Δ. Βαλκάνια: Νέα σχέδια για την «ενεργειακή ασφάλεια» απέναντι στη Ρωσία

«επιχειρηματική διάσκεψη» που έγινε στο Βελιγράδι, με πρωτοβουλία της Νορβηγίας και με τη συμμετοχή των ηγετών Σερβίας, Αλβανίας, Βόρειας Μακεδονίας, Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, Μαυροβουνίου.

Τη πληθώρα ανταγωνιστικών επενδυτικών σχεδιασμών που «τρέχουν» για τα Βαλκάνια, στη σκιά της όξυνσης του πολέμου στην Ουκρανία και ευρύτερα της αντιπαράθεσης της Δύσης με τη Ρωσία αλλά και την Κίνα για τη γεωπολιτική επιρροή στην περιοχή, επιβεβαίωσε η «επιχειρηματική διάσκεψη» που έγινε στο Βελιγράδι, με πρωτοβουλία της Νορβηγίας και με τη συμμετοχή των ηγετών Σερβίας, Αλβανίας, Βόρειας Μακεδονίας, Βοσνίας – Ερζεγοβίνης, Μαυροβουνίου.

Σύμφωνα με τα σχετικά ρεπορτάζ, στη συνάντηση αποφασίστηκε η ενίσχυση της συνεργασίας για να αντιμετωπιστεί η «ενεργειακή κρίση» και εκφράστηκε αποφασιστικότητα για μεταρρυθμίσεις που θα διευκολύνουν επενδύσεις στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Μεταξύ άλλων συζητήθηκαν προγράμματα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με έμφαση στη διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας φυσικού αερίου, με στόχο την πλήρη απεξάρτηση από τη Ρωσία.

Μάλιστα, ιδιαίτερη αναφορά έγινε στον ρόλο της Ελλάδας ως ενεργειακού κόμβου, με επισημάνσεις στα περιθώρια αξιοποίησης του αγωγού που κατασκευάζεται στη νότια Σερβία και θα συνδεθεί με τον IGB (συνδέει Ελλάδα – Βουλγαρία), με το επιχείρημα ότι πρόκειται για έργο που θα εξασφαλίσει «ενεργειακή σταθερότητα». Αναφέρθηκε δε και μελέτη που προχωρά για την κατασκευή κάθετου αγωγού από τη Βόρεια Μακεδονία προς την Ελλάδα, με προοπτική και τη διασύνδεσή του με τη νότια Σερβία.

Δείτε ακόμα...