Δεν θα μείνουμε σιωπηλοί για να κάνουν πάρτι οι επιχειρηματίες στην υγεία

Γιατροί ΟΕΝΓΕ στο Υπουργείο Υγείας
Φώτο Αρχείου / Διαμαρτυρία της ΟΕΝΓΕ στο Υπουργείο Υγείας 19-3-2020 / Πηγή: Eurokinissi

Άρθρο του Αθανασίου Νικόλαου, Ειδικευόμενος Πνευμονολογίας, ΓΝΑ «Ο Ευαγγελισμός

 … Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2019.110 ημέρες πριν….

Ψήφιση νομοσχεδίου για την εμπορευματοποίηση της υγείας και ο βουλευτής  Γ. Λαμπρούλης καταγγέλει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος ήδη ως «λαγός» άρχισε να διαφημίζει τις Συμπράξεις Δημόσιου – Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) στην Υγεία διοργανώνοντας μάλιστα και σχετική φιέστα σήμερα στο Ζάππειο. Ο βουλευτής έκλεισε την ομιλία του καλώντας τους εργαζόμενους να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στους νοσοκομειακούς γιατρούς που αντιδρούν σε αυτούς τους σχεδιασμούς.

Διαβάζουμε από τις ειδήσεις εκείνης της ημέρας :

«Τα νοσοκομεία δεν είναι επιχειρήσεις, δώστε κρατικές επιχορηγήσεις!». Το σύνθημα – μήνυμα που έστειλαν χτες οι νοσοκομειακοί γιατροί και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι των δημόσιων νοσοκομείων ήταν ξεκάθαρο, απέναντι στην ενορχηστρωμένη και συντονισμένη επίθεση διαφόρων επιτελείων του κεφαλαίου που στόχο έχει την πλήρη εμπορευματοποίηση της δημόσιας Υγείας, σε συνέχεια της αντιλαϊκής πολιτικής που εφαρμόζουν όλες οι κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια.

Με απόφαση της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) και σωματείων εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία («Ευαγγελισμός», «Θριάσιο», «Αττικόν», «Ελπίς», Νίκαιας, ΚΑΤ, «Αγιος Σάββας», ΝΙΜΤΣ, «Ανδ. Συγγρός», «Μεταξά», Οφθαλμιατρείο, «Σωτηρία», Λαϊκό, «Ερυθρός Σταυρός» και η Γενική Συνέλευση των γιατρών στο ΨΝΑ «Δαφνί»), εργαζόμενοι που δίνουν καθημερινά μάχη, μέσα σε άθλιες εργασιακές συνθήκες, για να υπηρετήσουν την υγεία του λαού, συγκεντρώθηκαν αρχικά στο Ζάππειο.

Δεκέμβρης 2019: Διαμαρτυρία Υγειονομικών στο Ζάππειο
Δεκέμβρης 2019: Διαμαρτυρία Υγειονομικών στο Ζάππειο

Στόχος να φτάσουν στην «Αίγλη», όπου η ηγεσία του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), σε ρόλο λαγού των νέων αντιλαϊκών μεθοδεύσεων στην Υγεία, είχε στήσει φιέστα για να προπαγανδίσει την πλήρη υποταγή της δημόσιας Υγείας στην άγρια κερδοσκοπία με όχημα τις Συμπράξεις Δημόσιου – Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).

Επίτιμοι προσκεκλημένοι της τραπεζίτες, περιφερειάρχες, επιχειρηματίες, ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες…

Απέναντι στην κινητοποίηση των υγειονομικών, η κυβέρνηση …στο όνομα του «δημοκρατικού διαλόγου» παρέταξε από νωρίς το πρωί ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις δίνοντας εντολή να φιμώσουν τους διαδηλωτές.

Με βία, χημικά και κλομπ επιχείρησαν να τους φράξουν το δρόμο, χωρίς επιτυχία, καθώς κάτω από την αποφασιστικότητα των αγωνιζόμενων γιατρών, νοσηλευτών κ.ά. ο αστυνομικός κλοιός έσπασε, οι διαδηλωτές μπήκαν στην αίθουσα της φιέστας φωνάζοντας συνθήματα, καταγγέλλοντας την τρομοκρατική επίθεση των ΜΑΤ και προχώρησαν σε συμβολική κατάληψη.

Δεκέμβρης 2019: Διαμαρτυρία Υγειονομικών στο Ζάππειο
Φώτο Αρχείου / Δεκέμβρης 2019: Διαμαρτυρία Υγειονομικών στο Ζάππειο

Σήμερα, 31/3/2020 σχεδόν 110 ημέρες μετά…

Φαντάζομαι θα είναι η 3η συνεχόμενη Κυριακή που η σύζυγος του πρωθυπουργού θα καλέσει τους πολίτες να βγουν στα μπαλκόνια το βράδυ και να χειροκροτήσουν τους ήρωες νοσοκομειακούς γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό για τον τιτάνιο αγώνα που δίνουν.

