Διαχρονικό το πρόβλημα στέγασης των Στρατιωτικών

Στρατιωτικά οικήματα (υπο κατασκευή το 2018) στο στρατόπεδο «ΒΕΛΙΣΣΑΡΙΟΥ» στα Ιωάννινα. 3 στρατιωτικά οικήματα Αξιωματικών (ΣΟΑ), 4 οικήματα Μονίμων Υπαξιωματικών (ΣΟΜΥ) και 5 οικήματα Επαγγελματιών Οπλιτών (ΣΟΕΠΟΠ)
Φώτο Αρχείου / Στρατιωτικά οικήματα (υπο κατασκευή το 2018) στο στρατόπεδο «ΒΕΛΙΣΣΑΡΙΟΥ» στα Ιωάννινα. 3 στρατιωτικά οικήματα Αξιωματικών (ΣΟΑ), 4 οικήματα Μονίμων Υπαξιωματικών (ΣΟΜΥ) και 5 οικήματα Επαγγελματιών Οπλιτών (ΣΟΕΠΟΠ) / Πηγή: Eurokinissi

Του Γρηγόρη Συμεωνίδη, Αντισμήναρχου (Ι) ε.α

Το θέμα της στέγασης των στρατιωτικών και των οικογενειών τους δεν είναι τωρινό αλλά διαχρονικό. Απασχολεί όλο το προσωπικό, όλων των σωμάτων του Στρατού Ξηράς, του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας, από την ημέρα ένταξης τους σε κάποιο από αυτά έως και την ημέρα της αποστρατείας τους. Η κατάσταση δε του προβλήματος, διότι για διαρκές πρόβλημα πρόκειται, έχει περάσει – και θα συνεχίζει να περνάει – από σαράντα κύματα, καθότι είναι άμεσα εξαρτώμενο από τις πολιτικές επιλογές της εκάστοτε κυβέρνησης, τις θέσεις των στρατιωτικών ηγεσιών, αλλά και άλλους παράγοντες που θα αναλυθούν διεξοδικά στην συνέχεια.

Η εξασφάλιση στέγης είναι πρώτιστη ανάγκη για όλους τους ανθρώπους καθώς έπεται αμέσως μετά την εξασφάλιση της τροφής. Στην εποχή μας, αυτή η βασική ανθρώπινη ανάγκη, όχι μόνο δεν έχει εξασφαλιστεί για ένα πολύ μεγάλο μέρος του λαού της χώρας μας και κατά συνέπεια και για τους ένστολους, αλλά πάρα πολλοί που έκαναν μια προσπάθεια να λύσουν το πρόβλημα της μόνιμης διαμονής τους, έχουν βρεθεί στο χείλος της καταστροφής, με χιλιάδες εξώσεις πρώτης κατοικίας να εκκρεμούν. Από αυτήν την κατάσταση δεν εξαιρούνται και οι στρατιωτικοί, καθότι στην συντριπτική τους πλειοψηφία είναι παιδιά φτωχών και λαϊκών οικογενειών.

Όλο το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, βάσει του υφιστάμενου νομικού πλαισίου και των κανονισμών που προκύπτουν από αυτό και λόγω των ιδιαιτεροτήτων που έχει το κάθε Σώμα, κατά την διάρκεια της στρατιωτικής του θητείας, υπόκειται σε έναν αριθμό μεταθέσεων, ο οποίος μπορεί να είναι μονοψήφιος αριθμός για την Πολεμική Αεροπορία και το Πολεμικό Ναυτικό, έως διψήφιος για το Στρατό Ξηράς και πάντα εξαρτώμενος και από επιπλέον ιδιαίτερους παράγοντες (ειδικότητας, επιθυμιών κλπ.). Ιδιαίτερα για τους στρατιωτικούς που συνήθως υπηρετούν μακριά από τον τόπο καταγωγής, είναι από δύσκολο έως απίθανο να καλύπτεται η ανάγκη τους για στέγαση, από τις υφιστάμενες εγκαταστάσεις που διαθέτει για αυτό τον σκοπό το υπουργείο Εθνικής Άμυνας ανά την επικράτεια. Προβάλλει άμεσα η ανάγκη αξιοποίησης χώρων, όπως παλιά στρατόπεδα, εκτάσεις του Ταμείου Εθνικής Άμυνας (Τ.ΕΘ.Α), για την κατασκευή στρατιωτικών οικημάτων.

