Δανία: Ο πρώην υπουργός ’Αμυνας κατηγορείται για διαρροές κρατικών μυστικών

Ο πρώην υπουργός ’Αμυνας της Δανίας Κλάους Γιορτ Φρεντέρικσεν δήλωσε σήμερα ότι του απαγγέλθηκαν κατηγορίες για παράβαση ενός άθρου του Ποινικού Κώδικα που αναφέρει προδοσία για διαρροή κρατικών μυστικών.

Οι κατηγορίες εναντίον του Φρεντέρικσεν, ο οποίος διετέλεσε υπουργός ’Αμυνας από το 2016 έως το 2019, βασίστηκαν στο σπάνια χρησιμοποιούμενο ’αρθρο 109 του Κώδικα, το οποίο επισύρει μέγιστη ποινή κάθειρξης 12 ετών, αν και έχει καταστεί σαφές για το ποιες είναι ακριβώς οι κατηγορίες.

Το ’αρθρο 109 καλύπτει κάθε «πρόσωπο που αποκαλύπτει ή μεταδίδει οποιαδήποτε πληροφορία για μυστικές διαπραγματεύσεις, συζητήσεις ή αποφάσεις του κράτους ή των δικαιωμάτων του σε σχέση με ξένα κράτη».

Σε ανακοίνωση που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα ο Φρεντέρικσεν δεν διευκρινίστηκε ποιες είναι κατηγορίες εναντίον του ή αν οι κατηγορίες αφορούσαν την περίοδο που ήταν υπουργός.

«Έχω μιλήσει ως μέλος του κοινοβουλίου για ένα πολιτικό θέμα και δεν έχω τίποτα άλλο να προσθέσω επί του παρόντος. Αλλά δεν θα μπορούσα ποτέ να φανταστώ ότι θα μπορούσα να έχω κάνει κάτι που θα μπορούσε να βλάψει τη Δανία ή τα συμφέροντα της Δανίας», είπε ο Φρεντέρικσεν σε ανακοίνωσή του.

Δεν ήταν σαφές σε ποια σχόλια αναφέρθηκε ο Φρεντέρικσεν στην ανακοίνωσή του. Η εισαγγελία και το υπουργείο ’Αμυνας αρνήθηκαν να σχολιάσουν τη δήλωση του Φρέντερικσεν.

Υπόθεση διαρροής «άκρως απόρρητων» πληροφοριών

Τα νέα έρχονται μετά τη σύλληψη του επικεφαλής της μονάδας ξένων πληροφοριών της Δανίας Λαρς Φίντσεν τον περασμένο μήνα, κατηγορούμενος σύμφωνα με το ίδιο άρθρο του Ποινικού Κώδικα για την ύποπτη εμπλοκή του σε υπόθεση διαρροής πληροφοριών «άκρως απόρρητων». Ο Λαρς Φίντσεν είναι ο μόνος που παραμένει υπό κράτηση από τους τέσσερις αξιωματούχους των μυστικών υπηρεσιών που συνελήφθησαν τον Δεκέμβριο με κατηγορίες για διαρροή άκρως απόρρητων πληροφοριών, οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν στη Δανία ή στα κράτη – μέλη της ΕΕ ή του ΝΑΤΟ «σοβαρή ή εξαιρετικά σοβαρή ζημιά» εάν μεταβιβαστούν, ανέφερε η Δανέζικη Υπηρεσία Ασφάλειας και Πληροφοριών (PET) στο «Ρόιτερς».

Η υπόθεση, για την οποία οι αρχές έχουν δώσει στη δημοσιότητα πολύ λίγες πληροφορίες, δικάζεται κεκλεισμένων των θυρών. Οι ακριβείς κατηγορίες και η φύση των πληροφοριών που διέρρευσαν δεν έχουν δημοσιευθεί.

Στο μεταξύ, έκθεση της Δανέζικης Υπηρεσίας Ασφάλειας και Πληροφοριών προειδοποίησε χτες για «αυξανόμενη απειλή κατασκοπείας» από τη Ρωσία, την Κίνα, το Ιράν και άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της περιοχής της Αρκτικής (Γροιλανδία, Νήσοι Φερόε), όπου παγκόσμιες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις ανταγωνίζονται για την πρόσβαση σε πόρους και θαλάσσιες οδούς.

Η έκθεση υπογράμμισε επίσης ότι ξένες υπηρεσίες πληροφοριών επιχείρησαν να έρθουν σε επαφή με φοιτητές, ερευνητές και εταιρείες για να συλλέξουν πληροφορίες σχετικά με την τεχνολογία και την έρευνα στη Δανία.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...