ανεπάρκεια δωματίων, αλλά και προσωπικού στην Εστία.

Ο Νίκος Γελαδάς, πρώην Κοσμήτορας της ΣΕΦΑΑ έδειξε πώς σπρώχνονται πανεπιστημιακοί και δομές του ιδρύματος να λειτουργούν σαν επιχειρηματίες, ενώ ανέδειξε και το θέμα των απαρχαιωμένων εγκαταστάσεων του ιδρύματος και ιδιαίτερα της ΣΕΦΑΑ που τις χαρακτήρισε αισχρές.
Ο Βαγγέλης Καραγκούνης, πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Τεχνικού και Εργαστηριακού Προσωπικού (ΕΤΕΠ), μίλησε για τις μεγάλες ελλείψεις σε εργαστηριακό προσωπικό.
Η Αναστασία Γεωργάκη, πρόεδρος του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του ΕΚΠΑ, έθεσε μια σειρά ζητήματα για την τέχνη στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και την αντανάκλαση των προβλημάτων αυτών στην κοινωνία με την παραγωγή και προβολή υποκουλτούρας. Εξέφρασε δε επιφυλάξεις και αντιρρήσεις για τον τρόπο που σχεδιάζεται κεκλεισμένων των θηρών η Ανώτατη Σχολή Παραστατικών Τεχνών.
Η Μαρία Πάτση, πρόεδρος του Φοιτητικού Συλλόγου Νηπιαγωγών, μίλησε για το τεράστιο κτιριακό πρόβλημα των Παιδαγωγικών, αφού η ανακαίνιση του σημείου στη Σόλωνος παίρνει διαρκείς παρατάσεις και οι φοιτητές περιπλανιούνται για μαθήματα σε διάφορα κτίρια σε όλη την Αθήνα.

Η Αννα Χωριανοπούλου, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Συμβασιούχων Ερευνητών Αττικής περιέγραψε αναλυτικά τα προβλήματα των υποψηφίων διδακτόρων, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι διαγωνίζονται για κακοπληρωμένες υποτροφίες, εργάζονται πολλές φορές σε δυο και σε τρία έργα, σκεπτόμενοι πως θα εξασφαλίσουν χρηματοδότηση κ.λπ..
Ο Δημήτρης Αντωνίου, ΓΓ του Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού ΕΚΠΑ, αναφέρθηκε στην απόλυσή του τον Ιούλη και μίλησε γενικά για τα μέτρα πειθάρχησης και καταστολής μέσα στα ιδρύματα και την κοινωνία.
Ο Αλέξανδρος Θεολόγου, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Φοιτητών Ιατρικής Αθήνας έκανε σύγκριση των υποδομών που παρέχονται στο ξενόγλωσσο επί πληρωμή πρόγραμμα με το δωρεάν προπτυχιακό, ενώ στηλίτευσε τα σχέδια για ίδρυση ιδιωτικής Ιατρικής Σχολής.
Ο Ανδρέας Χριστόπουλος, πρόεδρος του Φοιτητικού Συλλόγου Νομικής Αθηνών αναφέρθηκε σε ζητήματα κόστους σπουδών, στην υποστελέχωση και το στοίβαγμα φοιτητών στα αμφιθέατρα, αλλά και στα προβλήματα των εστιών κ.ά..
Τέλος, η Εύη Κοργιαλά, πρόεδρος του Φοιτητικού Συλλόγου Κοινωνιολογίας μίλησε κι εκείνη για το στοίβαγμα των φοιτητών στο κτίριο της Νομικής, τα προβλήματα προσβασιμότητας, την ώρα που το ίδρυμα έχει πολλά ακίνητα που μισθώνονται σε εταιρείες και ιδιώτες, ενώ αναφέρθηκε και στην επαγγελματική προοπτική των αποφοίτων ανθρωπιστικών σπουδών.

Η ομιλία του Δ. Κουτσούμπα
Αμέσως μετά το λόγο πήρε ο Δημήτρης Κουτσούμπας. Παραθέτουμε την παρέμβασή του:
«Είναι αλήθεια πως με τις παρεμβάσεις σας αναδείξατε με πολύ ζωντανό τρόπο την τραγική καθημερινότητα που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι εργαζόμενοι, το εκπαιδευτικό προσωπικό, οι φοιτητές του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Και όπως γνωρίζετε, το ΚΚΕ επιδιώκει να έχει σταθερά τέτοιες ζωντανές συζητήσεις με τα σωματεία των εργαζομένων, τους συλλόγων των πανεπιστημιακών δασκάλων, τους φοιτητικούς συλλόγους.
