Δεν αποκλείεται γενίκευση του πολέμου αναφέρει Κινέζος στρατιωτικός ειδικός

Ρωσικά στρατεύματα στην Ουκρανία - Μάρτιος 2022
Φώτο Αρχείου / Ρωσικά στρατεύματα στην Ουκρανία – Μάρτιος 2022 / Πηγή: TWITTER

Η παράταση των εχθροπραξιών στην Ουκρανία θα μπορούσε να οδηγήσει σε εξαιρετικά αρνητικές συνέπειες και να προκαλέσει πόλεμο σε ολόκληρη την Ευρώπη, δήλωσε την Τετάρτη ο Κινέζος στρατιωτικός ειδικός Σονγκ Ζονγκπίνγκ.

«Η Ρωσία έχει ξεκαθαρίσει κατηγορηματικά ότι δεν μπορεί να χάσει. Εάν και οι δύο πλευρές συνεχίσουν να είναι σκληρές, οι μάχες θα μπορούσαν να εκτυλιχτούν σε όλη την Ευρώπη, κάτι που θα ήταν μια τεράστια καταστροφή για όλα τα ευρωπαϊκά κράτη, καθώς και για ολόκληρο τον κόσμο», ανέφερε στην κινεζική εφημερίδα «Global Times».

Σύμφωνα με τον Σονγκ Ζονγκπίνγκ, οι ΗΠΑ «στην πραγματικότητα μετέτρεψαν την Ουκρανία σε κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ». «Σε τελική ανάλυση, ποτέ άλλοτε κανένα μέλος της συμμαχίας δεν είχε λάβει τόση υποστήριξη από τις Ηνωμένες Πολιτείες, ειδικά όσον αφορά τα όπλα» ανέφερε.

Ο συνάδελφός του Ζανγκ Χονγκ, ειδικός σε μελέτες της Ανατολικής Ευρώπης από την Κινεζική Ακαδημία Κοινωνικών Επιστημών, είπε ότι το Κίεβο «προσπαθεί να παρασύρει τη Μόσχα σε έναν μακρύ πόλεμο για να εξαντλήσει την οικονομική και στρατιωτική ισχύ της Ρωσίας». Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ουκρανία ελπίζει έτσι ότι στο τέλος η Ρωσία θα αναγκαστεί να αποσύρει τα στρατεύματά της. Είπε ότι ένας παρατεταμένος πόλεμος στην Ουκρανία απειλεί να οδηγήσει σε «ασύλληπτες συνέπειες», σημειώνοντας επίσης την πιθανότητα χρήσης πυρηνικών όπλων.

Δείτε ακόμα...