Darlene: Η τεχνολογία στην υπηρεσία έντασης του αυταρχισμού και της καταστολής

«Καμεραμάν» αστυνομικός των ειδικών κατασταλτικών δυνάμεων / EUROKINISSI

Δημοσιεύματα αναφέρουν ότι είναι σε εξέλιξη υλοποίησης, ευρωπαϊκό έργο με την ονομασία “Darlene”, στο πλαίσιο του προγράμματος “Horizon 2020” της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το συντονίζει το Ινστιτούτο Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών του Εθνικού Κέντρου Έρευνας  και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) στη Θέρμη της Θεσσαλονίκης. Συμμετέχουν ακόμη το Κέντρο Μελετών Ασφάλειας (ΚΕΜΕΑ), ινστιτούτα, πανεπιστήμια, υπουργεία, αστυνομίες, όμιλος ηλεκτρονικών συστημάτων κ.α από τις χώρες Ελλάδα, Ισπανία, Βέλγιο, Μεγάλη Βρετανία, Γερμανία, Πορτογαλία, Ιταλία, Κύπρο και Λιθουανία.

Το έργο αυτό αποβλέπει στην παραπέρα ενίσχυση των μηχανισμών καταστολής, με τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης. Πιο συγκεκριμένα ο αστυνομικός με τη χρήση ειδικών γυαλιών,  θα έχει σε πρώτο χρόνο πληροφορίες για τα άτομα που έχει απέναντί του, σε διαδήλωση, σε συγκέντρωση έξω από εργασιακούς χώρους. Αυτή η εφαρμογή σε συνδυασμό με τις κάμερες που θα υπάρχουν στα κράνη των ΜΑΤ, τις διάσπαρτες κάμερες που υπάρχουν σε δρόμους, καταστήματα, υπηρεσίες, στα drones, τα ελικόπτερα, δίνουν τη δυνατότητα στις δυνάμεις καταστολής, την ώρα που είναι σε εξέλιξη διαδηλώσεις ή διαμαρτυρίες, σε σύντομο χρόνο να επεξεργαστούν δεδομένα για τους διαδηλωτές, να φακελώσουν μεγάλο αριθμό από αυτούς και να κάνουν προσαγωγές και συλλήψεις.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, δοκιμές θα γίνουν σύντομα με τη συμμετοχή της Ειδικής Κατασταλτικής Αντιτρομοκρατικής Μονάδας (ΕΚΑΜ) και στο αεροδρόμιο της Λάρνακας, με τη συμμετοχή της Κυπριακής Αστυνομίας. Μάλιστα η ιστοσελίδα darlene project-eu αναφέρει: “Το έργο DARLENE προβλέπει εκτενείς δράσεις επίδειξης και εκπαίδευσης των αστυνομιών, ενώ η συνολική λύση θα επικυρωθεί κατά την πιλοτική φάση του έργου, προλειαίνοντας το έδαφος για την χρήση του σε πραγματικές συνθήκες και την εμπορική του αξιοποίηση”.

Οι αντιλαϊκές κυβερνήσεις με πρόσχημα την πρόληψη της εγκληματικότητας, εντείνουν τον αυταρχισμό, ενισχύουν παραπέρα τους κατασταλτικούς μηχανισμούς του αστικού κράτους, σε συνδυασμό με την εφαρμογή των νέων τεχνολογικών ανακαλύψεων, με σκοπό την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του κεφαλαίου. Διευρύνουν και θωρακίζουν το αντιδραστικό νομοθετικό πλαίσιο, με σκοπό να αντιμετωπίσουν την ένταση των λαϊκών αγώνων, μπροστά στην εξελισόμενη οικονομική κρίση και την αποτυχία της κυβέρνησης να προστατεύσει τον λαό από την πανδημία.

Ο λαός και η νεολαία χρειάζεται να δυναμώσουν τον αγώνα τους, ενάντια στην Ε.Ε και τις αντιλαϊκές κυβερνήσεις της Ν.Δ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, για την κατάργηση όλου του αντιδραστικού νομοθετικού πλαισίου και την άμεση κατάργηση όλων των αντιλαϊκών  νόμων που έχουν ψηφίσει.  Επίσης να καταργηθούν αμέσως τα ΜΑΤ, η Ομάδα Διαχείρισης και Οριοθέτησης Συναθροίσεων (ΟΔΟΣ), η ΔΡΑΣΗ, οι Ομάδες Πρόληψης Καταστολής Εγκλήματος (ΟΠΚΕ), η Ειδική Κατασταλτική Αντιτρομοκρατική Μονάδα (ΕΚΑΜ), η Ομάδα Δίκυκλης Αστυνόμευσης (ΔΙΑΣ), η πανεπιστημιακή αστυνομία και όλες οι ειδικές κατασταλτικές μονάδες.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...