Η ομιλία του Δ. Κουτσούμπα στην εκδήλωση για την παρουσίαση του Καλέσματος αγωνιστικής συμπόρευσης με το ΚΚΕ

Στην εκδήλωση της ΚΕ για το Κάλεσμα αγωνιστικής συμπόρευσης με το ΚΚΕ σήμερα το απόγευμα μίλησε ο ο ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος Δημήτρης Κουτσούμπας.

Σημείωσε ότι στο δρόμο της ανατροπής, πραγματικά ο λαός μπορεί να σώσει το λαό και πρόσθεσε: «Ελάτε μαζί μας για να οργανώσουμε την πάλη μας για τα προβλήματά μας, να φέρουμε τις ανάγκες μας στο προσκήνιο, να αναμετρηθούμε με τους μεγάλους ενόχους για την κατάσταση που βρισκόμαστε σήμερα, την εξουσία του κεφαλαίου και τους συμμάχους της, την ΕΕ και το ΝΑΤΟ».

Μετά την ομιλία ακολούθησαν παρεμβάσεις.

Ολόκληρη η ομιλία έχει ως εξής:

«Αγαπητοί φίλοι και φίλες,

Στα χέρια σας βρίσκεται ήδη το Κάλεσμα της Κεντρικής Επιτροπής.

Συζητάμε, λοιπόν, με όλους εσάς, όχι όπως συνήθως κάνουμε στο πλαίσιο μιας πολιτικής εξόρμησης, μιας πολιτικής καμπάνιας για τις θέσεις, την πολιτική πρόταση του ΚΚΕ.

Συζητάμε πρόσωπο με πρόσωπο, όπως έχουμε μάθει να κάνουμε εμείς οι κομμουνιστές, για το πώς όλοι και όλες θα συμβάλετε στην προσπάθεια που κάνει το Κόμμα μας για να μετρήσουμε βήματα στη συλλογική οργάνωση, στον αγώνα, στη συσπείρωση δυνάμεων, στο συντονισμό της πάλης, για όλα τα καυτά και επείγοντα προβλήματα που μας ταλαιπωρούν σε κάθε πτυχή της ζωής μας.

Συζητάμε μαζί σας, γιατί όσο κρίσιμο είναι σήμερα να πολλαπλασιαστούν οι εστίες της αντίστασης για να μείνουν στα χαρτιά οι αντεργατικοί νόμοι που ψηφίστηκαν το προηγούμενο διάστημα, όπως είναι ο νόμος Χατζηδάκη για τα Εργασιακά, ο νόμος Κεραμέως για το σχολείο, ακόμα και παλιότεροι νόμοι που παραμένουν σε ισχύ…,

…άλλο τόσο κρίσιμο είναι να μπει στο επίκεντρο αυτής της συζήτησης, του προβληματισμού όλων μας, το ζήτημα των σύγχρονων κοινωνικών λαϊκών αναγκών, των αιτιών που αυτές οι ανάγκες όχι μόνο δεν ικανοποιούνται, αλλά συνεχώς υποβαθμίζονται και υπονομεύονται.

Αλλά ταυτόχρονα και πώς θα ανοίξουμε τον δρόμο για την πραγματική ικανοποίησή τους.

Για όλους αυτούς τους λόγους, το Κάλεσμά μας, απευθύνεται προσωπικά στον καθένα και την καθεμιά σας, για να πάρετε τη θέση σας στο κίνημα, στους αγώνες, στο εργατικό σωματείο, στην Επιτροπή Αγώνα, στον επιστημονικό σύλλογο, στον σύλλογο των αυτοαπασχολουμένων, στη Συντονιστική Επιτροπή φορέων, στον μαζικό φορέα της γειτονιάς.

Εκεί είναι η θέση όλων, ο ένας δίπλα στον άλλον, μαζί με τους κομμουνιστές.

Εκεί είναι η θέση όλων όσοι ανησυχείτε, αγανακτείτε και δεν συμβιβάζεστε με τη σημερινή κατάσταση.

Όλων όσοι στην καρδιά και στο μυαλό σας κρατάτε ζωντανή την ελπίδα ότι όλα μπορούν να αλλάξουν και θα αλλάξουν.

Κρατάμε και κρατάτε ζωντανή την ελπίδα, γιατί πιστεύουμε και πιστεύετε βαθιά, κατανοούμε και κατανοείτε με ειλικρίνεια πως τελικά “μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό”.

Αυτή η εκτίμηση, που έχει γίνει σχεδόν σύνθημα και είναι ταυτόχρονα και ο τίτλος στο Κάλεσμά μας, δεν είναι κάτι αφηρημένο, ένα γενικό σύνθημα για τις αφίσες μας, τα φυλλάδιά μας, τις εκδηλώσεις μας.

Είναι μια φράση που στην κυριολεξία γεννήθηκε, δοκιμάστηκε, αγκαλιάστηκε μέσα στις μεγάλες και σκληρές μάχες όλου του προηγούμενου διαστήματος και σε πολλές περιπτώσεις δυνάμωσε, τόνωσε την αποφασιστικότητα, τη μαχητικότητα όσων δοκιμάζονταν από τις αντιλαϊκές πολιτικές, τη μαυρίλα της πανδημίας και την απόγνωση από τις πυρκαγιές.

Το “Ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό” δοκιμάστηκε μέσα στην πανδημία, στη μάχη για την προστασία της υγείας και της ζωής, για να παρθούν τα αναγκαία μέτρα προστασίας, για να στηριχθεί το δημόσιο σύστημα Υγείας, γιατί μόνο έτσι μπορεί να στηριχθεί και ο αναγκαίος εμβολιασμός και όχι με τις κυβερνητικές παλινωδίες και αντιφάσεις που τροφοδοτούν τον ανορθολογισμό και τον σκοταδισμό που τελικά αξιοποιείται για να μένουν στο απυρόβλητο οι εγκληματικές κυβερνητικές ευθύνες.

