Δεύτερη απάντηση του ALT.GR σε ερώτημα πυροσβέστη

Πυροσβέστες σε κατάσβεση πυρκαγιάς σε διαμέρισμα στη Θεσσαλονίκη - Δεκέμβρης 2020
Φώτο Αρχείο / Πυροσβέστες σε κατάσβεση πυρκαγιάς σε διαμέρισμα στη Θεσσαλονίκη – Δεκέμβρης 2020 / Πηγή: Eurokinissi

Το ALT.GR μετά την πρώτη απάντηση που έδωσε σε πυροσβέστη  σχετικά με την κάλυψη των δαπανών μετάθεσης, λάβαμε δεύτερο ερώτημα του στο οποίο αναφέρει:

«Δεν το εξήγησα καλά… Με ενημέρωσαν από το αρμόδιο τμήμα του αρχηγείου ότι εμείς οι πυροσβέστες που πήγαμε στα αεροδρόμια και οι ποιο πολλοί παρά την θέληση μας, δεν δικαιούμαστε τα έξοδα μετάθεσης, γιατί έχουμε πάρει  τα έξοδα μετάθεσης εντός 4 ετών, δηλαδή την πρώτη φορά που φύγαμε. Τώρα μετά από 3 χρόνια που επιστρέφουμε δεν δικαιούμαστε μόνο όσοι έχουν κλείσει 4 χρόνια και πάνω.

Δηλαδή πάνω από 400 άτομα δεν θα πάρουν τα έξοδα και το Δημόσιο θα γλυτώσει περίπου 450.000 € Το ερώτημα είναι ποιο νόμο ή διαταγή επικαλούνται και δεν μας δίνουν τα λεφτά.  Στο ερώτημα μου δεν έχουν να απαντήσουν και θα κινηθούμε νομικά, γιατί δεν υπάρχει τίποτα για να το στηρίξουν». 

Απάντηση

Αγαπητέ επισκέπτη του ALT.GR, μετά και από τα νέα στοιχεία και τις διευκρινήσεις που μας παράθεσες, επανερχόμαστε στο ερώτημά σου και απαντάμε τα εξής:

Κατόπιν σχετικής έρευνας που αφορά την νομοθεσία για τα οδοιπορικά έξοδα αυτό που προκύπτει είναι ότι εξαιρείσαι από την χορήγηση εξόδων μετάθεσης λόγω των διατάξεων του Νόμου 2685/1999 ΦΕΚ Α’ 35, άρθρο 15, παράγραφος 1, περίπτωση β. και συγκεκριμένα:

  • Νόμος 2685/1999 άρθρο 15: Μη δικαιούμενοι δαπανών μεταθέσεως

1. Οι, από το προηγούμενο άρθρο, αναγνωριζόμενες δαπάνες μετάθεσης δεν καταβάλλονται:

α. Στους νέο διοριζόμενους υπαλλήλους για τη μετάβασή τους από τον τόπο κατοικίας τους στον τόπο διορισμού τους.

β. Στους μετατιθεμένους με αίτησή τους, εφόσον η μετάθεσή τους πραγματοποιείται πριν παρέλθουν τέσσερα (4) χρόνια από την προηγούμενη μετάθεση ή τοποθέτηση.

γ. Στους τοποθετούμενους με αίτησή τους, κατά την παράγραφο 9 του προηγούμενου άρθρου.

Ενώ με την έκδοση του Νόμου 4336/2015 προβλέπονταν κατάργηση ορισμένων διατάξεων όπως και της συγκεκριμένης διάταξης. Η μη έκδοση όμως του σχετικού Π.Δ. εντός 9μηνου που προέβλεπε ο νόμος για την ισχύ των αλλαγών που επέφερε, άφησε σε ισχύ τις υπό κατάργηση διατάξεις. Κατανοούμε την αδικία που υφίστασαι, όπως και άλλοι συνάδελφοί σου, από το περιεχόμενο των παραπάνω διατάξεων και θεωρούμε απόλυτα δίκαιο το αίτημα σου. Η  μη κατάργηση όμως της συγκεκριμένης διάταξης, δεν είναι ευθύνη μόνο της εκάστοτε κυβέρνησης, αλλά  και των συνδικαλιστικών οργάνων του Πυροσβεστικού Σώματος που δεν πάλεψαν και δεν πίεσαν να για να γίνει εφαρμογή του προαναφερόμενου νόμου με την έκδοση του σχετικού Π.Δ.

Η λύση λοιπόν για την αδικία  που υφίστασαι  έγκειται στην δραστηριοποίηση των συνδικαλιστικών σου οργάνων και προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει να ασκήσεις κριτική αλλά και την απαίτηση σου να κάνουν τις απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου να δοθεί λύση, γιατί, κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του Νόμου 4662/2020 και με το σπάσιμο του αμετάθετου, υπάρχει η πιθανότητα να μετακινούνται οι πυροσβέστες για την κάλυψη υπηρεσιακών αναγκών πέραν των μία ή δυο μέσα στο διάστημα της 4ετίας.

Από την σχετική έρευνα που κάναμε διαπιστώσαμε ότι μόνο η παράταξη Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών είχε παρέμβει για το ζήτημα αυτό με ενημερωτικό σημείωμα από το 2010 και με παρέμβασή της στο προεδρείο της Ομοσπονδίας των πυροσβεστών το 2013, αλλά δυστυχώς όμως δεν έγινε καμία προσπάθεια επίλυσης παρ’ ότι με τον νόμο 4336/2015 η τότε κυβέρνηση έδειξε αρχικά κάποιες προθέσεις που όμως δεν τις ολοκλήρωσε όπως προαναφέρθηκε. Τις παρεμβάσεις αυτές μπορείς να τις διαβάσεις εδώ και εδώ.

Σε ευχαριστούμε για την επικοινωνία και για την εμπιστοσύνη που δείχνεις προς το Alt.gr που αποτελεί το πραγματικό αποκούμπι και βήμα έκφρασης, όλων των ένστολων των Σωμάτων Ασφάλειας και των Ενόπλων Δυνάμεων.

Η συντακτική ομάδα του alt.gr

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...