Δ. Κουτσούμπας: Το ΚΚΕ θα εξαντλήσει όλα τα περιθώρια για να αποκαλυφθεί η αλήθεια για τα Τέμπη, να τιμωρηθούν οι ένοχοι, να μην έχουμε ξανά τέτοιο έγκλημα

Το ΚΚΕ θα συνεχίσει να καταθέτει όλες του τις δυνάμεις για να μην έχουν αποτέλεσμα οι προσπάθειες συγκάλυψης του εγκλήματος των Τεμπών, ξεκαθάρισε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, επί του πορίσματος της Εξεταστικής Επιτροπής. «Δεν θα σας αφήσουμε σε χλωρό κλαρί! Το έγκλημα δεν θα παραγραφεί, ούτε θα ξεχαστεί», τόνισε.

Όπως σημείωσε, όταν η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ κατέθετε την πρόταση για συγκρότηση της Εξεταστικής, δεν είχε καμία αυταπάτη για τα όριά της, καθώς γνώριζε τι είχε συμβεί στο παρελθόν, παρά τα μεγάλα λόγια για άπλετο φως κ.λπ. Επίσης ήταν γνωστό ποιος είναι ο συσχετισμός, καθώς και το απαράδεκτο γεγονός ότι η απόλυτη πλειοψηφία του πρώτου κόμματος που εξασφαλίζεται με το μπόνους των εδρών, μεταφέρετε στις Εξεταστικές και Προανακριτικές Επιτροπές.

Ο Δ. Κουτσούμπας κατήγγειλε την συνολική προσπάθεια συγκάλυψης από την πλευρά της κυβέρνησης, μέσω της μη κλήτευσης μαρτύρων, με την συμπεριφορά του προέδρου της Εξεταστικής και τις ανέξοδες αντιπαραθέσεις με τα άλλα κόμματα για να κρύψουν τις δικές τους ευθύνες, το βίαιο κλείσιμο των διαδικασιών πριν έρθει η δικογραφία και πριν εξεταστεί η πυρκαγιά και η έκρηξη. Τα παραπάνω, σημείωσε, τα είδε όλος ο λαός που απαιτεί δικαιοσύνη και η κυβέρνηση είναι απολύτως υπόλογη απέναντι στους συγγενείς.

Ταυτόχρονα, υπογράμμισε την σημαντική συμβολή της Εξεταστικής, άσχετα από το απαράδεκτο πόρισμα της ΝΔ, καθώς συνέβαλε στο να μην ξεχαστεί το έγκλημα, έφερε στο φως ουσιαστικά στοιχεία για την απόδοση πολιτικών και ποινικών ευθυνών, ενημερώθηκε ο κόσμος για τα πραγματικά αίτια του δυστυχήματος, τροφοδότησε τις κινητοποιήσεις του λαού και της νεολαίας, αλλά αναδείχθηκαν και νέα στοιχεία. Η Εξεταστική συνέβαλε και βοήθησε την δικαιοσύνη να ασχοληθεί και με άλλα ζητήματα και μάρτυρες.

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρθηκε και σε όσους λοιδόρησαν την πρωτοβουλία του ΚΚΕ, κυρίως το ΠΑΣΟΚ, αλλά και τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ κάποια κόμματα δεν κατέθεσαν καν πόρισμα. Όπως εξήγησε, το έγκλημα θα είχε θαφτεί χωρίς την Εξεταστική, συμπληρώνοντας πώς τα κόμματα που κυβέρνησαν έχουν σοβαρές ευθύνες για το συμβάν, θέλουν να συγκαλύψουν τις ευθύνες τους.

Σημείωσε ότι η κυβέρνηση αναγκάστηκε να ψηφίσει την πρόταση επειδή δεν μπορούσε να την αποτρέψει, μιας και αρκούσαν οι ψήφοι της αντιπολίτευσης και ταυτόχρονα καταψήφισε και απέτρεψε τις προτάσεις για προανακριτικές, όπως ήταν δεδομένο. Το ΚΚΕ, θύμισε, υπερψήφισε τις προτάσεις ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, παρότι άφηναν εκτός το έγκλημα και διερευνούσαν την οικονομική ζημιά της ΕΕ. Συνεπώς, χωρίς την σύσταση Εξεταστικής θα είχαν σταματήσει τα πάντα πριν 4 μήνες, γεγονός που θα βόλευε την κυβέρνηση.

