Δ. Κουτσούμπας: Το ΚΚΕ παλεύει να ανοίξει ο δρόμος για να επιλυθεί συνολικά το πρόβλημα της δημόσιας υγείας

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας επισκέπτεται σήμερα τη Φθιώτιδα, επικεφαλής αντιπροσωπείας του Κόμματος αποτελούμενη από τους Κ. Μπασδέκη, μέλος της ΚΕ, Αντριάννα Μπαφούτσου, γραμματέα της ΤΕ Φθιώτιδας και Τ. Χρονά, Περιφερειακό Σύμβουλο.

Το πρωί ο Δ. Κουτσούμπας επισκέφθηκε το Νοσοκομείο Λαμίας, όπου συναντήθηκε με τον Διοικητή του Α. Κολοκυθά. Κατά τη συνάντηση ενημερώθηκε για την έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού κυρίως ιατρικού, καθώς απ’ το Νοσοκομείο λείπουν κρίσιμες ειδικότητες, όπως πνευμονολόγοι, γιατροί επειγόντων, αναισθησιολόγοι, παιδοχειρουργός κλπ, ενώ τόσο στο ιατρικό ,όσο και στο υπόλοιπο προσωπικό, νοσηλευτικό και διοικητικό, πολλοί είναι επικουρικοί.

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρθηκε στην πολιτική μειούμενης χρηματοδότησης του δημοσίου συστήματος υγείας, καταγγέλλοντας ότι η λεγόμενη «αρμονική συνύπαρξη» δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, που τα άλλα κόμματα υπερασπίζονται, αντικειμενικά καταλήγει σε βάρος του δημοσίου τομέα, προκειμένου να γιγαντώνει τα κέρδη του ο ιδιωτικός.

Επιπρόσθετα σημείωσε πως την ήδη κακή κατάσταση του συστήματος υγείας επιβαρύνει παραπέρα η απουσία Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και δεσμεύτηκε πως το ΚΚΕ θα κάνει ό,τι περνάει απ’ το χέρι του για την ανάδειξη των προβλημάτων και την επίλυσή τους.

Στη συνέχεια, ο ΓΓ της ΚΕ συναντήθηκε με εκπροσώπους των επιστημονικών και συνδικαλιστικών φορέων του Νοσοκομείου και συνομίλησε με τους εργαζόμενους, οι οποίοι εξέπεμψαν κυριολεκτικά «σήμα κινδύνου» για τη συνέχιση της λειτουργίας του Νοσοκομείου Λαμίας.

Στη συνάντηση πήραν μέρος και τοποθετήθηκαν ο Διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας, ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου, ο Πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων, ο Πρόεδρος του νεοσύστατου Σωματείου Ιατρικού Προσωπικού του νοσοκομείου, η Προϊσταμένη της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας και πλήθος ακόμα γιατρών, νοσηλευτών, εργαζομένων στις διοικητικές υπηρεσίες.

Όλοι κατήγγειλαν σοβαρές ελλείψεις προσωπικού, με συνέπεια ολόκληρα τμήματα να αδυνατούν να λειτουργήσουν, εξοντωτικές συνθήκες εργασίας, απασχόληση προσωπικού που, με κάθε είδους εργασιακή σχέση, τελεί ουσιαστικά σε ομηρία και απαίτησαν προσλήψεις, προκειμένου το νοσοκομείο να μπορέσει να λειτουργήσει με επάρκεια και να προσφέρει ποιοτικές υπηρεσίες υγείας στους κατοίκους της περιοχής. Τόνισαν τη σπουδαιότητα της ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος Υγείας, που -όπως κατήγγειλαν- μεθοδικά απαξιώνεται προς όφελος του ιδιωτικού τομέα, στηλιτεύοντας και την τελευταία τέτοιας στόχευσης παρέμβαση της κυβέρνησης, με το νομοσχέδιο που επιτρέπει την επ’ αμοιβή λειτουργία απογευματινών χειρουργείων εντός των Νοσοκομείων.

