Δ. Μανωλάκου: «Μομφή στην αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης και ΕΕ, μομφή και στη συναινετική αντιπολίτευση»

«”Ναι” στη μομφή της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά μομφή και στη συναινετική αντιπολίτευση», επισήμανε στην ομιλία της για την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, η βουλευτής του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου.

Σημείωσε πως η κυβέρνηση έχει στριμωχτεί άγρια από το έγκλημα των Τεμπών και στάθηκε στα όσα ανέδειξε η Εξεταστική Επιτροπή, παρά την προβληματική της λειτουργία. Όπως είπε, «το έγκλημα των Τεμπών ήταν προδιαγεγραμμένο γιατί δεν είχε σύστημα ασφάλειας για την προστασία της ανθρώπινης ζωής και συνεχίζει να μην έχει ολοκληρωμένο σύστημα και μετά την απώλεια τόσων νέων ανθρώπων, αποδεικνύοντας ότι μπρος στο κέρδος των καπιταλιστών δεν υπολογίζεται η ζωή των ανθρώπων. Γι’ αυτό κυριαρχεί, ειδικά στους νέους, το σύνθημα “τα κέρδη τους ή οι ζωές μας”. Έχει απλωθεί παντού».

Πρόσθεσε ότι οι προσπάθειες της κυβέρνησης ήταν μεγάλες, επίμονες και προκλητικές και συνεχίζονται  αφού προσπαθεί «να συγκαλύψει τις τεράστιες ευθύνες της και να τα φορτώσει αποκλειστικά σε ανθρώπινο λάθος. Και βέβαια, σιγή περί της ευθύνης υπουργών που όλοι σας ψηφίσατε, εκτός από το ΚΚΕ, στη συνταγματική αναθεώρηση για να μη δικάζονται οι υπουργοί όπως οι απλοί άνθρωποι» και ανέφερε ότι το έγκλημα θα είχε αποφευχθεί «αν όλες οι κυβερνήσεις και της Νέας Δημοκρατίας είχαν φροντίσει να εγκαταστήσουν τα σύγχρονα συστήματα ασφαλείας και τηλεδιοίκησης, καθώς και το αναγκαίο εκπαιδευμένο προσωπικό». 

Παράλληλα η Εξεταστική Επιτροπή συνέβαλε να παραμείνει ψηλά στη δημόσια συζήτηση το έγκλημα στα Τέμπη και έφερε στο φως «πολλά ουσιαστικά στοιχεία για την απόδοση πολιτικών και ποινικών ευθυνών», με την κυβέρνηση να βγαίνει «βαριά εκτεθειμένη και η στάση της είναι ενοχική», είπε η Δ. Μανωλάκου, υπενθυμίζοντας ακόμα τις διαχρονικές ευθύνες των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης «που χρημάτισαν ως κυβερνήσεις και συνέβαλαν στην απελευθέρωση και ιδιωτικοποίηση του μεταφορικού έργου, διαμορφώνοντας τον προβληματικό διαχωρισμό του ΟΣΕ σε θυγατρικές. Ήταν στο πλαίσιο της στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για απελευθέρωση των σιδηροδρομικών συγκοινωνιών. Γι’ αυτό συγκαλύψατε την αντιλαϊκή εγκληματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

«Δεν υπάρχει, λοιπόν, αντιπαράθεση μεταξύ σας για τις ιδιωτικοποιήσεις που σκοτώνουν, γιατί την ίδια στρατηγική έχετε. Το πιστοποιούν τα γεγονότα», υπογράμμισε η Δ. Μανωλάκου και σημείωσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι «μια συναινετική αντιπολίτευση για τη Νέα Δημοκρατία και μάλιστα αξιόπιστη» φέρνοντας ως παράδειγμα μεταξύ άλλων τις στρατιωτικές δαπάνες που υπερψήφισε, την «πλάτη» που βάζει στις συμφωνίες για συνεκμετάλλευση του Αιγαίου, αλλά και για τη συμμετοχή στις ιμπεριαλιστικές επιχειρήσεις.

Στάθηκε στα προαπαιτούμενα του Ταμείου Ανάκαμψης, στον νόμο για ρυθμιστική αρχή για την παραπέρα ιδιωτικοποίηση του νερού, στην επιτάχυνση πλειστηριασμών και εκβιασμών σε χρεωμένα λαϊκά νοικοκυριά για τα «κόκκινα» δάνεια, στο πάγωμα των τριετιών, στις μεταρρυθμίσεις στη Δημόσια Υγεία με ενίσχυση της επιχειρηματικής δράσης όπως απογευματινά χειρουργεία επί πληρωμή, όταν το 30% στις χειρουργικές αίθουσες είναι κλειστές, στα ιδιωτικά Πανεπιστήμια και την εμπορευματοποίηση των δημοσίων και κυρίως, στη διευκόλυνση και στήριξη των μονοπωλίων της πράσινης ενέργειας. «Και ο λογαριασμός στον λαό. Ο λαός μας πληρώνει το Χρηματιστήριο Ενέργειας, την απελευθέρωση της αγοράς, την απολιγνιτοποίηση. Όλες στρατηγικές επιλογές της ΕΕ από τις κυβερνήσεις ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, που υπόσχονταν άφθονη, καθαρή και πιο φθηνή Ενέργεια. Κοροϊδεύατε!» ανέφερε και πρόσθεσε: «Και αλληλοκατηγορείστε σήμερα ποιος είναι με τα οικονομικά συμφέροντα. Το δούλεμα πάει σύννεφο. Όμως μαζί στηρίζετε την επέλαση των πράσινων μονοπωλίων που γίνεται σε βάρος και του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής του λαού. Όπως στην Κοζάνη, όπου τα φωτοβολταϊκά θα πνίξουν ένα ολόκληρο χωριό με όχημα το Ταμείο Ανάκαμψης».

«Συνεπώς, “ναι” στη μομφή της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά μομφή και στη συναινετική αντιπολίτευση. Και να είστε σίγουροι, το έγκλημα των Τεμπών δεν θα ξεχαστεί, γιατί πολλοί έγιναν των νεκρών η φωνή. Κι όπως φώναζαν οι μαθητές στα μαζικά συλλαλητήρια “στο σύστημα του κέρδους τύχη αν σωθείς, αξία στη ζωή μας θα δώσουμε εμείς”» κατέληξε.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...