Δεν έχουν πάτο η εμπλοκή και οι κίνδυνοι για τον λαό

Συνάντηση του υπουργού Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου με τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Ώστιν (Lloyd Austin) στο Πεντάγωνο, Δευτέρα 18 Ιουλίου 2022.
EUROKINISSI

Συνεχίζονται οι επαφές του υπουργού Άμυνας, Ν. Παναγιωτόπουλου, στις ΗΠΑ, στο πλαίσιο στοίχισης της κυβέρνησης στα επικίνδυνα σχέδια του αμερικανοΝΑΤΟικού ιμπεριαλισμού στην Ανατ. Μεσόγειο, στα Βαλκάνια και παραπέρα.

Συγκεκριμένα, τη συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογό του, Λ. Οστιν, ακολούθησε συνάντηση με τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ, γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ. Επισήμως, συζητήθηκαν «η διεύρυνση και εμβάθυνση της Στρατηγικής Αμυντικής Σχέσης Ελλάδας και ΗΠΑ, ο πόλεμος στην Ουκρανία, η κατάσταση ασφαλείας στην Ανατολική Μεσόγειο και οι ευρύτερες γεωπολιτικές προκλήσεις ασφαλείας», με τον Μενέντεζ να ευχαριστεί για την «υποστήριξη» της ελληνικής κυβέρνησης στο Ουκρανικό (με κυρώσεις κατά της Ρωσίας, αποστολή οπλισμού στην κυβέρνηση Ζελένσκι και διεκπεραίωση αμερικανοΝΑΤΟικών δυνάμεων και μέσων προς τη συνοριογραμμή με τη Ρωσία μέσω Αλεξανδρούπολης). Επαναβεβαίωσε, εξάλλου, για τη σταθερή δέσμευσή του να ενισχύσει τη διμερή συνεργασία, ενώ δεν παρέλειψε να επαινέσει τη συμβολή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στη «σταθερότητα και την ασφάλεια» στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ανταποδίδοντας τις φιλοφρονήσεις, ο Παναγιωτόπουλος αναγνώρισε τον «καθοριστικό ρόλο» του Μενέντεζ «στη διεύρυνση της διμερούς αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας και ΗΠΑ και στην προώθηση σημαντικών θεμάτων για την Ελλάδα και την ελληνοαμερικανική κοινότητα». Εστίασε, επίσης, στον «αναβαθμισμένο», όπως λένε από το υπουργείο Άμυνας, ρόλο του λιμένα της Αλεξανδρούπολης, «ιδιαίτερα για την παροχή υποστήριξης στην Ουκρανία και τη μεταφορά προσωπικού και μέσων προς την ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ», για τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο δηλαδή που κλιμακώνεται με τη Ρωσία, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για τον λαό μας που μπαίνει στο στόχαστρο των αντίπαλων ιμπεριαλιστικών κέντρων.

Θυμίζουμε, άλλωστε, ότι στη συνάντησή του με τον Οστιν εστίασαν σε 8 τοποθεσίες στην ελληνική επικράτεια από όπου εξυπηρετούνται οι αμερικανοΝΑΤΟικές Ένοπλες Δυνάμεις, με τον Παναγιωτόπουλο να ξεχωρίζει τη Σούδα λέγοντας ότι «είναι γνωστή για την ιδιαίτερη στρατηγική σημασία της στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο», αλλά και την Αλεξανδρούπολη, για την οποία είπε ότι «με την εγγύτητά της στη Μαύρη Θάλασσα αποδείχθηκε κρίσιμης σημασίας για τις προσπάθειές μας για παροχή υποστήριξης στην Ουκρανία». Ο δε Οστιν ευχαρίστησε «για τη βοήθεια που προσφέρει η Ελλάδα (…) υποστηρίζοντας την Ουκρανία», όπως και «για τη φιλοξενία των αμερικανικών ναυτικών δυνάμεων» στη Σούδα, «η οποία αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της σχέσης μας στον τομέα της άμυνας», ενώ επισήμανε και «την κατά προτεραιότητα πρόσβαση που παρείχε η κυβέρνησή σας στις δυνάμεις μας στον λιμένα της Αλεξανδρούπολης, η οποία μας επιτρέπει να συνεχίζουμε να παρέχουμε στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία και να αντιμετωπίζουμε εχθρικά στοιχεία, καθώς και να διεξάγουμε ασκήσεις και επιχειρήσεις σε Βαλκάνια, Ανατολική Μεσόγειο και Μαύρη Θάλασσα».

Στο μεταξύ, ήταν για άλλη μια φορά «πανηγυρικό» το «άδειασμα», σε ό,τι αφορά τα κυβερνητικά παραμύθια ότι αυτή η εμπλοκή στα ιμπεριαλιστικά σχέδια διασφαλίζει τα κυριαρχικά δικαιώματα. Ενδεικτικά, ο υπουργός κατηγόρησε στον Οστιν την Τουρκία για «αναθεωρητική συμπεριφορά», καλώντας την «να ακολουθήσει τον δρόμο της αποκλιμάκωσης και του παραγωγικού διαλόγου», την ώρα που οι Αμερικανοί μιλούν για «διμερείς διαφορές» τσουβαλιάζοντας τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα με τις απαράδεκτες διεκδικήσεις της τουρκικής αστικής τάξης. Για του λόγου το αληθές, σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο, οι δύο υπουργοί συζήτησαν και «την ανάγκη μείωσης της έντασης στο Αιγαίο μέσω εποικοδομητικού διαλόγου».

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Οστιν διαβεβαίωσε ότι θα μιλήσει τηλεφωνικά με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας, Χ. Ακάρ, τις επόμενες μέρες, και «προέτρεψε» τις δύο πλευρές «να διερευνήσουν πραγματιστικές λύσεις σε μακροχρόνιες διαφορές», όπως βάφτισε για μια ακόμα φορά ένας ακόμα Αμερικανός αξιωματούχος τις απαράδεκτες και «εφ’ όλης της ύλης» διεκδικήσεις που βάζει η τουρκική αστική τάξη στο τραπέζι.

Τέλος, και ενώ ολοκληρώνεται η επίσημη επίσκεψη του Ν. Παναγιωτόπουλου στις ΗΠΑ, είχε συνάντηση με τον γερουσιαστή Τζακ Ριντ, πρόεδρο της Επιτροπής Άμυνας της Γερουσίας, με τον βουλευτή Μάικ Ρότζερς, μέλος της Επιτροπής Άμυνας της Βουλής των Αντιπροσώπων, με τον βουλευτή Γκας Μπιλιράκη, μέλος του Congressional Caucus on Hellenic Issues, και άλλους παράγοντες.

Δείτε ακόμα...