Δοκιμάστηκε μέσα στη μάχη με τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού για να σωθεί ό,τι σώζεται, για να μπει σε προτεραιότητα η προστασία της ανθρώπινης ζωής από φυσικά φαινόμενα, για να αποζημιωθούν οι πληγέντες στο 100% των ζημιών.

Μέσα στη μάχη για ένα σχολείο που δεν θα ψάχνει λογιστή, δεν θα κρατάει βιβλίο εσόδων – εξόδων, δεν θα είναι ένα νούμερο σε μια κατάταξη υποβάθμισης, θα μορφώνει και δεν θα εξοντώνει τα παιδιά του λαού.

Εκφράστηκε, τελικά, μέσα σε όλες τις καθημερινές μάχες, στις οποίες με αυτοθυσία και μαχητικότητα πρωτοστάτησαν τα μέλη, οι φίλοι του Κόμματος και άλλοι αγωνιστές σε διάφορους χώρους.

Είναι ένα σύνθημα που δοκιμάζεται, αλλά και επιβεβαιώνεται μέσα στον σκληρό ταξικό αγώνα για τα εργασιακά δικαιώματα και τον νόμο Χατζηδάκη που αποτελεί κλιμάκωση της επίθεσης απέναντι στο 8ωρο, συνολικά στον εργάσιμο χρόνο, αλλά και απέναντι στην ίδια τη συνδικαλιστική οργάνωση και πάλη.

Φίλες και φίλοι,
Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Σε όλα τα κρίσιμα προβλήματα που βιώνουν οι εργαζόμενοι και ο λαός, όποια πέτρα κι αν σηκώσεις, θα δεις ποιος είναι ο αντίπαλος, ποιος είναι ο ένοχος, ποιο τελικά είναι το πολιτικό πρόβλημα της χώρας.

Πρόκειται για μια κοινωνική οργάνωση, ένα κοινωνικό οικονομικό πολιτικό σύστημα που θυσιάζει τις σύγχρονες ανάγκες στο βωμό του καπιταλιστικού κέρδους και του αδηφάγου καπιταλιστικού ανταγωνισμού.

Πρόκειται για ένα κράτος εχθρικό απέναντι σε αυτές τις ανάγκες.

Γιατί είναι ένα κράτος φτιαγμένο για να θωρακίζει την κερδοφορία των λίγων. Ένα κράτος που υπηρετεί μια χούφτα παράσιτα, εκμεταλλευτές του μόχθου των ανθρώπων. Και γι’ αυτόν το λόγο ακριβώς, την ίδια ώρα, είναι παντελώς ανίκανο και δυσκίνητο, στο να προστατεύσει την ανθρώπινη ζωή, τη λαϊκή περιουσία.

Είναι ταχύτατο και αποτελεσματικό μόνο στο να θυσιάζει εργατικά – λαϊκά δικαιώματα, προκειμένου να υπηρετήσει τις επενδύσεις, τα κέρδη, τα συμφέροντα της ολιγαρχίας του πλούτου.

Και, φυσικά, μέρος αυτού του προβλήματος είναι οι κυβερνήσεις που υπηρετούν αυτό το σύστημα και διαχειρίζονται την κρατική εξουσία.

Και αυτό αφορά τόσο τη σημερινή, όσο και τις προηγούμενες, αλλά και όσα από τα αστικά κόμματα προαλείφονται να ανέλθουν ξανά ή άλλα να επανέλθουν στην καρέκλα της εξουσίας στις επόμενες εκλογές.

Και το λέμε αυτό, γιατί το κράτος πάντα ήταν εχθρικό, αντεργατικό, ΝΑΤΟικό και ευρωενωσιακό, “αμερικανοθρεμμένο”, “γερμανοθρεμμένο” ή “γαλλοθρεμμένο”… Και όταν κυβερνούσαν παλιότερα η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, στη συνέχεια ο ΣΥΡΙΖΑ και τώρα που κυβερνά ξανά η ΝΔ.

– Όταν ο ένας μετά τον άλλο ψήφιζαν και εφάρμοζαν μνημόνια, όταν έπαιρναν αντεργατικά μέτρα, όταν έβαζαν εμπόδια στο δικαίωμα της απεργίας.

– Όταν υπέγραφαν ο ένας μετά τον άλλο ΝΑΤΟικές συμφωνίες όπως αυτή των Πρεσπών, η οποία δεν έκλεισε κανένα χρόνιο ζήτημα, το αντίθετο. Αυτό δείχνουν και οι εξελίξεις στη Βόρεια Μακεδονία.

Άλλωστε οι ιμπεριαλιστές δεν κλείνουν, ανοίγουν συνεχώς και καινούργια, βάζοντας σε επικίνδυνους μπελάδες τους λαούς.

Αλλά και τις συμφωνίες με τις ΗΠΑ και τη Γαλλία, τις οποίες βαφτίζουν αμυντικές, αλλά είναι επιθετικές, επιθετικότατες, με την Ελλάδα γεμάτη βάσεις-ορμητήρια πολέμου, αλλά και σε αποστολές εκτός συνόρων.

– Όταν άφηναν τον κόσμο στην τύχη του, απροστάτευτο απέναντι σε πυρκαγιές, σεισμούς, πλημμύρες, χωρίς μάλιστα το κράτος να βάζει σε προτεραιότητα τα αναγκαία μέτρα προστασίας.