Ακούμε με πολύ μεγάλη προσοχή την αγωνία σας για τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά, συνολικά για την κατάσταση που διαμορφώνεται στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Όλα όσα αναδείξατε με τις σημερινές σας παρεμβάσεις καταρρίπτουν το μύθο της κυβέρνησης, ότι όλα βαίνουν καλώς, ότι αυξάνει τη χρηματοδότηση των Πανεπιστημίων, ότι παίρνει μέτρα εκσυγχρονισμού στην ανώτατη εκπαίδευση.
Η πραγματικότητα όμως επιβεβαιώνει ότι τα Ιδρύματα, βρίσκονται στα όρια της λειτουργίας τους, με σοβαρές επιπτώσεις στις μορφωτικές ανάγκες των φοιτητών, με εξαντλητικούς όρους εργασίας στους χιλιάδες εργαζόμενους του Ιδρύματος, με απλήρωτη και πενιχρή αμοιβή για εκατοντάδες ερευνητές και τόσα άλλα.
Γιατί αυτές είναι οι συνέπειες της ενίσχυσης της λειτουργίας των Πανεπιστημίων με ιδιωτικό-οικονομικά κριτήρια, της μετατροπής των πανεπιστημίων από κυψέλες γνώσης, προώθησης της επιστημονικής έρευνας για την κάλυψη των αναγκών, σε επιχειρήσεις, να προσαρμόζονται στις ανάγκες ακόμα και της πολεμικής οικονομίας!
Αυτές είναι οι συνέπειες της επιλεκτικής χρηματοδότησης των πανεπιστημίων από το κράτος, η οποία όχι μόνο συνεχώς μειώνεται, αλλά πλέον και με το νόμο, το 30% αυτής, συνδέεται με την “αξιολόγηση” του κάθε Ιδρύματος. Και φυσικά αυτή η “αξιολόγηση”, δεν αφορά το πώς σπουδάζουν, το πώς εργάζονται οι χιλιάδες άνθρωποι που περνούν καθημερινά της εισόδους των κτηρίων του ΕΚΠΑ.

Ούτε αφορά το πώς θα στηριχθεί η τεράστια προσπάθεια που κάνουν καθημερινά τα μέλη ΔΕΠ, για να μάθουν τα παιδιά μας γράμματα, για να παράγουν έργο υψηλής ποιότητας, που φτάνουν στο σημείο να πληρώνουν από την τσέπη τους για να μπορούν να έχουν αναλώσιμα στα εργαστήρια, ακόμα και κόλλες χαρτί.
Ούτε αφορά τους χιλιάδες υποψήφιους διδάκτορες, μεταδιδακτορικούς ερευνητές, αυτό το υψηλής ειδίκευσης επιστημονικό προσωπικό, που δουλεύει ακόμα και ανασφάλιστο, που η επιστημονική τους εργασία και έρευνα μετριέται με το πόσα λεφτά φέρνουν από ερευνητικά προγράμματα, ενώ οι ίδιοι καλούνται να τα βγάλουν πέρα με υποτροφίες των 2.000 ευρώ για 6 μήνες, εάν δεν σκέφτεται να φύγει στο εξωτερικό για κάποιες καλύτερες απολαβές.
Αυτές είναι οι συνέπειες της επιλεκτικής χρηματοδότησης και μαρτυρούν τις προτεραιότητες που έχουν.
Είναι χαρακτηριστικά τα παραδείγματα των πρώτων ημερών της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς…
Οι αθλητικοί χώροι της Σχολής Επιστημών Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, που μετά από έλεγχο υπηρεσιών της Περιφέρειας βαίνουν προς το να βγουν ακατάλληλοι, αφήνοντας αθλητικά σωματεία της περιοχής “άστεγα” και ταυτόχρονα εκατοντάδες φοιτητές του τμήματος, αθλητές που πρέπει να στηρίζονται, να προπονούνται και να αθλούνται, σε χώρους και υποδομές ακατάλληλες, που δεν πληρούν προδιαγραφές, που εγκυμονούν τον κίνδυνο για την ίδια τη σωματική ακεραιότητα των φοιτητών της σχολής, των καθηγητών- προπονητών.