Όπως είπε ο Δ. Κουτσούμπας, στο πόρισμα του ΚΚΕ επιβεβαιώθηκαν οι τεράστιες πολιτικές ευθύνες διαχρονικά για την ασφάλεια των σιδηροδρομικών συγκοινωνιών και οι ανταγωνιστικές σχέσεις με την προβληματική πολυδιάσπαση του ΟΣΕ, την «απελευθέρωση» και ιδιωτικοποίηση του κερδοφόρου μεταφορικού τομέα, την κατάτμηση των συμβάσεων για να εξυπηρετηθούν συμφέροντα που οδήγησαν σε ασυμβατότητες συστημάτων και καθυστερήσεις. Συγκεκριμένα, όταν συνέβη το έγκλημα δεν είχε παραδοθεί και τεθεί σε λειτουργία κανένα σύστημα ασφαλείας που προβλέπονταν σε 4 συμβάσεις. Επίσης, υπήρχε πλημμελή συντήρηση του δικτύου, μείωση του ανθρώπινου δυναμικού και ελλειπή εκπαίδευση που δημιούργησαν ένα εκρηκτικό μείγμα πολλαπλασιασμού των ανθρώπινων λαθών, ενώ υπήρχε έλλειψη τεχνικών μέσων αποτροπής αυτών.

Ακόμα αναδείχθηκαν οι αντιλαϊκές προτεραιότητες της ΕΕ που προωθούσε μόνο την αύξηση χωρητικότητας και ταχύτητας των τρένων, ενώ μόλις στο 13% του δικτύου λειτουργούσε το σύστημα ERTMS. Ο Δ. Κουτσούμπας σχολίασε ότι είναι πρόκληση από την πλευρά της ΝΔ να επικαλείται αυτό το στοιχείο για να καταλήξει ότι η λειτουργία του σιδηροδρόμου είναι ασφαλής και χωρίς τα συστήματα, αφού έτσι ισχύει στην ΕΕ και ότι άρα ευθύνεται μόνο ο ανθρώπινος παράγοντας. Σχολίασε επίσης την «ιδεοληπτική προσπάθεια» ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ να κρύψουν τις ευθύνες της ΕΕ και να την παρουσιάζουν ως εγγυητή της ασφάλειας. Μάλιστα τους κατηγόρησε ότι έριξαν νερό στο μύλο του κυβερνητικού αφηγήματος περί ανθρωπίνου λάθους, λέγοντας απλά ότι ο σταθμάρχης ήταν ρουσφέτι της ΝΔ.

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, τόνισε ότι την πρώτη και κύρια πολιτική ευθύνη φέρει ο πρωθυπουργός, Κ. Μητσοτάκης, ως επικεφαλής της κυβέρνησης στη θητεία της οποίας συνέβη το έγκλημα, μια κυβέρνηση που πρωτοστάτησε στην εφαρμογή της απελευθέρωσης των σιδηροδρομικών μεταφορών. Ακόμα για το γεγονός ότι παραπέμπει τα απαραίτητα έργα σε βάθος 20ετίας και στην χρηματοδότηση τους με βάση την κερδοφορία. Ο Δ. Κουτσούμπας ξεκαθάρισε ότι δεν αθωώνεται η πολιτική που έφερε εδώ τα πράγματα και είπε πως είναι προκλητική η εμμονή της κυβέρνησης στην προβολή του ανθρώπινου λάθους, όταν οι σύγχρονες τεχνολογικές εξελίξεις θα μπορούσαν να εξασφαλίζουν πλήρη ασφάλεια.

Υπογράμμισε ακόμα ότι η σύγκρουση δεν ήταν αναπόφευκτη, αφού έχει ήδη καταδειχθεί ότι θα είχε αποφευχθεί αν ήταν σε λειτουργία τα συστήματα ETCS και GSMR και αν υπήρχε σωστά εκπαιδευμένο, επαρκές προσωπικό, το οποίο είχαν φροντίσει όλες οι κυβερνήσεις να αποψιλώσουν. Μάλιστα, σύμφωνα με το πόρισμα των εμπειρογνωμόνων, θα έπρεπε να εργάζονται 2.800 άτομα, όταν οι οργανικές θέσεις του ΟΣΕ είναι 2.098 και την περίοδο του δυστυχήματος εργάζονταν μόλις περίπου 1.000 άτομα.