– Όταν θωράκιζαν με νόμους την καταστολή και τον αυταρχισμό σε βάρος του λαού, αλλά και με επικίνδυνα μέσα που φτάνουν ακόμα και στο σημείο να βάλουν σε κίνδυνο τη ζωή διαδηλωτών, όπως συνέβη πρόσφατα με τον πυροσβέστη και τον φωτορεπόρτερ.

Το σύνθημα “Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει το λαό” στοχεύει τελικά στην καρδιά του προβλήματος.

Ακριβώς αυτή η θέση, αυτό το σύνθημα, καλεί τον λαό να μην έχει καμία εμπιστοσύνη στο σημερινό κράτος και τις κυβερνήσεις του, να μην προσδοκά λύσεις, ούτε στις κυβερνητικές παρεμβάσεις, ούτε στις κυβερνητικές εναλλαγές πολιτικού προσωπικού, βγαλμένου από την ίδια αστική – καπιταλιστική μήτρα.

Καλεί τον λαό να μην ψάχνει λύσεις από τα πάνω και έξω από τους αγώνες του. Αλλά τον καλεί να πιστέψει στη δύναμή του, στη δύναμη της οργανωμένης ανυποχώρητης πάλης, να πιστέψει ότι μπορεί όχι μόνο να παρέμβει, αλλά και να καθορίσει, να γίνει ο ίδιος πρωταγωνιστής των εξελίξεων.

Πρωταγωνιστές έγιναν οι εργάτες στο λιμάνι της COSCO που αναμετρήθηκαν με έναν ισχυρό αντίπαλο και δεν λύγισαν, πάλεψαν και τελικά κατάφεραν να εξασφαλίσουν συνθήκες ασφάλειας στη δουλειά, την ικανοποίηση άλλων αιτημάτων τους και τώρα, πιο έμπειροι και με πιο δυνατό το Σωματείο τους, συνεχίζουν την πάλη για Συλλογική Σύμβαση.

Πρωταγωνιστές έγιναν οι εργαζόμενοι της “efood”, οι οποίοι κατάφεραν με την οργάνωσή τους, την απεργία τους, με την αλληλεγγύη που δέχτηκαν από όλο τον λαό, να αχρηστεύσουν ουσιαστικά μια διάταξη του νόμου Χατζηδάκη, να εξαναγκάσουν την εταιρεία όχι μόνο να κάνει πίσω, αλλά και να υπογράψει μαζί τους συμβάσεις.

Το ένα παράδειγμα έγινε και δεύτερο! Και οι δύο αυτές κινητοποιήσεις άφησαν στα χαρτιά τον νόμο-έκτρωμα Χατζηδάκη!

Σκεφτείτε, λοιπόν, τι θα μπορούσε να γίνει, πόσο διαφορετικά θα ήταν τα πράγματα, αν πολλαπλασιάζονταν αυτά τα παραδείγματα σε όλη την Ελλάδα…

Τι θα μπορούσε να γίνει, αν ανέβαινε ο βαθμός οργάνωσης και η συμμετοχή των εργαζομένων στα Συνδικάτα ή σε άλλους μαζικούς φορείς και άλλαζε ριζικά ο αρνητικός συσχετισμός δύναμης…

Τι θα μπορούσε να γίνει, αν δυνάμωνε η αγωνιστική συμπόρευση με το ΚΚΕ, δυνάμωνε η ενεργητική στήριξη στην πολιτική του πρόταση.

Τι θα μπορούσε τελικά να γίνει, αν ο καθένας και η καθεμιά δεν απέρριπτε, δεν ανέβαλε, δεν άφηνε για κάποιους άλλους αυτή την επιλογή, στο όνομα μιας δήθεν άμεσης κυβερνητικής λύσης, μέσα από διάφορες “συνεργασίες” και “συμμαχίες” κομμάτων που έχουν προδώσει πολλαπλά το κίνημα και τον λαό όλα τα προηγούμενα χρόνια και έχουν πλέον συσσωρεύσει μεγάλη αρνητική πείρα που δεν πρέπει να μείνει αναξιοποίητη.

Οι εργάτες της COSCO δεν άφησαν για μετά αυτό τον αγώνα, δεν συνέχισαν να δουλεύουν “κόντρα βάρδια”, ευχόμενοι μόνο αυτοί να τη γλιτώσουν.

Οι εργάτες της “efood” δεν περίμεναν να ξεσηκωθούν όλοι οι άλλοι πρώτα και ύστερα να δουν κι αυτοί τι θα κάνουν, όπως σκέφτονται κάποιοι άλλοι ακόμα.

Ούτε βέβαια, πολύ περισσότερο, περίμεναν να έρθει κάποια μέρα ο ΣΥΡΙΖΑ για να καταργήσει τον νόμο Χατζηδάκη, που ένα μεγάλο μέρος του, σχεδόν τα μισά άρθρα του τα ψήφισαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ…

Ό,τι κέρδισαν, δεν τους τα έδωσε καμία αστική κυβέρνηση, ίσα – ίσα όλες οι κυβερνήσεις νομοθετούσαν σε βάρος τους, στο όνομα των δήθεν “εμβληματικών επενδύσεων”, όπως τις αποκαλούσαν!!!

Και ό,τι μπορούν να κρατήσουν ως κατακτήσεις τους -γιατί στον καπιταλισμό δεν μπορούν να υπάρξουν μόνιμα, διαρκή και σίγουρα “κεκτημένα”»… Αυτό το μπορούν βαδίζοντας μόνο στον δρόμο του αγώνα, της ανατροπής, της ριζικής αλλαγής, εκεί που μπορεί να πάρει “σάρκα και οστά” το σύνθημα που ακουγόταν για μέρες στο γκέτο του λιμανιού: “Χωρίς εσένα γρανάζι δεν γυρνά, εργάτη μπορείς αφεντικά”!

