ΔΕΘ: Δήλωση της Αντωνίας Ψάλτου, Προέδρου Σωματείου Εργαζομένων Πανεπιστημίου Μακεδονίας Μέλος Κ.Σ Ομοσπονδίας Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΟΔΠΤΕ)

«Οι εργαζόμενοι στα Πανεπιστήμια έρχονται αντιμέτωποι καθημερινά με τα αντεργατικά και αντιλαϊκά μέτρα που έχει θεσπίσει η τωρινή αλλά και οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

Ενόψει της έναρξης της ακαδημαϊκής χρονιάς, η Υπουργός εξαγγέλλει ότι η διδασκαλία των μαθημάτων θα γίνει δια ζώσης, θα επιστρέψουν δηλαδή οι φοιτητές στις Σχολές τους. Στην ουσία όμως, δεν έχει παρθεί κανένα ουσιαστικό μέτρο προστασίας της υγείας των φοιτητών και των εργαζομένων στα Πανεπιστήμια. Δεν έχει παρθεί κανένα μέτρο στήριξης της ομαλής διεξαγωγής της εκπαιδευτικής διαδικασίας μέσα στην πανδημία, για ενίσχυση της κρατικής χρηματοδότησης των ιδρυμάτων, ώστε να μπορούν να καλύψουν τις λειτουργικές, εκπαιδευτικές, ερευνητικές ανάγκες τους, για μόνιμες προσλήψεις σε διοικητικό και εκπαιδευτικό προσωπικό, για ενίσχυση και εκσυγχρονισμό των υποδομών και της φοιτητικής μέριμνας. Υπάρχουν ιδρύματα στην Κεντρική Μακεδονία (βλ. ΔΙΠΑΕ), που δεν έχουν καθόλου καθαριότητα, εν μέσω πανδημίας!

Με την πρώτη εφαρμογή του νόμου Κεραμέως και της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, ο οποίος έβαζε περαιτέρω εμπόδια στην πρόσβαση στα Πανεπιστήμια, δεκάδες χιλιάδες μαθητές έμειναν εκτός των Πανεπιστημίων. Αυτοί αποτελούν εγγυημένη πελατεία για τους ιδιωτικούς ομίλους, που έχουν κατακλύσει τον χώρο της εκπαίδευσης. Δεν θα «εγκλωβιστούν» δηλαδή οι νέοι στα Πανεπιστήμια, όπως κυνικά δήλωσε η Υπουργός, πανηγυρίζοντας την εφαρμογή της πολιτικής της κυβέρνησης, αλλά θα τους «εγκλωβίσει» στα ιδιωτικά κολλέγια! Την ίδια ώρα όμως, οι χιλιάδες κενές θέσεις που μένουν στα Πανεπιστήμια επιταχύνουν την αναδιοργάνωση σπουδών και τμημάτων, λειτουργούν τελικά σαν καταλύτης για την ταχύτερη και μαζικότερη ενίσχυση της κατάρτισης και της επιχειρηματικής λειτουργίας των Πανεπιστημίων. 

Όλα αυτά τα προβλήματα αλλά και το σύνολο των ζητημάτων που αντιμετωπίζουμε οι εργαζόμενοι, όχι μόνο στην εργασία αλλά και τη ζωή μας, απαιτούν συλλογική διεκδίκηση και πάλη μέσα από τα Σωματεία μας. Και ο νόμος-έκτρωμα Χατζηδάκη, έρχεται να στερήσει από τους εργαζόμενους το μοναδικό όπλο που έχουν απέναντι στην επίθεση των εκάστοτε κυβερνητικών επιλογών, που είναι η συλλογική και οργανωμένη δράση. Δεν θα τους το επιτρέψουμε!

Οι εργαζόμενοι στα Πανεπιστήμια ενώνουμε τη φωνή μας με τους υπόλοιπους εργαζόμενους του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, στο  σημερινό μεγάλο συλλαλητήριο, για να μείνει στα χαρτιά ο νόμος-έκτρωμα Χατζηδάκη. Διεκδικούμε υγεία, μόρφωση, δουλειά, ζωή με βάση τις δυνατότητες που υπάρχουν σήμερα.»

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...