Τόνισε ότι την ευθύνη φέρει ακέραια το κράτος και οι κυβερνήσεις των τελευταίων 30 χρόνων με την θανατηφόρα πολιτική που ακολούθησαν για την οποία οι εργαζόμενοι, τα σωματεία προειδοποιούσαν συνεχώς, ενώ το ΚΚΕ και άλλα κόμματα έκαναν ερωτήσεις στη Βουλή. Μόνο το που και το πότε δεν ήταν γνωστό για το προδιαγεγραμμένο έγκλημα που τελικά συνέβη στα Τέμπη.

Στο πόρισμα του ΚΚΕ καταγράφονται και συγκεκριμένες ποινικές ευθύνες για υπουργούς και κυβερνητικά στελέχη που με τις ενέργειες ή τις σημαντικές παραλείψεις τους υπονόμευσαν την ασφάλεια των σιδηροδρόμων. Πρόκειται για τους υπουργούς Υποδομών και Μεταφορών της περιόδου 2009-2023 που βαραίνονται με τα κακουργήματα της διατάραξη ασφάλειας συγκοινωνιών που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 57. Και επειδή ήταν σε γνώση τους οι ελλείψεις, δεν πρόκειται απλά για αμέλεια, αλλά για συμπεριφορά με ενδεχόμενο δόλο. Επίσης η σειρά ατυχημάτων και δυστυχημάτων που προηγήθηκαν συνιστούν αδιαφορία των υπουργών, που δεν ενήργησαν για λήψη μέτρων, προβαίνοντας στο κακούργημα της θανατηφόρας έκθεσης σε κίνδυνο, επίσης με ενδεχόμενο δόλο. Προκύπτει επιπλέον το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος, μιας και παρέλειψαν σκοπίμως να επιβλέψουν τον τρόπο ανάθεσης των συμβάσεων για να εξυπηρετήσουν επιχειρηματικούς κολοσσούς, αλλά και για την αλλοίωση του τόπου εγκλήματος κατόπιν εντολής της κυβέρνησης και της περιφέρειας Θεσσαλίας.

Παρά το γεγονός ότι αρκετοί υπουργοί εμπίπτουν στον νόμο επί ευθύνης υπουργών και συνεπώς τα αδικήματά τους μπορεί να έχουν παραγραφεί, επιβεβαιώνεται η διαχρονική θέση του ΚΚΕ για κατάργηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών, την οποία απέρριψαν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ στην τελευταία συνταγματική αναθεώρηση, όπως σημείωσε. 

Ο Δ. Κουτσούμπας τόνισε ότι το ΚΚΕ παρέδωσε το πόρισμα στον Άρειο Πάγο για να ενισχυθεί η ανάδειξη και η απόδειξη βαριών ποινικών ευθυνών και πρόσθεσε πως η δικαιοσύνη έχει ευθύνη να διερευνήσει και να αποδώσει ποινικές ευθύνες όσο ψηλά και αν φτάνουν. Ξεκαθάρισε ότι το ΚΚΕ θα εξαντλήσει τα περιθώρια για να αποδοθούν οι ποινικές ευθύνες με στόχο δύο κρίσιμα ζητήματα: να αποκαλυφθούν και να τιμωρηθούν οι ένοχοι, να μην έχουμε στο μέλλον άλλο έγκλημα, κάτι που είναι ζήτημα αγώνων και πολιτικών επιλογών του λαού.

Όπως είπε, «αν ο λαός σας αφήσει στην ησυχία σας και σας επιβραβεύσει στις κάλπες θα συνεχίσετε την ίδια πολιτική γιατί αυτό επιτάσσουν τα κέρδη των ομίλων». Επίσης είπε ότι είναι αίτημα των οικογενειών των θυμάτων η απόδοση της δικαιοσύνης. Για τους συγγενείς είπε ότι δίνουν έναν μεγάλο, αξιέπαινο, αξιοπρεπή αγώνα στο όνομα όλου του λαού, που διαδηλώνει, όχι μόνο πέρσι, αλλά και φέτος ανήμερα του εγκλήματος, δείχνοντας ότι η οργή όχι μόνο σιγοκαίει αλλά φουντώνει περισσότερο.

Ετικέτες: , ,

Δείτε ακόμα...