Διαχρονική η προσπάθεια των κυβερνήσεων να ξηλώσουν την Κοινωνική Ασφάλιση

Στη διαχρονική προσπάθεια όλων των κυβερνήσεων να χτυπήσουν την Κοινωνική Ασφάλιση αλλά και στην 30χρονη καθυστέρηση των αντιασφαλιστικών ρυθμίσεων, σε σχέση με άλλες χώρες, λόγω της ανάπτυξης αγώνων από το εργατικό – λαϊκό κίνημα αναφέρθηκε η Αλέκα Παπαρήγα, βουλευτής του ΚΚΕ, μιλώντας στο νομοσχέδιο που ιδιωτικοποιεί την επικουρική ασφάλιση.

Καταθέτοντας στα πρακτικά της Βουλής τις συνέπειες από τις αντίστοιχες αντιασφαλιστικές μεταρρυθμίσεις σε τρεις χώρες, τη Γερμανία, τη Σουηδία και την Αγγλία, επισήμανε ότι είναι στην ίδια λογική, αφού εξυπηρετούν τις ανάγκες του κεφαλαίου και αποδεικνύουν από πού ξεκίνησε αλλά και πού θα καταλήξει η υπόθεση της Κοινωνικής Ασφάλισης. Άλλωστε, πρόσθεσε, οι μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό σύστημα είναι επεξεργασία της Παγκόσμιας Τράπεζας, πριν από χρόνια, που έγινε αποδεκτή από όλα τα κράτη-μέλη της τότε ΕΟΚ, τις ΗΠΑ και άλλες χώρες.

Έφερε ως παράδειγμα την Αυστραλία, όπου το κεφαλαιοποιητικό σύστημα στις επικουρικές συντάξεις ισχύει εδώ και χρόνια και αναφέρεται ως το παράδειγμα του «τέλειου ανταγωνισμού» που υπάρχει ανάμεσα στις μορφές της επικουρικής ασφάλισης, όπου «τα αποθεματικά των Ταμείων χρηματοδοτούν τις επενδύσεις και την ανάπτυξη της οικονομίας, οι ασφαλισμένοι θεωρούνται “συνιδιοκτήτες” των επενδύσεων και αντιλαμβάνονται ότι τα συμφέροντα του κεφαλαίου συμβαδίζουν με αυτά των εργαζομένων». Ουσιαστικά, δηλαδή επιχειρείται με τέτοιου είδους τερτίπια να κρυφτεί η ταξική εκμετάλλευση που υφίστανται οι εργαζόμενοι αλλά και η διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων, τόνισε η Αλέκα Παπαρήγα.

Όλες οι κυβερνήσεις έχουν βάλει το λιθαράκι τους…

Αναφερόμενη στο ξήλωμα της Κοινωνικής Ασφάλισης, τόνισε, ότι αυτό άρχισε από τη δεκαετία του ’90, οπότε η κυβέρνηση της ΝΔ έβγαλε το συνταξιοδοτικό από τις συλλογικές διαπραγματεύσεις.

Το ’92 έγινε το δεύτερο βήμα με την ομαδική ασφάλιση που κάνουν επιχειρήσεις με ιδιωτικές εταιρείες. Το 2012 έγιναν τα ιδιωτικά επαγγελματικά ταμεία, ενώ ο νόμος Κουτρουμάνη του ΠΑΣΟΚ και στη συνέχεια ο νόμος Κατρούγκαλου από το ΣΥΡΙΖΑ είναι “πρωτοξάδελφα” του σημερινού νόμου. 

Η Αλ. Παπαρήγα επισήμανε ότι, το γεγονός πως καθυστέρησαν επί 30 χρόνια οι αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις στο Ασφαλιστικό, επειδή υπήρχαν αγώνες, είναι ένα κέρδος για τους εργαζόμενους, υπογραμμίζοντας ότι στο πλαίσιο του σάπιου ταξικού εκμεταλλευτικού καπιταλιστικού συστήματος, μπορεί να υπάρξουν κατακτήσεις -πάντα πίσω από τις πραγματικές ανάγκες- αλλά δεν υπάρχει οριστικό κεκτημένο. 

Το ΚΚΕ έχει και εμπιστοσύνη και ελπίδα στο λαό, που με τη συσσωρευμένη πολιτική και κοινωνική του πείρα, μπορεί να ανεξαρτητοποιηθεί από τα κόμματα που  -είτε με αριστερά είτε με νεοφιλελεύθερα συνθήματα- υπερασπίζονται το καπιταλιστικό σύστημα και να ανατρέψει τον πραγματικό αντίπαλό του, που δεν είναι άλλος από τον καπιταλισμό.

«Ένα τσιγάρο δρόμος» η απόσταση ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ…

Ξεκινώντας την ομιλία της σχολίασε τις αναφορές βουλευτών στο χθεσινό ανασχηματισμό, δηλώνοντας πως παρότι δεν αξίζει να συζητιέται στη βουλή, απέδειξε ότι το πέρασμα από το ένα κόμμα στο άλλο, ανάμεσα σε κόμματα που έχουν την ίδια στρατηγική, ανεξαρτήτως τις επιμέρους διαφορές τους, είναι ένα τσιγάρο δρόμος και η λέξη αποστασία δεν έχει κανένα νόημα.

Δείτε ακόμα...