Δανία: Διαθέτει ένα τάγμα στο ΝΑΤΟ και παρέχει εξοπλισμό και οικονομική υποστήριξη στην Ουκρανία

Ενδεικτική για τις ευρύτερες γεωπολιτικές προεκτάσεις της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης στην Ανατολική Ευρώπη, είναι και η απόφαση της Δανίας να μειώσει τη στρατιωτική της παρουσία στο Ιράκ από τις αρχές του 2024 και να επικεντρωθεί στις χώρες της Βαλτικής, προσφέροντας στο ΝΑΤΟ ένα τάγμα για υπεράσπιση της περιοχής.

Το τάγμα αναμένεται να αποτελείται από 700 έως 1.200 στρατιώτες και να αναπτύσσεται στη Λετονία 4-6 μήνες κάθε χρόνο. Το υπόλοιπο του έτους, τα στρατεύματα θα παραμείνουν στη Δανία, έτοιμα να αναπτυχθούν στις χώρες της Βαλτικής σε περίπτωση κρίσης, δήλωσε το υπουργείο Άμυνας.

«Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι ώστε η παρουσία της Δανίας στη Βαλτική να είναι μακροπρόθεσμη και υπάρχει ανάγκη για ισορροπία ανάμεσα στο να έχουμε στρατιώτες στο έδαφος και να είμαστε έτοιμοι να τους αναπτύξουμε από τη Δανία», είπε ο υπουργός Άμυνας, Τρολς Λουντ Πόουλσεν.

Η Δανία θα δωρίσει επίσης στρατιωτικό εξοπλισμό και οικονομική υποστήριξη στην Ουκρανία αξίας 250 εκατ. δολαρίων.

Με τη δωρεά αυτή, που περιλαμβάνει κυρίως τεθωρακισμένα οχήματα, και οβίδες όλμου και κινητές στρατιωτικές γέφυρες, η στρατιωτική βοήθεια της Δανίας στην Ουκρανία ανέρχεται σε 1,61 δισ. δολάρια από την έναρξη της ρωσικής εισβολής.

Τον Ιανουάριο, η Δανία είχε δώσει στην Ουκρανία 19 συστήματα πυροβολικού Caesar, γαλλικής κατασκευής, και ανακοίνωσε τον Απρίλιο ότι θα αγοράσει μαζί με την Ολλανδία 14 άρματα μάχης Leopard 2 για να τα δώσει στην Ουκρανία.

Ετικέτες: , ,

Δείτε ακόμα...