Ο Δ. Κουτσούμπας μεταξύ άλλων σημείωσε πως ανεξάρτητα απ’ τις επιμέρους διαφωνίες που μπορεί να διαπιστωθούν στο πλαίσιο μιας τέτοιας συζήτησης, ο στόχος θα πρέπει να είναι κοινός, τα προβλήματα αυτά που θα έπρεπε να έχουν λυθεί χτες, να λυθούν έστω εδώ και τώρα!

Στην κατεύθυνση αυτή -τόνισε- το ΚΚΕ καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια απέναντι σε κυβερνήσεις, οικονομικά συμφέροντα που αυτές οι κυβερνήσεις εκπροσωπούν, απέναντι στα άλλα κόμματα, στόχος των οποίων με τις πολιτικές που εφαρμόζουν είναι η απαξίωση του δημόσιου συστήματος υγείας, είναι η ενίσχυση του ιδιωτικού τομέα Υγείας, των μεγαθηρίων, του μονοπωλιακού κεφαλαίου, των κλινικαρχών που συγκεντρώνουν όλο το κέρδος, ενώ κατά τη διάρκεια της πανδημίας ήταν covid free, κερδοσκοπούσαν σε συνθήκες θανάτου, όταν τα δημόσια Νοσοκομεία έγιναν Νοσοκομεία covid, με αποτέλεσμα να αναβληθούν χειρουργεία, να μην γίνονται εξετάσεις, να υπάρξει μεγάλη καθυστέρηση σε ζητήματα πρόληψης και θεραπείας, με ολέθριες συνέπειες για τους ασθενείς.

Αναφερόμενος στο πρόσφατο κυβερνητικό νομοσχέδιο για την Υγεία επισήμανε χαρακτηριστικά πως ήρθε να δώσει τη χαριστική βολή στο δημόσιο σύστημα Υγείας. «Δυστυχώς θα επιβεβαιωθούμε για μια ακόμα φορά και λέω δυστυχώς γιατί στα ζητήματα αυτά δεν θέλουμε να επιβεβαιωνόμαστε, με το νομοσχέδιο αυτό η κυβερνητική πλειοψηφία έβαλε την ταφόπλακα στο δημόσιο σύστημα υγείας και σπρώχνει το λαό να βάζει βαθύτερα το χέρι στην τσέπη και πάλι να μην έχει ποιοτικές υπηρεσίες υγείας, γιατί ο ιδιωτικός τομέας δεν πρόκειται να λύσει τα προβλήματα, όπως δεν τα έλυσε πουθενά στον κόσμου εκεί όπου η ιδιωτικοποίηση έχει προχωρήσει και βαθύνει από καιρό», σημείωσε.

Στο πλαίσιο αυτό -πρόσθεσε- έχουν νομοθετήσει το χάλι με τους μισθούς στον δημόσιο τομέα, εργασιακές σχέσεις – λάστιχο. Δεν λύνουν προβλήματα γιατί δεν έχουν ούτε τη θέληση ούτε τα κότσια να συγκρουστούν με τους μεγαλοκλινικάρχες και να προωθήσουν τη μόνιμη και σταθερή εργασία, με αξιοπρεπείς μισθούς για το γιατρό, τον νοσηλευτή κλπ. Κι όχι μόνο δεν κάνουν αυτό, αλλά με την υπερεντατικοποίηση που επικρατεί, κινδυνεύει πια η Υγεία η δική τους εκτός απ’ των ασθενών, άλλωστε και οι ίδιοι πέρα απ’ την άσχημη κατάσταση στο χώρο δουλειάς έχουν να αντιμετωπίσουν και τα ιδιαίτερα προσωπικά τους προβλήματα που σε συνδυασμό δεν τους επιτρέπουν να ασκούν απερίσπαστοι την επιστήμη τους προς όφελος του λαού.