Την ίδια στιγμή όμως υπάρχει έτοιμη μελέτη για την ασφαλή μετεγκατάσταση της σχολής των ΣΕΦΑΑ (Σχολή Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού), εδώ στην Πανεπιστημιούπολη, που όμως δεν προχωρά γιατί “κοστίζει”.
Ή το κτήριο του “Νέου Χημείου” στην οδό Ναυαρίνου, που εδώ και 3 χρόνια ανακαινίζεται, που και αυτό έγινε κάτω από την αποφασιστική στάση και διεκδίκηση των συλλόγων των φοιτητών, εργαζομένων και του διδακτικού προσωπικού, που όμως πηγαίνει με ρυθμούς… μετρό Θεσσαλονίκης!
Είναι εκατοντάδες οι φοιτητές των τμημάτων των Δασκάλων και των Νηπιαγωγών που περιπλανώνται από κτίριο σε κτίριο στο κέντρο της Αθήνας, για να παρακολουθήσουν τα μαθήματά τους και αυτό σε ακατάλληλα για εκπαιδευτικές διαδικασίες κτήρια.

Είναι χαρακτηριστικές οι καταγγελίες των φοιτητών ότι στο κτήριο της Πανεπιστημιακής Λέσχης, στοιβάζονται φοιτητές στον 4ο όροφο, όπου τα πατώματα είναι διαβρωμένα, με εργαζόμενους του ιδρύματος να επιβεβαιώνουν ότι το φορτίο που μπορεί να αντέξει είναι για 40 άτομα.
Είναι οι μεγάλες ελλείψεις σε διδακτικό και ερευνητικό προσωπικό, και όπως αυτό εκφράζεται καθολικά σε όλα τα τμήματα του ΕΚΠΑ. Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα του τμήματος Οικονομικών της Σχολής ΟΠΕ (Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών) που τα τελευταία χρόνια, 21 μαθήματα επιλογής του προγράμματος σπουδών δεν διδάσκονται λόγω ραγδαίας μείωσης των μελών ΔΕΠ της Σχολής. Αφού αυτή τη στιγμή υπηρετούν στο τμήμα 29 μέλη ΔΕΠ για περίπου 2.500 φοιτητές.
Αντίστοιχα και στο τμήμα Φυσικής, όπου από 104 μέλη ΔΕΠ το 2011, σήμερα το τμήμα αριθμεί μόλις 56. Το τμήμα Μαθηματικών 37 μέλη ΔΕΠ, το 1/3 όσων είχε το 2013, με αποτέλεσμα να υπάρχουν μαθήματα στο πρόγραμμα σπουδών που διδάσκονται κάθε δυο χρόνια.
Εξάλλου, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης, στο ΕΚΠΑ σε κάθε διδάσκοντα αντιστοιχούν 61 προπτυχιακοί φοιτητές, την ώρα που ο μέσος όρος στην ΕΕ είναι 13! Και για να προλάβουμε και ορισμένους καλοθελητές, ακόμα και αν ληφθούν υπόψη μόνο οι λεγόμενοι “ενεργοί” φοιτητές, ακόμα και αν ληφθούν υπόψη όλες οι κατηγορίες διδασκόντων, η αναλογία ξεπερνάει το 1 προς 33.

Είναι τα μεγάλα προβλήματα στην καθημερινότητα και τους όρους σπουδών χιλιάδων φοιτητών του Ιδρύματος, φτάνοντας στο σημείο, το 2024 να υπάρχουν αίθουσες, αμφιθέατρα, εργαστηριακές αίθουσες, κοινόχρηστοι χώροι (βιβλιοθήκες κλπ) χωρίς θέρμανση το χειμώνα και χωρίς ψύξη το καλοκαίρι.
Σχεδόν το σύνολο των εγκαταστάσεων στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου, όπως το τμήμα ΙΦΕ (Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης), το Φυσικό και άλλα, τον χειμώνα δηλώνουν δεν θα έχουν θέρμανση, όπως βέβαια δεν είχαν και το καλοκαίρι κλιματισμό.
