Δανία: Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στους Σοσιαλδημοκράτες

Η πρωθυπουργός της Δανίας Μέττε Φρεντέρικσεν

Στην πρώτη θέση με ισχνή και αβέβαιη πλειοψηφία εδρών βρέθηκαν οι Σοσιαλδημοκράτες και το λεγόμενο «αριστερό μπλοκ», με επικεφαλής την απερχόμενη πρωθυπουργό, Μέτε Φρεντέρικσεν, μετά τις προχτεσινές πρόωρες εκλογές στη Δανία.

Το «Αριστερό Μπλοκ» εξασφάλισε οριακή πλειοψηφία 90 εδρών (μαζί με τις τρεις έδρες της Γροιλανδίας και των νήσων Φερόε) στο Κοινοβούλιο, που έχει 179 έδρες. Από αυτές, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα κατέχει 50 έδρες (27,5% των ψήφων). Ακόμη κι αν όλα τα κόμματα του «αριστερού μπλοκ» αποφασίσουν να συμμετάσχουν στην κυβέρνηση και όχι μόνο να την στηρίξουν, η κοινοβουλευτική πλειοψηφία τους θα είναι πολύ «εύθραυστη».

Το «δεξιό μπλοκ», με επικεφαλής τους Φιλελεύθερους, που υπέστησαν μεγάλη μείωση, κέρδισε 73 έδρες, ενώ το νέο «κεντρώο» Κόμμα των Μετριοπαθών, του πρώην φιλελεύθερου πρωθυπουργού της Δανίας, Λαρς Λέκε Ράσμουσεν, 16 έδρες.

Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, η Φρεντέρικσεν υπέβαλε χτες την παραίτησή της και δήλωσε ότι ως εντολοδόχος θα αρχίσει να διερευνά τις πιθανότητες σχηματισμού ενός κυβερνητικού συνασπισμού, σημειώνοντας πως «δεν υπάρχει καθαρή πλειοψηφία της κυβέρνησης με την τρέχουσα μορφή της».

Επέμεινε ότι θα εξετάσει το ενδεχόμενο να σχηματιστεί κυβέρνηση ευρέος συνασπισμού μεταξύ κομμάτων τόσο από το «αριστερό» όσο και από το «δεξιό» μπλοκ, επικαλούμενη την ανάγκη για ενότητα σε μια εποχή διεθνούς αβεβαιότητας.

«Θα χρειαστεί κάποιος χρόνος και θα απαιτηθούν συμβιβασμοί», είπε η Φρεντέρικσεν, προσθέτοντας πως ο σχηματισμός νέας κυβέρνησης «θα είναι πολύ, πολύ μεγάλος μπελάς».

«Πιστεύω ολόψυχα πως με την κλιματική κρίση, τον πληθωρισμό, τον πόλεμο στην Ευρώπη… και μια ενδεχόμενη ύφεση στην ευρωπαϊκή οικονομία, πρέπει να αφήσουμε πίσω μας τις σκληρές εκφράσεις της προεκλογικής εκστρατείας και να έρθουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», υπογράμμισε.

Με 16 έδρες, οι Μετριοπαθείς του Ράσμουσεν ενδέχεται να έχουν σημαντικό ρόλο στις συνομιλίες και τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...