Φίλες και φίλοι,

Σκεφτείτε πόσο διαφορετική θα ήταν η κατάσταση, αν δυνάμωνε η αγωνιστική συμπόρευση με το ΚΚΕ.

Αν σήμερα πολλοί περισσότεροι και περισσότερες έκαναν το βήμα και έπαιρναν τη θέση που τους έχουμε κρατήσει δίπλα μας στο κίνημα, στους αγώνες αυτούς που μπορούν να προετοιμάσουν και να οργανώσουν τη λαϊκή αντεπίθεση.

Αν σήμερα το ΚΚΕ, με αυτές τις δυνάμεις που έχει στο εργατικό συνδικαλιστικό, γενικότερα στο λαϊκό κίνημα, με αυτό το εκλογικό ποσοστό που έχει, ενοχλεί τόσο πολύ τα διάφορα κέντρα του κατεστημένου, τα οποία είναι μονίμως σε ετοιμότητα για να ρίξουν την αντικομμουνιστική χολή τους…, φανταστείτε τι δυναμική θα μπορούσε να διαμορφωθεί υπέρ του λαού, αν υπήρχε ένα πολύ πιο ισχυρό ΚΚΕ παντού.

Αυτά που λέμε, είμαστε σίγουροι ότι αγγίζουν όλους και όλες, όσους και όσες φέρνουν στο μυαλό τους την παρακαταθήκη που μας άφησε ο Θάνος Μικρούτσικος με τα εξής ακριβώς λόγια:

Επιτρέψτε μου να σας τα θυμίσω:

“Είχα κι εγώ κάποιες φορές τις επιφυλάξεις μου -όχι για τη στρατηγική- αλλά κυρίως για το κυνήγι του εφικτού. Όποιος όμως διαβάζει με πάθος ιστορία, θα παρατηρήσει τα τελευταία τουλάχιστον 40 χρόνια ότι ακόμα και αρχικά ριζοσπαστικές αριστερές δυνάμεις, σε ολόκληρη την Ευρώπη, κυνηγώντας το εφικτό, είτε ενσωματώθηκαν απολύτως στο σύστημα είτε περιθωριοποιήθηκαν. Αποτέλεσμα; Μαύρισαν κι άλλο το όνειρο κι έστρεψαν έτσι το μέσο πολίτη -που έχει στον καπιταλισμό, λόγω του καθημερινού βομβαρδισμού υποπροϊόντων, μειωμένη πολιτική συνείδηση- στην ακροδεξιά, με αποτέλεσμα ο εφιάλτης να ξαναγυρίζει. Το ΚΚΕ είναι το μόνο Κόμμα -το λέω ανεπιφύλακτα- που δεν δημιουργεί ψευδαισθήσεις ότι στον βάρβαρο καπιταλισμό, ειδικά σήμερα, μπορούν τα πράγματα να γίνουν καλύτερα. Γι’ αυτό εγώ οριστικά είμαι μαζί του”.

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Αυτά τα λόγια, όλα όσα λέμε, μπορούν καλύτερα να τα καταλάβουν όσοι και όσες πορεύτηκαν τα προηγούμενα χρόνια -για πολλούς τα πιο όμορφα χρόνια τους- κάτω από τη σημαία του ΚΚΕ και σήμερα αναλογίζονται τα μεγάλα μεγέθη -όπως έγραφε και ο Μίκης στην πολιτική του διαθήκη- τα οποία κι αυτοί υπηρέτησαν.

Αυτά τα “μεγάλα μεγέθη” τα κράτησε “μεγάλα” στη χώρα μας το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας.

Γιατί το ΚΚΕ κράτησε όρθια την κόκκινη σημαία, δεν την κατέβασε ποτέ.

Ούτε την έβαλε δίπλα στη σημαία της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

Ούτε την κουρέλιασε, συμμετέχοντας ή στηρίζοντας μια αστική αντιλαϊκή κυβέρνηση.

Είχε το θάρρος και την επιμονή να κοιτάξει κατάματα την Ιστορία του και να βγάλει συμπεράσματα.

Να μελετήσει τι πήγε στραβά με τον σοσιαλισμό που οικοδομήθηκε, τον σοσιαλισμό που για όλους μας ήταν ο Φάρος.

Μπορεί αυτός ο Φάρος προσωρινά να έσβησε, το ΚΚΕ όμως κράτησε και κρατάει φωτεινή τη μόνη προοπτική για τους λαούς, τον σοσιαλισμό!

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Κάποιοι και κάποιες προσπαθούν να μας πουν ότι η πολιτική πρόταση και το Πρόγραμμα του ΚΚΕ αρχίζει και τελειώνει στην ανάγκη ενδυνάμωσης του ΚΚΕ και σε καλέσματα συμπόρευσης μαζί του.

Ότι δεν έχει σχέδιο στρατηγικό για την κοινωνική πολιτική πάλη, για τη συμμαχία και κοινωνικοπολιτική συνεργασία, το άνοιγμα του δρόμου για τον σοσιαλισμό.

Όσοι δεν έχουν σκοπιμότητα και παρωπίδες όμως, μπορούν να δουν ότι το ΚΚΕ έκανε μεγάλη προσπάθεια σε δύσκολες συνθήκες και επεξεργάστηκε το σχέδιό του για το σήμερα και το αύριο.