Είναι η τραγική κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι εκατοντάδες φοιτητές που μένουν στη Φοιτητική Εστία του Πανεπιστημίου Αθηνών. Σε μια από τις μεγαλύτερες φοιτητικές εστίες της χώρας, οι οικότροφοι δεν έχουν πόσιμο νερό, μέσα στο καλοκαίρι πάλευαν για να έχουν κλιματισμό στα δωμάτιά τους, εν μέσω καύσωνα και εξεταστικής, για να έχουν ένα πιάτο φαΐ να φάνε. Θέμα πολύ σημαντικό, για το οποίο η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ κατέθεσε πρόσφατα και επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή.
Και τι να πούμε για τη φοιτητική στέγη, όπου το ενοίκιο για ένα σπίτι έχει φτάσει εδώ στις τριγύρω περιοχές στα 500 ευρώ;
Μήπως δεν υπάρχουν σήμερα οι δυνατότητες για να υπάρχει φθηνή και ασφαλής κατοικία; Μήπως δεν αποτελεί ανάγκη να έχει κάθε φοιτητής, τη δυνατότητα να σπουδάζει σε μια πόλη από την οποία κατάγεται;
Αν αυτό δεν είναι δείκτης προσβασιμότητας στην τριτοβάθμια εκπαίδευση για την οποία τόσο κόπτονται η κυβέρνηση, η ΕΕ και οι υποστηρικτές τους, τότε τι είναι;
Το κράτος αφήνει κυριολεκτικά στο έλεος τούς χιλιάδες φοιτητές από την επαρχία, αφού φοιτητική εστία για το σύνολο των φοιτητών δεν υπάρχει.
Χαρακτηριστικό είναι ότι στο ΕΚΠΑ, μόλις το 7% των φοιτητών έχει πρόσβαση σε δωμάτιο σε φοιτητική εστία. Και την ίδια στιγμή το ΕΚΠΑ διαθέτει δεκάδες ακίνητα στην Αθήνα, που με κατάλληλη προσαρμογή, αρκετά από αυτά, θα μπορούσαν να γίνουν φοιτητικές εστίες.

Αναγκάζουν έναν φοιτητή από επαρχία να πληρώνει στην καλύτερη περίπτωση 500 ευρώ για 30 τμ, και μοιράζεται ένα επίδομα με ψίχουλα, το οποίο -εάν δεν υπήρχαν και οι Φοιτητικοί Σύλλογοι με τους αγώνες τους- θα το είχαν πάρει και αυτό πίσω.
Είναι αποκαλυπτικά τα στοιχεία που έχουν δημοσιεύσει οι Φοιτητικοί Σύλλογοι: Το ελάχιστο που δίνει ένας φοιτητής για να σπουδάσει, με ενοίκιο και με βασικά, πολύ φειδωλά έξοδα διαβίωσης, ξεπερνούν τα 900 ευρώ το μήνα. Και έτσι η κατάσταση γίνεται εκρηκτική.
Το ΚΚΕ απαιτεί μέτρα ανακούφισης των φοιτητών και των οικογενειών τους, άμεσα να δοθεί έκτακτη χορήγηση με τη μορφή φοιτητικού επιδόματος, άμεσα να αυξηθεί το στεγαστικό επίδομα για τους φοιτητές.
Για όσους φοιτητές κάνουν αίτηση για τις εστίες και ο αριθμός δωματίων δεν επαρκεί, να επινοικιαστούν δωμάτια στα ξενοδοχεία του πολυδιαφημιζόμενου “τουριστικού θαύματος” της Αθήνας με ευθύνη του Υπουργείου.
Και στη σημερινή μας συνάντηση, εκφράστηκε η αγωνία για τις πολιτιστικές ομάδες του ΕΚΠΑ, που ετοιμάζονται να πεταχτούν έξω από τον ιστορικό χώρο της “Ίριδας” στην Ιπποκράτους, προκειμένου να εκμισθώνεται από τη διοίκηση του ΕΚΠΑ σε Ιδιώτες για να φέρνει έσοδα. Μάλιστα, πέρσι, έφτασαν στο σημείο να ακυρώσουν προγραμματισμένες δραστηριότητες των πολιτιστικών ομάδων, προκειμένου να πραγματοποιηθεί event μόδας!!!
