Δάσος Δαδιάς: Για 6η ημέρα συνεχίζει να μαίνεται η πυρκαγιά – Ανυπολόγιστη η καταστροφή

(Φωτό αρχείου) / EUROKINISSI

Συνεχίζεται η «μάχη» με τις φλόγες στο Δάσος της Δαδιάς, με τους εκατοντάδες πυροσβέστες και τις άλλες δυνάμεις να προσπαθούν να ανακόψουν το νοτιοδυτικό μέτωπο της πυρκαγιάς. Δυστυχώς, η προσπάθεια αντιμετώπισης της φωτιάς υπονομεύεται από την έλλειψη δρόμων και αντιπυρικών ζωνών, που εκ των υστέρων ανοίγονται αυτές τις μέρες. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην περιοχή δεν πνέουν ισχυροί άνεμοι, κάτι που βοηθάει την επιχείρηση περιορισμού της φωτιάς, ωστόσο οι συνεχείς εναλλαγές του αέρα προκαλούν προβλήματα. 

Όπως είπε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, επιπυραγός, Γιάννης Αρτοποιός, σε έκτακτη ενημέρωση που πραγματοποιήθηκε για τις δασικές πυρκαγιές, οι προσπάθειες των επιχειρήσεων επικεντρώνονται στο ενεργό νοτιοδυτικό μέτωπο επικεντρώνονται .

Η καταστροφή που έχει προκληθεί στο Εθνικό Πάρκο, μετά από έξι ημέρες, είναι ανυπολόγιστη τόσο στο βιότοπο όσο και στις εγκαταστάσεις του. Όπως έγινε γνωστό, καταστράφηκε ολοσχερώς το κλειστό παρατηρητήριο πουλιών για τους επισκέπτες, το οποίο βρισκόταν δύο χιλιόμετρα από το Οικοτουριστικό Κέντρο, μέσα στην προστατευμένη περιοχή του Δάσους Δαδιάς.

Όπως είπε ο Γ. Αρτοποιός, «λόγω της εκτεταμένης διάνοιξης αντιπυρικών ζωνών με χωματουργικά μηχανήματα βαρέως τύπου, έχει αποτραπεί η πιθανότητα να μεταδοθεί προς το παρόν η πυρκαγιά από την Α2 ζώνη στην Α1 που βρίσκεται ο σκληρός πυρήνας του δάσους και είναι η αποικία του σπάνιου είδους του μαυρόγυπα με τις φωλιές του». 

Για την κατάσβεση της μεγάλης πυρκαγιάς επιχειρούν 320 πυροσβέστες, 13 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 75 υδροφόρα οχήματα ενώ περιοδικά επιχειρούν από αέρος καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας 5 αεροσκάφη, 9 ελικόπτερα.  

Επιπλέον, το ΓΕΕΘΑ έχει διαθέσει οκτώ μηχανήματα έργου, μία ομάδα “ΔΕΥΚΑΛΙΩΝ” αποτελούμενη από 36 στελέχη, τέσσερα υδροφόρα οχήματα ενώ η Περιφερειακή Ενότητα Έβρου έχει διαθέσει τρία υδροφόρα οχήματα και οκτώ μηχανήματα έργου. 

Δείτε ακόμα...