Με συλλογική συζήτηση απέκτησε ένα σύγχρονο επαναστατικό Πρόγραμμα που δίνει όχι μόνο απαντήσεις σε βασανιστικά καθημερινά ερωτήματα, αλλά και με ποιες προϋποθέσεις μπορούν να δοθούν λύσεις σε εργατικά – λαϊκά προβλήματα, ανοίγοντας δρόμους προς τα εμπρός, προετοιμάζοντας τις δυνάμεις του, τον λαό, για “τους σεισμούς που μέλλονται να ‘ρθουν”.

Ένα πρόγραμμα που είναι ανοικτό σε επεξεργασίες με βάση τις νέες εξελίξεις διεθνώς και στη χώρα μας, που εμπλουτίζεται καθημερινά από την πείρα της ταξικής πάλης, από τον διάλογο και τις συζητήσεις με τα πιο πρωτοπόρα τμήματα της εργατικής τάξης και των εν δυνάμει συμμάχων της, των αυτοαπασχολούμενων της πόλης και του χωριού, της ελληνικής διανόησης, των μαρξιστών ερευνητών.

Ποιο άλλο κόμμα της ελληνικής κοινωνίας έχει ένα τέτοιο επιστημονικό σχέδιο;

  • Που πατάει στις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας μας.
  • Αξιοποιεί το εργατικό επιστημονικό δυναμικό της.
  • Και απαντά στο κρίσιμο ζήτημα: Ο λαός αυτού του τόπου να μπορεί να ζήσει όπως του αξίζει, όπως ορίζει η εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνολογίας. Να μπορεί να ζήσει με ικανοποιημένες τις σύγχρονες πραγματικές ανάγκες. Να μπορεί να απαλλαγεί από τις αλυσίδες της ανεργίας, της φτώχειας, της ανασφάλειας.

Σήμερα ήρθε η ώρα να συλλογιστούμε όλοι και όλες και να κρατήσουμε τα “μεγάλα μεγέθη”, αφήνοντας στην άκρη τις λεπτομέρειες.

Ήρθε η ώρα να ξεπεραστούν οι όποιες πικρίες κουβαλά ο καθένας και η καθεμιά, να πεταχτούν στη λήθη οι όποιες στεναχώριες γεννήθηκαν στις διάφορες καμπές ενός δύσκολου, αλλά όμορφου αγώνα.

Μπορούμε ξανά να πιαστούμε χέρι – χέρι και να προχωρήσουμε.

Νομίζουμε ότι έχει έρθει πλέον αυτή η ώρα.

Το Κάλεσμά μας απευθύνεται σε όλους όσοι έχουν δεσμούς με το κίνημα, πιστεύουν στη δυναμική που μπορεί να γεννήσουν οι αγώνες.

Απευθύνεται και σε όσους ή όσες ελπίζουν ακόμα, συναισθηματικά ίσως, ότι μια δεύτερη φορά του ΣΥΡΙΖΑ, μια δεύτερη ευκαιρία, θα είναι αλλιώς, γιατί ίσως τώρα κι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι “αλλιώς” ή “μπορεί να το πάρει αλλιώς”, καθώς είναι …απαλλαγμένος από μνημόνια και δεσμεύσεις!

Τους καλούμε να σκεφτούν και να συζητήσουν μαζί μας:

– Πώς, αλήθεια, μπορεί να είναι “αλλιώς”, μια νέα διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, όταν και ο ίδιος, παρά τα όσα λέει, μαζί με τα άλλα κόμματα χαιρέτισε το Ταμείο Ανάκαμψης, αυτό το νέο υπερμνημόνιο που φτιάχτηκε μετά την προηγούμενη οικονομική κρίση και εξακολουθεί να δένει χειροπόδαρα τον λαό μας;

– Πώς, αλήθεια, μπορεί να είναι “αλλιώς”, όταν με όχημα την “πράσινη ανάπτυξη” καλλιεργεί νέες ψεύτικες ελπίδες ότι κάτι μπορεί να κερδίσουν οι εργαζόμενοι από τις νέες -“πράσινες” αυτή τη φορά- μπίζνες του μεγάλου κεφαλαίου που θα χρηματοδοτήσει το Ταμείο Ανάκαμψης και θα πληρώσει τελικά πάλι ο λαός;

Όταν όλοι και όλες πλέον γνωρίζουν ότι οι πράσινες μπίζνες πάνε πακέτο με την καταστροφή του περιβάλλοντος, με την καταστροφή παραγωγικών δυνάμεων, όπως είναι ο λιγνίτης, με τη δημιουργία νέου ευέλικτου εργατικού δυναμικού και με τα λαϊκά νοικοκυριά να πληρώνουν πανάκριβα το ρεύμα, την Ενέργεια συνολικά.

– Πώς μπορεί να είναι “αλλιώς”, όταν για λογαριασμό της άρχουσας τάξης η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ εξελίχτηκε στο πρωτοπαλίκαρο των ΗΠΑ στην περιοχή;

Όταν προετοίμασε μια συμφωνία η οποία απ’ άκρη σε άκρη σε όλη την Ελλάδα μετατρέπει τη χώρα σε ορμητήριο-βάση πολεμικών επιχειρήσεων κατά άλλων χωρών;

Και έχουν μάλιστα το θράσος αυτή τη συμφωνία μαζί με τη ΝΔ να τη βαφτίζουν και …αμυντική!

