Δεν σιωπούμε – Συνεχίζουμε κάτω από δύσκολες και πρωτόγνωρες συνθήκες να διεκδικούμε

Από κινητοποίηση του Εργατικού Κέντρου Ζακύνθου

Κάτω από πρωτόγνωρες συνθήκες, με την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα σε παγκόσμιο επίπεδο να μετράνε χιλιάδες νεκρούς και αρρώστους, και στην πατρίδα μας τα πράγματα να έχουν ξεφύγει, δείχνοντας την εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης που όλο αυτό το κρίσιμο διάστημα από την καραντίνα του Μαρτίου έως σήμερα δεν πήραν τα απαιτούμενα μέτρα ενίσχυσης του δημοσίου συστήματος υγείας αλλά ούτε προχώρησε στην απαιτούμενη επίταξη του ιδιωτικού τομέα για να σώσει ζωές, το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα και ιδιαίτερα το ταξικά προσανατολισμένο, οφείλει να μην σιωπήσει αλλά να ορθώσει το ανάστημά του διεκδικώντας, δικαιώματα προς όφελος του λαού και της εργατικής τάξης της χώρας. Να διεκδικήσει μέτρα προστασίας της υγείας αλλά και να μην πληρώσει την κρίση πάλι ο λαός μας.

Στην Ζάκυνθο σαν παράδειγμα το άνοιγμα της ΜΕΘ, πάγιο αίτημα του εργατικού κινήματος με δεκάδες κινητοποιήσεις τα τελευταία χρόνια, δεν συνοδεύτηκε από τις απαιτούμενες προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού σε ένα νοσοκομείο που ήδη πριν την πανδημία λειτουργούσε με το 1/3 του προσωπικού με τεράστιο πρόβλημα σε κλινικές και με τους ασθενείς ακόμα και για ελέγχους ρουτίνας να ταξιδεύουν εκτός Ζακύνθου για να κάνουν εξετάσεις, επεμβάσεις κλπ συνήθως σε Πάτρα και Αθήνα.

Η κυβέρνηση πετάει το μπαλάκι στην κερκίδα, για το διαλυμένο σύστημα δημόσιας υγείας από τις πολιτικές που εφάρμοσαν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις και της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ τα προηγούμενα χρόνια μέσω των μνημονίων, αλλά και σήμερα κλείνει το μάτι στους κλινικάρχες για να μην τους εντάξει στο γενικό σχεδιασμό αποφεύγοντας την επίταξη ή προχωρώντας σε δύο κλινικές στη Θεσσαλονίκη με ναι μεν αλλά… Την ίδια στιγμή κάθε φωνή διεκδίκησης για προσλήψεις γιατρών, άνοιγμα των ΜΕΘ, επίταξη του ιδιωτικού τομέα της υγείας, πρέπει να πνίγεται και να καταστέλλεται.

Με αφορμή την πανδημία η κυβέρνηση και τα επιχειρηματικά συμφέροντα επιδιώκουν να πετύχουν όσα δεν κατάφεραν με το ξέσπασμα της καπιταλιστική κρίσης τα προηγούμενα χρόνια. Με κλειστές τις περισσότερες επιχειρήσεις, η κυβέρνηση νομοθετεί διατάξεις που καταργούν εργασιακά δικαιώματα, μειώνει στο μισό τους ήδη άθλιους μισθούς , λύνει τα χέρια των εργοδοτών για να μας πληρώνουν όποτε θέλουν, να μας απασχολούν όσο, όπου και όπως θέλουν.

Στο νησί που η ανεργία ιδιαίτερα στο κλάδο του τουρισμού σπάει κόκαλα, οι άνεργοι ξενοδοχοϋπάλληλοι και γενικότερα οι εργαζόμενοι στον τουρισμό. όσοι έχουν μπει σε αναστολή με τα 534ευρώ το μήνα δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες τους και τις τρέχουσες υποχρεώσεις, ενώ μεγάλος αριθμός εργαζόμενων με τρίμηνο ταμείο ανεργίας, που δεν μπήκαν φέτος σε αναστολή, κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς εισόδημα και να πεταχτούν έξω από το ταμείο ανεργίας. Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση απορρίπτει τα αιτήματα των συνδικάτων για ανακούφιση των ανέργων και των εργαζομένων, την ίδια στιγμή υιοθετεί το σύνολο των αιτημάτων του επιχειρηματικών ομίλων όπως έγινε και κατά την περίοδο του καλοκαιριού.