Στηρίζουμε τα δίκαια αιτήματά τους, και θα συνεχίζουμε να παλεύουμε μαζί τους για να αυξηθεί η κρατική χρηματοδότηση, η πρόσβαση όλων των φοιτητών στον πολιτισμό, η αξιοποίηση όλων των πολιτιστικών χώρων του ΕΚΠΑ για τους φοιτητές και του εργαζόμενους του Ιδρύματος.

Όμως όλες αυτές οι εξελίξεις στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και στην έρευνα, ακολουθούν πιστά τη στρατηγική της ΕΕ για τον Ενιαίο Χώρο Ανώτατης Εκπαίδευσης και Έρευνας ή της συνθήκης της Μπολόνια, κατά το κοινώς λεγόμενον.
Σχετίζεται επίσης και με την αποσύνδεση πτυχίου-επαγγέλματος, ώστε να εξυπηρετηθούν οι 4 αρχές του Μάαστριχτ και να “απελευθερωθούν” από τα δεσμά της πρόσβασης στο επάγγελμα με σταθερές σχέσεις εργασίας, οι μελλοντικοί απόφοιτοι στο όνομα της ευελιξίας, της “δια βίου μάθησης” και περιπλάνησης.
Εκεί εντάσσονται και τα σχέδια για την απόσπαση της Παιδαγωγικής Επάρκειας από τα πτυχία των καθηγητικών σχολών, εξέλιξη την οποία οι φοιτητές με τους αγώνες τους απέτρεψαν, ακριβώς γιατί τα παιδαγωγικά μαθήματα και συνεπώς η επάρκεια ενυπάρχει στο πρόγραμμα σπουδών, αποτυπώνεται δηλαδή στο πτυχίο που παίρνει ο καθένας και η καθεμιά στις καθηγητικές σχολές.
Και οι φοιτητές καλά κάνουν και συνεχίζουν να παλεύουν για να είναι το πτυχίο η μοναδική προϋπόθεση για την πρόσβαση στο επάγγελμα, για μαζικές προσλήψεις καθηγητών, για να ανοίξουν περισσότερα σχολεία και όχι να συγχωνεύονται τμήματα, να στοιβάζονται οι μαθητές σαν σαρδέλες στις τάξεις με σοβαρές επιπτώσεις στην μαθησιακή διαδικασία.
Εκεί εντάσσεται και ο πρόσφατος νόμος που ψηφίστηκε στη Βουλή για την ίδρυση των Ιδιωτικών Πανεπιστημίων αλλά και τη περαιτέρω μετατροπή των δημοσίων σε ιδιωτικά.
Νόμος που το σύνολο της πανεπιστημιακής κοινότητας έχει απορρίψει, όπως η ομοσπονδία του διδακτικού προσωπικού, η ομοσπονδία των εργαζομένων στα πανεπιστήμια, το σύνολο των φοιτητικών συλλόγων μέσα από τον μεγαλειώδη αγώνα που έδωσαν.

Δίπλα στα πτυχία των Ιδιωτικών που θα αγοράζει, όποιος έχει να πληρώσει, βλέπουμε δημόσια πανεπιστήμια, όπως το ΕΚΠΑ, το ΕΜΠ να σπεύδουν να ανοίξουν παραρτήματα στην Κύπρο στο πλαίσιο της “εξωστρέφειας” αλλά και της αναζήτησης πόρων.
