Δένδιας – Παναγιωτόπουλος στη Σαουδική Αραβία και το αδίστακτο πρόσωπο της αστικής τάξης

Πηγή: ΥΠΕΘΑ

Χθες, ήταν η 54η επέτειος από την επιβολή της στρατιωτικής δικτατορίας του 1967. Η δικτατορία αυτή, αποτέλεσε χαρακτηριστικό παράδειγμα χρήσης των Ενόπλων Δυνάμεων, σε αποστολές ξένες με την προάσπιση της εδαφικής ακεραιότητας και υπεράσπισης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων της χώρας μας. Χρησιμοποιήθηκαν σε αποστολές καταπίεσης του λαού μας και εμπλοκής τους στους ιμπεριαλιστικούς μηχανισμούς.

Στο πλαίσιο αυτών των εμπλοκών και με ιδιαίτερη σημασία για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, έγινε και η προχθεσινή επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών Ν. Δένδια και του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Ν. Παναγιωτόπουλου στη Σαουδική Αραβία.

Η επίσκεψη αυτή, έρχεται σε συνέχεια της υπογραφής από τον πρωθυπουργό με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, της «ρή­τρας αμοιβαίας στρατιωτικής συνδρο­μής, σε περίπτωση επίθεσης από τρί­το μέρος», που αποτέλεσε και την πρώτη τέτοιου είδους διμερή στρατιωτική συνεργασία που υπέγραψε η Ελλάδα τα τελευταία 75 χρόνια.

Αυτού του είδους οι «παρά φύση» σχέσεις, δείχνουν να αποτελούν το «πρόπλασμα», για την ανάπτυξη μιας νέας πολυμερούς συνεργασίας, προστιθέμενη στις ήδη υπάρχουσες στην περιοχή της Ανατο­λικής Μεσογείου, της Μέσης Ανατο­λής και του Περσικού Κόλπου, με συμμετοχή κι άλλων χωρών ακόμη και τη Ινδίας, με το βλέμμα πάντα στραμμένο προς όλες τις κατευθύνσεις.

EUROKINISSI

Οι επιλογές αυτές, αποτελούν άμεση συνέχεια των αντίστοιχων της προηγούμενης κυ­βέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Ο πρώην υπουργός Εξω­τερικών του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Κατρούγκαλος προ καιρού, έδωσε το καθαρό στίγμα ταύτισης των θέσεων των δυο Κομμάτων. Είπε : «Η κυβέρνηση (ΝΔ), θα πρέπει ν’ αξιοποιήσει τα κεκτημένα που εξασφάλισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, το Στρατηγικό Διάλογο, το πλαίσιο 3+1 με το Ισραήλ, τον East Med Act. κλπ» Επι­βεβαιώνεται έτσι για μια φορά ακόμη ότι οι βασικές επιδιώξεις της αστικής τάξης στη χώρα μας, προωθούνται από όλα τα πολιτικά κόμματα, που στηρίζουν τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, και την Ε.Ε.

Με μοχλό όλα αυτά, η κυβέρνηση στοχεύοντας στην παραπλάνηση του λαού, προσπαθεί να «νομι­μοποιήσει» στη λαϊκή συνείδηση, την όλο και βαθύτερη συμμετοχή και εμπλοκή της Ελλά­δας στην υλοποίηση επικίνδυνων ιμπε­ριαλιστικών σχεδίων, σε βάρος των λα­ών της Ανατολικής Μεσογείου. Παρουσιάζει ύπουλα τις συμφωνίες με της χώρες της Β. Αφρικής, της Μ. Ανατολής, αλλά και του Κόλπου, ως δήθεν ασπίδα απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα.

Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι οι διενέξεις ανάμεσα στην ελληνική και την τουρκική αστι­κή τάξη, αλλά και οι πολυεθνικές συνεργασίες που δρομολογούνται στην περιοχή, με συμμετοχή και της Ελλάδας, εντάσσονται σ’ ένα ευρύτερο πλαίσιο αντιπαράθεσης και αναδιάτα­ξης δυνάμεων, που φαίνεται να κλιμα­κώνεται επικίνδυνα σε όλη την περιο­χή που εκτείνεται από τη Ν/Α Μεσό­γειο και τη Μ. Ανατολή μέχρι τον Καύ­κασο και το Ιράν. Έτσι, μέσω των συμμαχιών στις οποίες ήδη έγινε αναφορά και της εμβάθυνσης των διπλωματικών, πολιτικών και στρατιω­τικών δεσμών με κράτη όπως η Σαουδική Αραβία, το Ισρα­ήλ, και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το ελληνικό κρά­τος γίνεται μέρος του μπλοκ δυνάμεων που μαζί με τις ΗΠΑ, αντι­παρατίθεται πλέον ανοιχτά και με όλα τα μέ­σα, απέναντι σε δυνάμεις όπως το Ιράν, η Ρωσία και η Κίνα. Αυτή ακριβώς η επιθετικότητα της αστικής τάξης, πέρα από τα σύνορα, σε άλλων λαών και η αντιπαράθεση με άλλες αστικές τάξεις, ενέχει τεράστιους κινδύνους για τον Ελληνικό λαό.