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, καταλήγοντας, επισήμανε την ανάγκη ύπαρξης σχεδίου στην οικονομία, στην κοινωνία, για τη διαχείριση αυτών των ζητημάτων, τονίζοντας πως το ΚΚΕ τα αναδεικνύει με επιμονή στη Βουλή, στους δρόμους του αγώνα όπου παλεύει για όλα και κυρίως για να ανοίξει ένα δρόμος να επιλυθεί συνολικά το πρόβλημα της δημόσιας υγείας.

Δεσμεύτηκε για παρέμβαση στον υπουργό Υγείας για συγκεκριμένα ζητήματα που ετέθησαν στο πλαίσιο της σύσκεψης, όπως της ακύρωσης διαγωνισμού του ΑΣΕΠ απ’ το 2019, με αποτέλεσμα χιλιάδες άνθρωποι που δουλεύουν ήδη εδώ και δύο χρόνια να κινδυνεύουν να μετακινηθούν ή να απολυθούν, ενώ αναφέρθηκε σε άλλες παρεμβάσεις του Κόμματος όπως π.χ. για τα ΒΑΕ, σημειώνοντας πως η κυβερνητική πλειοψηφία απέρριψε σχετική πρόταση του ΚΚΕ, αλλά και πως ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ δεν τη στήριξαν.

«Εμείς τους κάνουμε κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, που κυβέρνησαν, η απαξίωση είναι διαχρονική, σιγά – σιγά ο καθένας άφηνε το δικό του στίγμα, άλλος λιγότερο άλλος περισσότερο, αλλά δεν θα μπούμε στην αναλογία των ευθυνών γιατί το ζήτημα δεν είναι εκεί, είναι ότι είναι συνολική ευθύνη», πρόσθεσε.

Τέλος, ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους, που κατά τις τοποθετήσεις τους είχαν ευχηθεί καλή επιτυχία στον Δ. Κουτσούμπα ο οποίος κατεβαίνει υποψήφιος στη Φθιώτιδα, υπογραμμίζοντας: «Ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια για την υποψηφιότητά μου, δικαιούται το ΚΚΕ έδρα στο νομό, μέχρι τώρα έχουμε ζήσει 4 ΝΔ – 1 ΣΥΡΙΖΑ, πιο πριν το αντίστροφο, παλιότερα και του ΠΑΣΟΚ, εμείς θεωρούμε ότι ο ρόλος του ΚΚΕ θα είναι σημαντικός και έχει αυτό τον συμβολισμό ότι εγώ ως ΓΓ της ΚΕ θα είμαι εδώ στην πατρίδα μου υποψήφιος. Και βεβαίως να παλέψουμε να έχει έδρα το ΚΚΕ, οι πρώτες εκλογές το κάνουν πιο εύκολο, αλλά θα πρέπει και στις δεύτερες αν γίνουν επίσης να υπάρχει.

Με αυτές τις σκέψεις και κυρίως επισημαίνοντας ότι το σωματείο που φτιάχτηκε, τα άλλα που ήδη λειτουργούν, πρέπει να τα πλαισιώσετε όλοι, να συμμετέχετε στις αρχαιρεσίες, στις συνελεύσεις, στις συζητήσεις που πρέπει να καταλήγουν σε αγώνα. Εμείς θα είμαστε παρόντες, ξέρετε ότι πανελλαδικά στους γιατρούς η παράταξη του ΚΚΕ είναι πολύ ψηλά πια, οι γιατροί της έδωσαν αυτή τη θέση αναγνωρίζοντας το ρόλο που μπορεί να παίξει το ΚΚΕ, που το λέμε και στο κεντρικό μας σύνθημα: Μην περιμένετε πολιτικούς σωτήρες, μεσσίες, δεν υπάρχει κανείς, μόνος ο λαός θα σώσει το λαό σε ένα δρόμο με ριζικές αλλαγές και ανατροπές και εδώ μπορεί να βοηθήσει το ΚΚΕ αν είναι πολύ πιο δυνατό». 

Το απόγευμα, στις 19:30, ο Δ. Κουτσούμπας θα παρευρεθεί και θα μιλήσει σε σύσκεψη με αγροτοκτηνοτρόφους και τους φορείς τους στη Σπερχειάδα, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...