– Πώς μπορεί να είναι “αλλιώς” μια τέτοια κυβέρνηση, όταν ακόμα και τώρα, που είναι στην αντιπολίτευση, έχει ψηφίσει πολλά από τα εμβληματικά νομοσχέδια της ΝΔ; Ενώ με τις συναινετικές προτάσεις για υπουργούς κοινής αποδοχής την αθωώνει και δίνει άλλοθι στην εγκληματική πολιτική της;

Πραγματικά “αλλιώς”, δηλαδή φιλολαϊκή και φιλεργατική, δεν μπορεί να είναι καμιά τέτοια κυβέρνηση, κανένα κράτος, όσο κι αν τα πλασάρουν δήθεν ως “προοδευτικά”!

Όπως και το ίδιο το σύστημα, ο καπιταλισμός, δεν μπορεί να είναι “αλλιώς”, δεν μπορεί να γίνει “αλλιώς”, “ανθρώπινος”, “προοδευτικός”.

Η βαρβαρότητα δεν μπορεί να είναι προοδευτική. Η αστική τάξη έχει πάψει εδώ και πάνω από 2 αιώνες να είναι προοδευτική τάξη. Υπήρξε μόνο όταν με τις αστικές επαναστάσεις αντικατέστησε τη φεουδαρχία και πέρασε στον καπιταλισμό και από εκεί και πέρα πέρασε -οριστικά και αμετάκλητα- στην αντίδραση.

Φίλες και φίλοι,

Για να μην πάμε και τόσο μακριά, να θυμίσουμε μόνο ότι τα ίδια, βέβαια, περί προοδευτικών δυνάμεων έλεγε και το ΠΑΣΟΚ σε προηγούμενες δεκαετίες και έφτασε να συγκυβερνήσει με τη ΝΔ.

Αυτά λέει τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος συγκυβέρνησε με τους ακροδεξιούς ΑΝΕΛ.

Μάλιστα, σφήνα στη συζήτηση περί προοδευτικής κυβέρνησης μπαίνει ακόμα και η ΝΔ, που διεκδικεί διά στόματος Μητσοτάκη τον τίτλο της προόδου για την πολιτική της κυβέρνησής του.

Βαφτίζει προοδευτικές τις αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις. Εκεί φτάσαμε.

Εδώ, λοιπόν, χάνει η μάνα το παιδί και το παιδί τη μάνα.

Αλλά όσοι ακόμα νιώθουν ότι η καρδιά τους χτυπάει “αριστερά”, δεν μπορεί να τα χάνουν, να μπερδεύονται.

Ξέρουν πως πρόοδος σημαίνει να προχωράς μπροστά, να βελτιώνεις τη ζωή σου.

Πρόοδος είναι τα παιδιά σου να ζουν καλύτερα από σένα, από τις προηγούμενες γενιές.

Ποια πολιτική, ποιας αστικής κυβέρνησης, όπως κι αν αυτή βαφτιστεί και με όποιες κυβερνητικές συνεργασίες και σχήματα, μπορεί να το εξασφαλίσει αυτό; Καμία.

Ποια κυβέρνηση στον καπιταλισμό μπορεί να εξασφαλίσει ότι στην εποχή της ονομαζόμενης 4ης βιομηχανικής επανάστασης, τα νέα παιδιά και θα δουλεύουν λιγότερο και θα αμείβονται καλύτερα, και θα απολαμβάνουν υψηλού επιπέδου Υγεία, Παιδεία, θα ζουν σε ένα ανθρώπινο περιβάλλον; Καμία!

Μόνο μια κυβέρνηση που θα είναι εκτελεστικό όργανο της εργατικής – λαϊκής πλειοψηφίας και εξουσίας μπορεί πραγματικά να τα κάνει αυτά.

Μια εργατική – λαϊκή κυβέρνηση που θα έχει για πρόγραμμά της την ικανοποίηση των σύγχρονων εργατικών – λαϊκών αναγκών.

Σ’ αυτή βεβαίως την κυβέρνηση το ΚΚΕ θα έχει τη δική του θέση. Αυτή η εργατική – λαϊκή πλειοψηφία είναι που θα μπει μπροστά και θα οικοδομήσει τη νέα κοινωνία, τον σοσιαλισμό!

Ο σοσιαλισμός όντως είναι σήμερα η πραγματική πρόοδος!

Είναι η κοινωνία στην οποία οι εργαζόμενοι βγαίνουν από το περιθώριο της κοινωνικής και πολιτικής ζωής και συμμετέχουν, ισότιμα άνδρες και γυναίκες, ενεργά στη λήψη, στην εφαρμογή και στον έλεγχο των αποφάσεων, γιατί έχουν πλέον την εξουσία στα δικά τους χέρια.

Το πραγματικά νέο είναι η κοινωνική ιδιοκτησία όλου του πλούτου που υπάρχει, ώστε να πάψει να λειτουργεί η οικονομία με κριτήριο το καπιταλιστικό κέρδος.

Πάνω σ’ αυτό το γόνιμο έδαφος, ο κεντρικός σχεδιασμός της παραγωγής μπορεί να θέσει και να πετύχει επιστημονικά καθορισμένους κοινωνικούς στόχους στην αγροτική και βιομηχανική παραγωγή, στις κοινωνικές υπηρεσίες.

Φίλες και φίλοι,

Είναι φανερό ότι το Κάλεσμά μας έχει κυρίως κοινωνικο-ταξικό περιεχόμενο.

Ξέρουμε όμως ότι οι εργάτες, οι υπάλληλοι, τα μεσαία στρώματα της πόλης και της υπαίθρου, οι επιστήμονες, οι καλλιτέχνες, οι απόστρατοι της δουλειάς, η νεολαία και οι γυναίκες των λαϊκών οικογενειών είναι και πολιτικά όντα, συμμετέχουν, ακούνε και ψηφίζουν, από τις αρχαιρεσίες Συλλόγων και Σωματείων, τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, τις γενικές βουλευτικές εκλογές.