Αυτό που δεν θα σου πουν είναι με τι μέσα (όπλα) άφησαν αυτούς τους ήρωες σε αυτόν τον αγώνα τους.

Ακούστε έναν νέο γιατρό, έναν από αυτούς τους ανθρώπους που παλεύει με κίνδυνο της ζωής του να σώσει όσους περισσότερους συνανθρώπους του μπορεί, να περιγράφει την κατάσταση…

«….. Κανένας δεν είχε συγκινηθεί από όλες τις κυβερνήσεις όταν ουρλιάζαμε για την εντατικοποίηση της εργασίας μας, ότι δεν παίρνουμε ρεπό και αναγκαζόμαστε να δουλεύουμε ακόμα και 32 ώρες συνεχόμενα κάποιες φορές και περισσότερο (24ωρη εφημερία και κανονικά 8ώρες + την επόμενη).»

Μας κλείνει το μάτι ο πρωθυπουργός για 800 ευρώ και ξεχνάει ότι μας έχει απλήρωτες τις εφημερίες 4 μηνών χωρίς να υπολογίζουμε τις υπεράριθμες λόγω έλλειψης προσωπικού.»

Όπως καταλαβαίνετε αναφέρω ορισμένα από αυτά που γίνονται τα τελευταία χρόνια.

Ας έρθουμε όμως στο σήμερα και στο COVID-19. Δεν είναι μόνο ατομικό το θέμα είναι τραγικές οι ελλείψεις.

Μιλάνε για ένα θωρακισμένο σύστημα υγείας και έτοιμο να λειτουργήσει και να σταθεί όταν:

Υπάρχουν 30.000 κενά στα δημόσια νοσοκομεία και το 45-50% των οργανικών θέσεων είναι κενές- λείπουν χιλιάδες γιατροί και υγειονομικοί. Το 25% των ΜΕΘ είναι κλειστές λόγω έλλειψης προσωπικού και λειτουργούν 650 αντί για 3.500 που θα έπρεπε να λειτουργούν σύμφωνα με τον ΠΟΥ.**

Στην αρχή ακόμα της Πανδημίας έχουμε τρομερές ελλείψεις μέσων προστασίας του ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού των νοσοκομείων, ενώ παράλληλα ο ΕΟΔΥ βγάζει ανακοίνωση για το πώς θα πλένουμε τα χέρια μας όταν δεν θα έχουμε γάντια και θα φοράμε απλή χειρουργική μάσκα σε επιβεβαιωμένα περιστατικά όταν τελειώσουν και οι ελάχιστες μάσκες υψηλής προστασίας που έχουν απομείνει. Αν κοιτάξουμε τα νούμερα που τόσο αγαπάνε, το 10%των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι υγειονομικοί και αρκετοί βρίσκονται σε καραντίνα λόγω της έκθεσης τους. Όλα αυτά μέχρι πρότινος αφού και να εκτεθείς, πολλές φορές θα δουλέψεις μέχρι να εκδηλώσεις την νόσο λόγω έλλειψης προσωπικού.

Υγεία -σκίτσο

Παράλληλα στην γενική εφημερία πολλές φορές γίνεται ανάμειξη ύποπτων κρουσμάτων και συγγενών τους με άλλους μη-covid ασθενείς. Απευθύνουμε συνεχώς έκκληση να μην αφήσουμε τα νοσοκομεία από χώρους περίθαλψης και ίασης να γίνουν χώροι μετάδοσης.

Και η υποκρισία συνεχίζεται… Χθες ανακοινώθηκε κρατική επιχορήγηση 75 εκατ. ευρώ στους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων όταν τα δύο προηγούμενα έτη είχαν περικόψει 100 εκατ. ευρώ σύμφωνα με τα μνημόνια τους.

Πρέπει λοιπόν να γίνει άμεσα πρόσληψη μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και λοιπού υγειονομικού προσωπικού.

Να έχουμε τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, ώστε να μην νοσούμε και να μπορούμε να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας σε περισσότερους ασθενείς.

Επίταξη κλινών ΜΕΘ και ιδιωτικών θεραπευτηρίων ΤΩΡΑ…..»

Επίταξη των test SARS-COV-2 που γίνονται σε ιδιωτικά θεραπευτικά κέντρα που κερδοσκοπούν χρεώνοντας το ακόμα και 400 ευρώ όταν στοιχίζει 70.

Αθανασίου Νικόλαος,
Ειδικευόμενος Πνευμονολογίας,
ΓΝΑ «Ο Ευαγγελισμός

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...