Όμως αυτό που λείπει από το ΕΚΠΑ είναι το μόνιμο προσωπικό, οι ασφαλείς υποδομές, η ανάπτυξη των προγραμμάτων σπουδών, σύμφωνα με τις θεαματικές εξελίξεις στην επιστήμη και την τεχνολογία. Και φυσικά όσο προωθείται το πανεπιστήμιο-επιχείρηση, τόσο θα δυναμώνει και η καταστολή εις βάρος των φοιτητών και εργαζόμενων, προκειμένου να “συμμορφώνονται προς τας υποδείξεις”. Εδώ εντάσσονται φυσικά και οι διώξεις που πολύ σωστά καταγγέλθηκαν με αφορμή τη σημερινή μας συνάντηση και σύσκεψη για τον πρόεδρο του Συλλόγου του Διοικητικού Προσωπικού ή για άλλες διώξεις που ο ίδιος κατήγγειλε, που γίνονται ενάντια σε συναδέλφους δικούς σας, δικούς μας συντρόφους, ανθρώπους που αντιστέκονται σ’ αυτή τη λαίλαπα των ιδιωτικοποιήσεων, του πανεπιστημίου – επιχείρηση των αντεργατικών αντιλαϊκών πολιτικών της κυβέρνησης και όσων συντάσσονται με αυτήν. Και σε άλλους τομείς αυτό συμβαίνει. Άλλωστε αυτό είναι το κράτος της δικτατορίας του κεφαλαίου. Γιατί για τέτοια δικτατορία μιλάμε.
Βέβαια η προσαρμογή του πανεπιστημίου στις ανάγκες της αγοράς δεν αφορά μόνο τη λειτουργία τους. Αυτή η κατεύθυνση διαπερνά και το περιεχόμενο της επιστημονικής γνώσης, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα, τον πακτωλό εκατομμυρίων που δίνουν μέσω Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων στην διενέργεια έρευνας, στην υλοποίηση ερευνητικών προγραμμάτων που δεν έχουν καμία σχέση με τις πραγματικές ανάγκες του λαού μας, ή αντίστοιχα τις προωθούμενες αλλαγές στα προγράμματα σπουδών.
Αφορά και τις συνθήκες εργασίας του διδακτικού και ερευνητικού προσωπικού, που δαπανούν μεγάλο μέρος του χρόνου τους στη συγγραφή προτάσεων χρηματοδότησης και στη διαχείρισή τους, με ασφυκτικά περιθώρια, σκληρό ανταγωνισμό, που συχνά δεν τελεσφορεί αφήνοντας ολόκληρα εργαστήρια ξεκρέμαστα.

Αντίθετα, επιβεβαιώνουν ότι ο προσανατολισμός της έρευνας, η ίδια η ανάπτυξη της επιστήμης, με αφορμή και την πρόσφατη συνεργασία του ΕΚΠΑ με τη στρατιωτική βιομηχανία όπλων που προμηθεύει το ΝΑΤΟ, τη Lockheed Martin, το επόμενο διάστημα θα παίξει σημαντικό ρόλο στην ακόμα μεγαλύτερη εμπλοκή της χώρας μας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο Ουκρανίας, Ρωσίας, ΗΠΑ, ΕΕ, ΝΑΤΟ, όσο και στο μακελειό που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Μέση Ανατολή, με το κράτος του Ισραήλ να δολοφονεί αμάχους ακατάπαυστα, να κατέχει εδάφη που δεν του ανήκουν, όπως τα παλαιστινιακά εδάφη και τώρα να κάνει κατοχή σε εδάφη του Λιβάνου, να βομβαρδίζει γειτονικές χώρες κατά πως γουστάρει, υπό την ηγεσία μιας εγκληματικής μαφίας που ταλαιπωρεί πολλαπλά και τον ίδιο το λαό του που κινητοποιείται, όπως έδειξαν οι πάνω από 500.000 διαδηλωτές ισραηλινοί, ενάντια στο καθεστώς Νετανιάχου, ενάντια στον συνεχιζόμενο πόλεμο.
Το ΚΚΕ απαιτεί να σταματήσει, να ακυρωθεί η κατάπτυστη συμφωνία που υποτάσσει την επιστημονική έρευνα στα σχέδια των πολεμοκάπηλων, των σφαγέων της πολεμικής οικονομίας, του ιμπεριαλιστικού πολέμου! Είναι ενάντια στο αίσθημα όλου του ελληνικού λαού, των φοιτητών, των εργαζομένων στο Ίδρυμα του ΕΚΠΑ, του διδακτικού προσωπικού.
Ο ίδιος ο σύλλογος των μελών ΔΕΠ της Σχολής Θετικών Επιστημών τάσσεται ενάντια στην αξιοποίηση της επιστημονικής έρευνας για να σκοτώνονται λαοί.