Είναι χαρακτηριστικό ότι την περίοδο του καλοκαιριού έγιναν λάστιχο τα υγειονομικά πρωτόκολλα τόσο στις μεταφορές, όσο και κατά την διαμονή με αποτέλεσμα να φουντώσει το δεύτερο κύμα της πανδημίας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα στη Ζάκυνθο οι τουριστικοί όμιλοι σταματάνε τους Βρετανούς τουρίστες τον Σεπτέμβρη και τους επαναφέρουν τέλη Οκτώβρη για λίγες εβδομάδες χωρίς εγγύηση τεστ από την πατρίδα τους την εποχή που υπήρχε ραγδαία εξάπλωση του ιού στη Βρετανία και γενικά στις χώρες τη βόρειας Ευρώπης.

Αντίστοιχα σε άλλους χώρους όπως Σουπερ Μάρκετ, υπάρχει αύξηση της εντατικοποίησης με ελάχιστα μέσα προστασίας από τον Κορωναϊό τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τους πελάτες ή ακόμα και στις τράπεζες, ιδιαίτερα τις ημέρες των συντάξεων.

Μπροστά σε αυτόν τον κυκεώνα το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ζακύνθου, τα σωματεία του νησιού μαζί με όλα τα ταξικά σωματεία σε ολόκληρη την Ελλάδα, παρά τις όποιες αδυναμίες δεν σιώπησαν. Από την πρώτη στιγμή στάθηκαν στο πλευρό των εργαζομένων σε πρωτόγνωρες και δύσκολες καταστάσεις, διεκδίκησαν, καθοδήγησαν, ήταν και είναι παρών σε κάθε επίθεση τη εργοδοσίας για μέτρα ασφάλειας και υγιεινής στους χώρους εργασίας, για απολύσεις, για μειώσεις μισθών.

Όλο αυτό το διάστημα η κυβέρνηση δεν πήρε μέτρα για την καταπολέμηση του Κορωναϊού με αποκορύφωμα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (καράβια, ΚΤΕΛ, κλπ), τον συνωστισμό στους χώρους εργασίας κ.ά.

Δεν σταμάτησε όμως μόνον εκεί. Περνάει σωρηδόν νομοσχέδια όπως τον Πτωχευτικό Κώδικα, την απαγόρευση των συναθροίσεων, επιδιώκει να καταργήσει το οκτάωρο και την Κυριακή αργία κάθε διεκδίκηση.

Αποκορύφωμα και σε αυτή την κατεύθυνση, η βαθειά αντιδραστική απόφαση άλλων εποχών, με την απαγόρευση κάθε συνάθροισης άνω των τριών ατόμων σε ολόκληρη την επικράτεια και την τρομοκρατία που εξαπολύθηκε σε βάρος κομμουνιστών και συνδικαλιστών σε όλη την Ελλάδα και στη Ζάκυνθο που δυνάμεις της αστυνομίας είχαν περικυκλώσει από το πρωί της 17 Νοέμβρη το κτίριο του ΕΚ και παρακολουθούσαν συνδικαλιστές με αποκορύφωμα την επίθεση ενάντια στην συγκέντρωση παρά τα υποδειγματικά μέτρα προστασίας του ΚΚΕ στην Αθήνα, στους εργάτες συνδικαλιστές στα Γιάννενα και αλλού.

Σε καμία των περιπτώσεων δεν πρέπει να σιωπήσουμε αφήνοντας κυβέρνηση, ΕΕ, επιχειρηματικούς ομίλους να υλοποιήσουν τα αντεργατικά τους σχέδια και να επιβάλλουν σιγή νεκροταφείου όπως το σχεδίαζαν και πριν την καραντίνα με την απαγόρευση και την ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης.

Απαντάμε με Απεργία στις 26 Νοέμβρη ενάντια στην πολιτική που θυσιάζει την υγεία και τα δικαιώματα του λαού.

Ήδη στη Ζάκυνθο έχει φτιαχτεί απεργιακή επιτροπή που συντονίζει την απεργία ενώ έχουν ήδη πάρει απόφαση πέρα του Ε.Κ., τα σωματεία Ξενοδοχουπαλλήλων, Ιδιωτικών Υπαλλήλων, κλαδικό Χρηματοπιστωτικού, Οδηγών ΚΤΕΛ, σύλλογος Μουσικών Ζακύνθου, η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών και οι ναυτεργάτες του νησιού. Την ίδια στιγμή και άλλα σωματεία του Δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα συνεδριάζουν για απόφαση συμμετοχής ενώ υπάρχει θετικό κλίμα και στους μαθητές αλλά και σε βιοπαλαιστές.

Με αυτή την απεργία διεκδικούμε δικαιώματα αγωνιζόμαστε, δεν σιωπούμε.

Γιώργος Κωνσταντίνου
πρόεδρος Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Ζακύνθου

Δείτε ακόμα...