Στρατιώτης από την Σάμο: “Ο φασισμός δεν θα πεθάνει μόνος! Τσάκισε τον!”

Στρατιώτες στη Σάμο
Φώτο Αρχείου / Πηγή: Eurokinissi

Με την προκλητική εισήγηση για αποφυλάκιση του καταδικασμένου ναζί πυρηνάρχη Νίκαιας Πατέλη, του επικεφαλής του Τάγματος εφόδου που δολοφόνησε τον Παύλο Φύσσα, του «ό,τι κινείται σφάζεται», μόλις ένα χρόνο μετά την καταδίκη της ναζιστικής συμμορίας «Χρυσή Αυγή» ως εγκληματική οργάνωση, δόθηκε συνέχεια σε έναν κύκλο προσπαθειών των φασιστών να βγουν στον αφρό, με τις πλάτες της κυβέρνησης. Προηγήθηκαν οι δολοφονικές επιθέσεις στο ΕΠΑΛ και σε συνοικία της Σταυρούπολης στη Θεσσαλονίκη, όπου έχοντας στην κατοχή τους εξοπλισμό, όπως μαχαίρια, taser, αλυσίδες, λοστούς, και εξαπέλυαν επιθέσεις διαδοχικά, σε μαθητές, φοιτητές, μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ. Η στάση της αστυνομίας ήταν, το λιγότερο, εγκληματική αφού αποδεδειγμένα έκανε πλάτες στους φασίστες στο ΕΠΑΛ Σταυρούπολης, όπου τους επέτρεψε την είσοδο στο σχολείο ενώ ταυτόχρονα χτυπούσε με χημικά τους συγκεντρωμένους φοιτητές και εκπαιδευτικούς αλλά και στα συλλαλητήρια καταδίκης των φασιστών που ακολούθησαν.

Η κυβέρνηση φέρει ακέραιη την ευθύνη αφήνοντας τις φασιστικές συμμορίες να δρουν ανενόχλητες και να λαμβάνουν μάλιστα και δημόσια συγχαρητήρια από τη νεολαία της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης «Χρυσή Αυγή». Την ίδια στιγμή τα παπαγαλάκια της, σαν έτοιμα από καιρό, έπιασαν το…νήμα των εξελίξεων για να αναπαράγοντας την ανιστόρητη, αντιεπιστημονική θεωρία των δύο άκρων, μιλώντας για ακόμα μια φορά για «καταδίκη της βίας απ’ όπου κι αν προέρχεται». Αλήθεια; απ’ όπου κι αν προέρχεται; Τη…νόμιμη βία που ασκεί το αστικό κράτος για να διασφαλίσει τα συμφέροντα της αστικής τάξης, καταστέλλοντας ωμά τους αγώνες του λαού και της νεολαίας, την καταδικάζουν άραγε; Μιλούν για «άκρα» οπλίζοντας το χέρι των φασιστών, βγάζοντας μπροστά και πάλι τα μαντρόσκυλα του συστήματος. Μπρος στις μεγαλειώδεις περσινές μαθητικές και φοιτητικές κινητοποιήσεις, ενάντια στο σχολείο -εξεταστικό κέντρο που αποτελεί διαχρονική πολιτική των κυβερνήσεων, ενάντια στην ΕΒΕ, ενάντια στο νομό Κεραμέως – Χρυσοχοΐδη, υπέρ του ασφαλούς ανοίγματος σχολείων και Πανεπιστημίων, επιστρατεύονται οι φασιστικές συμμορίες, νομίζοντας ότι θα τρομοκρατήσουν. Η εξοργιστική εισήγηση για αποφυλάκιση του Πατέλη έρχεται να επιβεβαιώσει ότι ουδέποτε το αστικό κράτος και οι θεσμοί του ήθελαν και μπορούσαν να ξεμπλέξουν με τους φασίστες.

Ο λαός και η νεολαία όμως έχουν πείρα! Ένα χρόνο μετά την καταδίκη της ναζιστικής «Χρυσής Αυγής», η ανάγκη για διαρκή επαγρύπνηση και μάχη ενάντια στο φασισμό και στο σύστημα που τον γεννά, όπως διατρανώθηκε από χιλιάδες λαού και νεολαίας έξω από το Εφετείο, παραμένει ζωντανή και επίκαιρη. Σε σχολεία, Πανεπιστήμια, χώρους δουλειάς, πόλεις, γειτονιές, πλατείες, χρειάζεται λαϊκή επαγρύπνηση ώστε να μη μείνει καμιά γωνιά διαθέσιμη για τους φασίστες. Εκεί όπου η θεωρία των δύο άκρων, ως επίσημη ιδεολογική τοποθέτηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πάει να εξισώσει το φασισμό-ναζισμό με τον κομμουνισμό αθωώνοντας τα εγκλήματα των ναζί. Εκεί όπου καλούμαστε να αφήσουμε…στην άκρη τις ιδεολογίες για να κοιτάξουμε δήθεν το «κοινό καλό». Αλήθεια, τι είναι η ιδεολογία, εάν όχι η πολιτική έκφραση της ταξικής θέσης του καθενός; Κι αν είναι έτσι, τότε πού η ταξική θέση δεν διαδραματίζει κυρίαρχο ρόλο; Στο σχολείο; Όπου οι γονείς αναγκάζονται να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για φροντιστήρια, για ιδιαίτερα μαθήματα ώστε να ανταπεξέλθουν τα παιδιά στο σχολείο-εξεταστική αρένα; Στο Πανεπιστήμιο; Που το κόστος σπουδών είναι συχνά αβάσταχτο, ειδικά μακριά από τον τόπο κατοικίας και χρειάζονται επιπλέον μεταπτυχιακά; Στα στρατόπεδα; Όπου και πάλι το κόστος για τους νέους στρατευμένους κατά τη διάρκεια της θητείας τους είναι πληγή για τις οικογένειές τους και για τους ίδιους; Τέτοιες είναι οι αντιλήψεις που στρώνουν το έδαφος στους φασίστες, που θυμίζουν εποχές «αγανακτισμένων» όπου το σύνθημα «έξω τα κόμματα έξω τα συνδικάτα» έγινε το όχημα και η μήτρα για την ενίσχυση της Χρυσής Αυγής.

Ο λαός και η νεολαία όμως δεν ξεχνάμε! Διδασκόμαστε από το παρελθόν και γράφουμε μόνοι μας την ιστορία. Θα στείλουμε ξανά τους φασίστες στον σκουπιδοτενεκέ της Ιστορίας, όσα εμπόδια κι αν βάζει η κυβέρνηση και οι θεσμοί του αστικού κράτους, όσο κι αν λυσσάνε τα παπαγαλάκια τους, όσο μελάνι κι αν χύνεται για να ξαναγραφτεί η ιστορία με αντιεπιστημονικό τρόπο, στα μέτρα της αστικής τάξης.

Στρατιώτης ΠΒ από το Καρλόβασι Σάμου

Δείτε ακόμα...