Δεν σας κρύβουμε λοιπόν ότι το Κάλεσμά μας απευθύνεται στους απλούς ανθρώπους που τις προηγούμενες δεκαετίες ακολουθούσε κυρίως το ΠΑΣΟΚ, τους ανθρώπους που έχασαν τα αυγά και τα πασχάλια στα χρόνια των μνημονίων, όταν είδαν το μέχρι τότε κόμμα τους, την παράταξή τους, να καταρρέει και κάποιοι εγκλωβίστηκαν στον νέο διπολισμό που διαμορφώθηκε ή έμειναν πολιτικά άστεγοι, μόνοι.

Σήμερα κάποιοι απ’ αυτούς μπορεί να έχουν προσδοκίες, θέλουν το ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ να ξαναγίνει η λεγόμενη μεγάλη δημοκρατική παράταξη.

Τους λέμε ειλικρινά: Οι προσδοκίες αυτές θα διαψευστούν.

Γιατί η στήριξή τους σε αυτό το κόμμα, την επόμενη θα γίνει εκ νέου στήριξη μιας νέας αντιλαϊκής κυβέρνησης είτε με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, είτε με κορμό τη ΝΔ.

Αφού οι μισοί υποψήφιοί του λοξοκοιτάζουν προς τη ΝΔ και άλλοι μισοί προς τον ΣΥΡΙΖΑ, εμείς λέμε στον απλό κόσμο του ΠΑΣΟΚ, στους εργάτες και τους ανθρώπους του μόχθου να κοιτάξουν δίπλα τους, εκεί που βρίσκεται το ΚΚΕ, κρατώντας αναμμένη τη σπίθα του αγώνα, για να “σηκώσουμε τον ήλιο πάνω από την Ελλάδα”.

Μας ξέρουν και τους ξέρουμε! Και ξέρουν πως το ΚΚΕ δεν θα διαψεύσει τις προσδοκίες τους.

Το Κάλεσμά μας απευθύνεται σε κάθε εργαζόμενο, ανεξάρτητα από ποια πολιτική αφετηρία μας προσεγγίζει, ανεξάρτητα πού ο ίδιος τοποθετεί πολιτικά τον εαυτό του.

Απευθύνεται σε όλους όσοι αναγνωρίζουν ότι το ΚΚΕ αντιπαλεύει την καταστροφική λογική της παραίτησης, της υποχώρησης, της μοιρολατρίας, τις αυταπάτες της “ατομικής” σωτηρίας, τις χρεοκοπημένες ιστορικά θεωρίες που διακηρύσσουν το τέλος της ταξικής πάλης, αντιπαλεύει συνολικά τον αρνητικό συσχετισμό και παλεύει να τον αλλάξει.

Ανάμεσά μας δεν υπάρχουν εμπόδια. Γιατί βρισκόμαστε από την ίδια μεριά.

Εκεί, σε αυτή τη μεριά που είναι οι βιοπαλαιστές επαγγελματίες και αγρότες, οι νέες και οι γυναίκες των λαϊκών οικογενειών.

Απέναντί μας είναι τα κόμματα του κεφαλαίου, το σύστημα και η εξουσία του και οι συμμαχίες τους.

Κι εμείς από τη δική μας μεριά μπορούμε με τη δική μας συμμαχία, να βαδίσουμε στον δρόμο της ανατροπής.

Σ’ αυτόν τον δρόμο, στον δρόμο της ανατροπής, πραγματικά ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό.

Το ΚΚΕ μπαίνει μπροστά και διαθέτει όλες του τις δυνάμεις για να οργανώσει ο λαός την αντεπίθεσή του, να βάλουν οι εργαζόμενοι τη δική τους σφραγίδα στις εξελίξεις.

Ελάτε μαζί μας για να οργανώσουμε την πάλη μας για τα προβλήματά μας, να φέρουμε τις ανάγκες μας στο προσκήνιο, να αναμετρηθούμε με τους μεγάλους ενόχους για την κατάσταση που βρισκόμαστε σήμερα, την εξουσία του κεφαλαίου και τους συμμάχους της, την ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

Πιο συγκεκριμένα σήμερα σας καλούμε να οργανώσουμε την πάλη μας πάνω στα εξής κρίσιμα ζητήματα:

– Την προστασία της ζωής και της υγείας του λαού. Για αποκλειστικά δημόσιες δωρεάν και υψηλού επιπέδου υπηρεσίες Υγείας, με έμφαση στην πρόληψη και στα μέτρα προστασίας στους τόπους δουλειάς, με εξειδικευμένα μέτρα για τον γυναικείο οργανισμό και τη μητρότητα.

– Την υπεράσπιση του αξιοπρεπούς εργατικού – λαϊκού εισοδήματος, τη μείωση του χρόνου εργασίας, την κατοχύρωση ουσιαστικών αυξήσεων στους μισθούς, την κατάργηση όλων των ελαστικών μορφών απασχόλησης, τη διασφάλιση μόνιμης δουλειάς για όλους, ενάντια στη φοροληστεία και την ακρίβεια που πληρώνουν τα λαϊκά στρώματα για την επιστροφή στην καπιταλιστική ανάπτυξη.

– Την υποχρεωτική Κοινωνική Ασφάλιση για όλους και όλες, με μείωση έως και κατάργηση των εισφορών των εργαζομένων. Να πληρώσει το κεφάλαιο. Πρόνοια αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν για όλους.