Αλήθεια, τι εντολές δίνει και τι αλισβερίσια κάνει το Υπουργείο και η κυβέρνηση για να υλοποιεί με τέτοια αποφασιστικότητα, μια τέτοια αισχρή συνεργασία, ανάμεσα σε ελληνικά πανεπιστήμια και μεγαθήρια που παράγουν οπλισμό και εξοπλίζουν το κράτος τρομοκράτη του Ισραήλ, τη δολοφονική μηχανή του ΝΑΤΟ για να προχωρούν τα δικά τους εγκληματικά σχέδια κατά των λαών;
Δεν το ανεχόμαστε! Στηρίζουμε τα αιτήματα των Φοιτητικών Συλλόγων, των σωματείων των εργαζομένων, και με αφορμή αυτή τη συνεργασία παλεύουμε να σταματήσει εδώ και τώρα η εμπλοκή της χώρας μας.
Απαιτούμε η επιστημονική έρευνα, η επιστημονική γνώση, να υπηρετεί και να συμβάλλει στην άνοδο του βιοτικού επιπέδου του λαού, και όχι να αξιοποιείται για να σπέρνεται ο θάνατος και η βαρβαρότητα.
Οι Φοιτητικοί Σύλλογοι, είμαστε σίγουροι, ότι το επόμενο διάστημα θα βγουν μπροστά, δεν πρόκειται να το επιτρέψουν!
Το ΚΚΕ θα είναι δίπλα τους με όλες του τις δυνάμεις. Και μέσα στη Βουλή, όπως το κάναμε με πάνω από 10 ερωτήσεις που έχουμε καταθέσει για τα πανεπιστήμια στην Αττική, ανάμεσα σε αυτά και το ΕΚΠΑ, αλλά κυρίως εκεί που κρίνονται τα πράγματα, στους αγώνες που δίνουμε καθημερινά, όπου τα μέλη και οι φίλοι του ΚΚΕ πρωτοστατούμε και παλεύουμε για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν παιδεία, για μόνιμη και σταθερή δουλειά.

Απευθυνόμαστε σε όλους και όλες εσάς που βλέπετε καθημερινά τις τεράστιες δυνατότητες που γεννά η επιστήμη. Ιδιαίτερα, εσείς, ο κόσμος των Πανεπιστήμιων, βλέπετε “πιο ζωντανά” την τεράστια αδικία που είναι συνυφασμένη με αυτόν τον κόσμο, με αυτό το σύστημα που ζούμε. Γιατί βλέπετε, μελετάτε, ξέρετε ότι νέες περιοχές της γνώσης συνεχώς ανακαλύπτονται, νέα γνώση παράγεται. Κι όμως, παρά τα πρωτοφανή επίπεδα στα οποία έχει φτάσει η ανθρωπότητα, πόσο μακριά βρίσκεται από το να τα απολαύσει η ίδια;
Πόλεμοι, χιλιάδες νεκρά παιδιά. Φτώχεια, πείνα, άστεγοι. Τόσα και τόσα που μπορούμε να πούμε.
Όμως, ξέρετε, η επιστήμη έχει μέσα της ένα κυρίαρχο επαναστατικό χαρακτηριστικό. Πρέπει να αμφισβητήσει το παλιό για να φέρει το καινούργιο. Και το καινούργιο, το σύγχρονο, το επιστημονικά προοδευτικό, είναι να αξιοποιηθούν όλα αυτά τα επιτεύγματα κι άλλα τόσα, για να ζήσουμε όλοι πολύ καλύτερα.
Για όλα αυτά, οι αγώνες είναι που ανοίγουν σήμερα τον δρόμο για το μέλλον. Γιατί αυτό είναι το μέλλον. Αν θέλουμε πραγματικά να απαντήσουμε στις ανάγκες των πολλών.
Μαζί -οι εργαζόμενοι, ο λαός, η νεολαία, η πανεπιστημιακή κοινότητα- θα ξελασπώσουμε αυτό το παρόν για να ανυψωθούμε στο φωτεινό μέλλον. Με τον εργαζόμενο λαό πραγματικά στην εξουσία, σε μια ανώτερη κοινωνία, σοσιαλιστική, χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Αυτή είναι η μόνη διέξοδος, κατά την άποψή μας, προς όφελος της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού».