Δανία: Δημοψήφισμα σήμερα για το αν θα συμμετάσχει στην Κοινή Πολιτική Άμυνας της ΕΕ

Η σημαία της Δανίας

Δημοψήφισμα διεξάγεται σήμερα στη Δανία, για το αν θα συμμετάσχει στην αμυντική πολιτική της ΕΕ. Ένα δημοψήφισμα εν μέσω των οξυμένων ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών στην Ευρώπη, όπως δείχνει και η απόφαση Σουηδίας και Φινλανδίας να καταθέσουν αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ και άλλες εξελίξεις που επιταχύνθηκαν με τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η Δανία είναι το μόνο κράτος – μέλος της ΕΕ που δεν ανήκει στην Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας, έχοντας εξασφαλίσει εξαιρέσεις από αυτήν και από το νόμισμα του ευρώ έπειτα από δημοψήφισμα το 1993 για τη Συνθήκη του Μάαστριχτ.

Αν επικρατήσει το «ναι» υπέρ της κατάργησης της ρήτρας αυτοεξαίρεσης, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, η συμμετοχή στην Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας, ανοίγει ο δρόμος για ακόμα πιο βαθιά εμπλοκή της Δανίας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς της ΕΕ, συμμετέχοντας σε κοινές στρατιωτικές επιχειρήσεις της, όπως στη Σομαλία, στο Μάλι και τη Βοσνία.

Στο μεταξύ, η Δανία έχει ανακοινώσει πως θα αυξήσει ραγδαία τις αμυντικές δαπάνες, φτάνοντας το 2% του ΑΕΠ μέχρι το 2033.

«Το ΝΑΤΟ θα παραμείνει φυσικά το πιο σημαντικό μας εργαλείο, αλλά η ΕΕ μάς δίνει ένα άλλο εργαλείο για να διασφαλίσουμε την άμυνά μας στα ανατολικά», δήλωσε ο Μ. Γιένσεν, αρμόδιος για την Αμυνα από τους κυβερνώντες Σοσιαλδημοκράτες. Τασσόμενη ουσιαστικά στην θέση για ενίσχυση της ΕΕ και ως στρατιωτικός πυλώνας.

Η ΚΟ Δανίας του ΚΚΕ εξέδωσε ανακοίνωση, καλώντας τα μέλη και τους φίλους, τον κάθε σκεπτόμενο εργαζόμενο Ελληνα ή Δανό που ανησυχεί να ψηφίσει «ΟΧΙ», υπογραμμίζοντας παράλληλα: «Ο αγώνας για το ΟΧΙ για να έχει προοπτική θα πρέπει να συνδεθεί με την πάλη ενάντια στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ και κάθε ιμπεριαλιστικό σχεδιασμό και την πάλη για τη λαϊκή εξουσία».

Η Κομματική Οργάνωση του ΚΚΕ πραγματοποίησε εκδήλωση για το θέμα το περασμένο Σάββατο, την οποία παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον αρκετοί νέοι μετανάστες.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...