– Την υπεράσπιση των εργατικών – λαϊκών δικαιωμάτων ενάντια στην κρατική καταστολή και τις απαγορεύσεις, ενάντια στην εργοδοτική τρομοκρατία, την κατάργηση όλων των νόμων που περιορίζουν τη συνδικαλιστική δράση, το απεργιακό δικαίωμα και τις διαδηλώσεις.

– Την απεμπλοκή της χώρας μας από τα επικίνδυνα σχέδια του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ, της ΕΕ, το κλείσιμο όλων των ξένων στρατιωτικών βάσεων στην Ελλάδα, την αποδέσμευση από αυτούς τους οργανισμούς, με τον λαό στην εξουσία. Το δυνάμωμα του αγώνα ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, στα σχέδια αλλαγής διεθνών συνθηκών και συνόρων, στα παζάρια συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου υπό “ευρωΝΑΤΟική εποπτεία”.

– Το δικαίωμα στην αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Παιδεία σε όλες τις βαθμίδες, την Προσχολική και Ειδική Αγωγή, στην ανάπτυξη του ελεύθερου χρόνου και την πρόσβαση του λαού στον Πολιτισμό και τον Αθλητισμό με όλες τις απαραίτητες υποδομές.

– Για ολοκληρωμένο σχέδιο αντιπλημμυρικής, αντιπυρικής και αντισεισμικής προστασίας, για διασφάλιση σύγχρονης λαϊκής κατοικίας.

– Την εξασφάλιση της κατοικίας με ιδιαίτερη φροντίδα για τα νέα ζευγάρια, την κατάργηση των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας και την απαγόρευση της διακοπής σε λαϊκές κατοικίες για χρέη σε νερό, ρεύμα και τηλέφωνο.

– Την άμεση στήριξη των αυτοαπασχολούμενων με κατοχύρωση αφορολόγητου ορίου στα 12.000 ευρώ και τη διαγραφή μέρους των χρεών σε τράπεζες και Δημόσιο.

– Την κατοχύρωση κατώτερων εγγυημένων τιμών στα αγροτικά προϊόντα.

Μέσα απ’ αυτούς τους καθημερινούς αγώνες, μπορούμε να διαμορφώσουμε ένα πανελλαδικά συντονισμένο κίνημα της εργατικής τάξης και των συμμάχων της.

Ριζωμένο παντού, με πρωτοπόρες εστίες αντίστασης σε κάθε χώρο δουλειάς, κάθε κλάδο, κάθε περιοχή.

Με ενιαία αιτήματα και στόχους που ανοίγουν τον δρόμο με κατεύθυνση πάλης ενάντια στα μονοπώλια και τον καπιταλισμό.

Το Κάλεσμα για συμπόρευση δεν είναι αυτοσκοπός.

Είναι το μέσο και ο δρόμος για να αλλάξει ο σημερινός αρνητικός συσχετισμός και για να βρεθεί ο λαός και οι εργαζόμενοι σε καλύτερη θέση από αυτήν που είναι σήμερα.

Σ’ αυτή την υπόθεση θα είναι σημαντική και η δική σας συμβολή.

Πρώτα απ’ όλα στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα για να γίνουν βήματα στην ανασυγκρότησή του και την αντεπίθεσή του.

Ανασυγκρότηση που δεν είναι κάτι αφηρημένο. Προϋποθέτει περισσότερες εργαζόμενες και εργαζόμενους οργανωμένους στα Σωματεία.

Πιο ισχυρά Συνδικάτα, με πιο ζωντανή και μαζική λειτουργία και με περισσότερους εκλεγμένους αντιπροσώπους στα ΔΣ, συνεπείς αγωνιστές, έντιμους και αφοσιωμένους στις ανάγκες των εργαζομένων και όχι μεσάζοντες με το κράτος και την εργοδοσία.

Θα είναι σημαντική η συμβολή σας στο να μετρήσουμε βήματα στην ισχυροποίηση του κινήματος των βιοπαλαιστών επαγγελματιών και αγροτών, του ριζοσπαστικού γυναικείου κινήματος, του φοιτητικού κινήματος, της νεολαίας.

Να μετρήσουμε βήματα στη συγκρότηση και ισχυροποίηση της κοινωνικής συμμαχίας όλων όσοι έχουν κοινό συμφέρον να παλέψουν ενάντια στον καπιταλισμό και τα μονοπώλια.

Θα είναι σημαντική η συμβολή σας στην πολιτική ενίσχυση του ΚΚΕ παντού, παρά τις επιμέρους διαφορετικές απόψεις και τους προβληματισμούς του καθένα και της καθεμιάς.

Στην πλατιά διάδοση του Προγράμματος και της πρότασης διεξόδου που καταθέτει στον ελληνικό λαό, αλλά και των επεξεργασιών και στόχων πάλης σε διαφόρους τομείς της κοινωνικής, πολιτικής, διεθνούς οικονομικής, πολιτιστικής, εκπαιδευτικής και επιστημονικής ζωής, γύρω από όλα τα ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία.

Με συμβολή επίσης και στην άνοδο της επιρροής του ΚΚΕ, είτε στις βουλευτικές εκλογές όταν γίνουν -είτε μέσα στο 2022 ή το αργότερο το 2023- αλλά και στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές που θα γίνουν τον Οκτώβρη του 2023.

Σας καλούμε να στηρίξετε με τη δράση σας αυτή τη μεγάλη πρωτοβουλία που παίρνει το ΚΚΕ, για να ανοίξει ο δρόμος για μια πραγματικά ελπιδοφόρα διέξοδο για το σήμερα και το αύριο.

Για τις εξεγέρσεις του μέλλοντός μας, τον σοσιαλισμό!

Με αυτές τις σκέψεις σας εύχομαι καλή δύναμη και υγεία!».

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...