Δανία: Καταργήθηκε μια επίσημη αργία με στόχο την αύξηση των εσόδων για στρατιωτικές δαπάνες

Το κοινοβούλιο της Δανίας ενέκρινε σήμερα ένα πολυσυζητημένο νομοσχέδιο που υπέβαλε η νέα κυβέρνηση για την κατάργηση μιας επίσημης αργίας που ισχύει από το 1686, με στόχο την αύξηση των εσόδων για στρατιωτικές δαπάνες.

Η νεοσυσταθείσα κυβέρνηση, η οποία έχει προτείνει σαρωτικές αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις στον τομέα της κοινωνικής πρόνοιας της χώρας, λέει ότι το μέτρο αυτό θα βοηθήσει στην αύξηση των φορολογικών εσόδων για υψηλότερες αμυντικές δαπάνες στον απόηχο του πολέμου στην Ουκρανία.

Εργατικά συνδικάτα διαμαρτυρήθηκαν για το σχέδιο κατάργησης της Μεγάλης Ημέρας Προσευχής, μιας χριστιανικής εορτής που πέφτει την τέταρτη Παρασκευή μετά το Πάσχα και χρονολογείται από το 1686.

Η κυβέρνηση συμφώνησε επίσης στην αύξηση των αμυντικών δαπανών εν μέσω της όξυνσης της ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης Δύσης – Ρωσίας και Κίνας.

Η Δανία θα επιδιώξει να επιτύχει τον στόχο των αμυντικών δαπανών του ΝΑΤΟ – 2% του ΑΕΠ – έως το 2030, τρία χρόνια νωρίτερα από το προγραμματισμένο. Η κυβέρνηση τονίζει ότι τα περισσότερα από τα επιπλέον 4,5 δισεκατομμύρια δανικές κορώνες (639 εκατομμύρια δολάρια) που απαιτούνται για την επίτευξη του στόχου θα καλυφθούν από τα υψηλότερα φορολογικά έσοδα που αναμένονται από την κατάργηση της αργίας.

Συνδικάτα, βουλευτές της αντιπολίτευσης και οικονομολόγοι αμφισβητούν το αποτέλεσμα της πρότασης, αλλά η κυβέρνηση πλειοψηφίας ενέκρινε το νομοσχέδιο με 95 ψήφους στο κοινοβούλιο των 179 εδρών.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...