Πηγή: ΓΕΕΘΑ

Όσον αφορά τη Σαουδική Αραβία, είναι αναγκαίο να γίνει υπενθύμιση ότι ηγείται ενός στρατιωτικού συνασπισμού, ο οποίος συμμετέχει άμεσα και ποικιλότροπα στον αιματηρό εμφύλιο πόλεμο στην Υεμένη. Σ’ αυτή τη χώρα, οι αντικυβερνητικοί αντάρτες Χούθι που ενισχύονται στρατιωτικά από το Ιράν, προσπαθούν να ανατρέψουν το υπάρχον φιλοσαουδαραβικό καθεστώς. Στο πλαίσιο αυτής της διαμάχης, έχουν ενταθεί το τελευταίο διάστημα πυραυλικές επιθέσεις και επιθέσεις με Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη (UAV) από την Υεμένη εναντίον στόχων στο σαουδαραβικό έδαφος. Βασικοί τους στόχοι σημεία στρατηγικής σημασίας, όπως διυλιστήρια κλπ. Είναι ακριβώς τα σημεία που την «προστασία» τους θα αναλάβουν τα ελληνικά αντιπυραυλικά συστήματα PATRIOT και οι δεκάδες στρατιωτικοί που θα τα συνδεόσουν, υλοποιώντας τη συμφωνία που υπέγραψαν Δένδιας – Παναγιωτόπουλος και Σαουδική Αραβία. Τα γεγονότα αυτά αποκαλύπτουν και την εξαιρετικά επικίνδυνη για το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων αποστολή, που η ελληνική κυβέρνηση προσυπογράφει.

Τα στοιχεία αυτά, προσδιορίζουν το μέγεθος του καταστροφικού για το λαό τυχοδιωκτισμού της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Μιας πολιτικής που προωθεί τη γεωστρατηγική αναβάθμιση της αστικής τάξης, δημιουργώντας για λογαριασμό της συνθήκες συμμετοχής στο μοίρασμα της ματωμένης λείας. Μιας αστικής τάξης, που δεν διστάζει στο βωμό αύξησης των κερδών της, να δείξει το αποτρόπαιο, το αδίστακτο πρόσωπό της, ρισκάροντας και τις συνέπειες μιας άμεσης προσβολής του ελληνικού προσωπικού που θα συνοδεύει τους PATRIOT, από αντίπαλους της Σαουδικής Αραβίας.

Άλλη όψη του ίδιου νομίσματος αποτελεί και η πολυεθνική άσκηση «Ηνίοχος» που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη. Είναι μια πραγματική «πρόβα» πολεμικής σύγκρουσης, απολύτως επιθετικής. Σχετίζεται επιχειρησιακά άμεσα με την φαραωνικού μεγέθους άσκηση DEFENDER – EUROPE 2021 που επίσης βρίσκεται σε εξέλιξη στα σύνορα με τη Ρωσία. Μια άσκηση με κομβικό αφετηριακό σημείο το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.

Όλα αυτά καμιά σχέση δεν έχουν με την προστασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας. Αποτελούν τρανταχτή απόδειξη ότι η χώρα μας είναι «χωμένη ως το λαιμό» στους ανταγωνισμούς, για το ποια μονοπώλια, ποιων χωρών, θα βάλουν στο χέρι τον ενεργειακό πλούτο της περιοχής.

Είναι φανερό ότι η Ελλάδα, μέσω των συμμαχιών στις οποίες έγινε ήδη αναφορά και της εμβάθυνσης των διπλωματικών, πολιτικών και στρατιω­τικών δεσμών με κράτη όπως η Σαουδική Αραβία, αλλά και το Ισρα­ήλ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, γίνεται μέρος του μπλοκ δυνάμεων, που μαζί με τις ΗΠΑ, αντι­παρατίθεται ανοιχτά και με όλα τα μέ­σα, με δυνάμεις όπως το Ιράν, η Ρωσία και η Κίνα.

Η ειρήνη, η ασφάλεια και η ευημερία του λαού μας, ούτε στο ελάχιστο δεν περνάει μέσα απ’ αυτές τις συνεργασίες της ελληνικής αστικής τάξης, θα αποτελέσουν όμως στόχο πάλης, για την απεμπλοκή της χώρα μας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους, για την κατάργηση της Ελληνοαμερικανικής Συμφωνίας για τις Στρατιωτικές Βάσεις, για το κλείσιμο της βάσης της Σούδας και όλων των στρατιωτικών βάσεων, για την αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Νίκος Παπαναστάσης

Δείτε ακόμα...