Στρατιωτικά οικήματα (υπο κατασκευή το 2018) στο στρατόπεδο «ΒΕΛΙΣΣΑΡΙΟΥ» στα Ιωάννινα. 3 στρατιωτικά οικήματα Αξιωματικών (ΣΟΑ), 4 οικήματα Μονίμων Υπαξιωματικών (ΣΟΜΥ) και 5 οικήματα Επαγγελματιών Οπλιτών (ΣΟΕΠΟΠ)
Φώτο Αρχείου / Στρατιωτικά οικήματα (υπο κατασκευή το 2018) στο στρατόπεδο «ΒΕΛΙΣΣΑΡΙΟΥ» στα Ιωάννινα. 3 στρατιωτικά οικήματα Αξιωματικών (ΣΟΑ), 4 οικήματα Μονίμων Υπαξιωματικών (ΣΟΜΥ) και 5 οικήματα Επαγγελματιών Οπλιτών (ΣΟΕΠΟΠ) / Πηγή: Eurokinissi
Επιπλέον λόγοι οι οποίοι λειτουργούν προσθετικά και κάνουν χειρότερη την κατάσταση, είναι:
 1. Η αδυναμία συνυπηρέτησης ακόμα και με τους δύο συζύγους στρατιωτικούς ή δημόσιους υπαλλήλους, λόγω ιδιαίτερων υπηρεσιακών λόγων, είναι σε πάρα πολλές περιπτώσεις, ενώ δε στις περιπτώσεις συζύγων που απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα, ούτε καν συζήτηση δεν μπορεί να γίνει. Έτσι το φαινόμενο μια οικογένεια να χρειάζεται δύο σπίτια σε δύο διαφορετικές πόλεις, είναι πλέον πολύ συχνό.
 1. Οι Στρατιωτικοί των οποίων τα παιδιά χρήζουν κάποιας ιδιαίτερης ιατρικής φροντίδας ή με μαθησιακές δυσκολίες, επιλέγουν να μην μετακινούν τις οικογένειες τους από αστικά κέντρα στα οποία έχουν βρει έναν τρόπο να καλύπτουν αυτές τις ανάγκες τους, με συνέπεια αυτοί να αναγκάζονται να ενοικιάζουν άλλη στέγη, ή να προτιμούν πολλές φορές να κάνουν εκατοντάδες χιλιόμετρα καθημερινά ή και να μένουν ακόμη και εντός των στρατοπέδων, για να τα βγάλουν πέρα οικονομικά και να μην διαταράξουν ή να δημιουργήσουν επιπλέον προβλήματα στην οικογένειά τους.
 2. Το ίδιο ακριβώς ισχύει και στις περιπτώσεις όπου υπάρχουν γονείς του ενός ή και των δύο συζύγων οι οποίοι έχουν ανάγκη βοήθειας και φροντίδας από τα παιδιά τους.

Σε όλα τα παραπάνω έρχονται να προστεθούν και εξωγενείς παράγοντες, που δεν έχουν άμεση σχέση αλλά επιβαρύνουν την κατάσταση και οι οποίοι παίζουν καθοριστικό ρόλο στην αναζήτηση και εξασφάλιση στέγης από τους στρατιωτικούς και θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Αυτοί συνοπτικά είναι:
 1. Η οικιστική ανάπτυξη σε μια περιοχή σε συνδυασμό με την τουριστική ζήτηση στέγης καθώς και με τις αντίστοιχες ανάγκες για φοιτητική στέγη και ο τρόπος διάθεσης αυτής (π.χ. AIRBNB, διάθεση με την ημέρα).
 2. Η οικιστική ανάπτυξη σε μια περιοχή και οι ανάγκες που προκύπτουν για κάλυψη σε στέγη λόγω έκτακτων καταστάσεων (π.χ. πρόσφυγες, πλημμύρες, πυρκαγιές, σεισμοί κλπ.).

Οι υφιστάμενες εγκαταστάσεις των Ενόπλων Δυνάμεων Στρατιωτικά Οικήματα Αξιωματικών (ΣΟΑ), Στρατιωτικά Οικήματα Μονίμων Υπαξιωματικών (ΣΟΜΥ), Στρατιωτικά Οικήματα Επαγ. Οπλιτών (ΣΟΕΠΟΠ), Οικήματα Στέγασης Έγγαμων Άγαμων Αξιωματικών Υπαξιωματικών (ΟΣΕΑΑΥ) κλπ, οι οποίες διατίθενται για σκοπούς στέγασης και έναντι χαμηλού αντιτίμου στα μέλη των Ενόπλων Δυνάμεων, είναι διαχρονικά ανεπαρκείς ως προς τον αριθμό, αλλά και η κατάσταση στην οποία πλέον βρίσκονται, λόγω της παλαιότητάς τους, με δυσκολία μπορεί να χαρακτηριστεί ανεκτή.

Στρατιωτικά οικήματα (υπο κατασκευή το 2018) στο στρατόπεδο «ΒΕΛΙΣΣΑΡΙΟΥ» στα Ιωάννινα. 3 στρατιωτικά οικήματα Αξιωματικών (ΣΟΑ), 4 οικήματα Μονίμων Υπαξιωματικών (ΣΟΜΥ) και 5 οικήματα Επαγγελματιών Οπλιτών (ΣΟΕΠΟΠ)
Φώτο Αρχείου / Στρατιωτικά οικήματα (υπό κατασκευή το 2018) στο στρατόπεδο «ΒΕΛΙΣΣΑΡΙΟΥ» στα Ιωάννινα. 3 στρατιωτικά οικήματα Αξιωματικών (ΣΟΑ), 4 οικήματα Μονίμων Υπαξιωματικών (ΣΟΜΥ) και 5 οικήματα Επαγγελματιών Οπλιτών (ΣΟΕΠΟΠ) / Πηγή: Eurokinissi

Την ίδια ώρα, το κάθε σώμα έχει το δικό του κανονιστικό πλαίσιο και τρόπο διάθεσης αυτών των λίγων πραγματικά οικημάτων σε σχέση με τις πραγματικά τεράστιες ανάγκες που υπάρχουν.

Λόγω των έντονων αντιδράσεων που υπάρχουν στις τάξεις των συναδέλφων μας, η Πανελλαδική Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών (ΠΟΕΣ), με έγγραφό της δίνει στη δημοσιότητα συγκεκριμένα στοιχεία που στηρίζουν τα παράπονα των στελεχών, όλων των σωμάτων για τον περιορισμένο αριθμό κατοικιών, την άσχημη κατάσταση στην οποία οι περισσότερες βρίσκονται, καθώς και στις μόνιμες αλλά σταθερά αυξανόμενες διαμαρτυρίες για την διαδικασία διάθεσης τους στο προσωπικό, λόγω των αδικιών που παρατηρούνται στην κάλυψη των στεγαστικών αναγκών του προσωπικού διαφορετικής προέλευσης (Υπαξιωματικοί, Επαγ. Οπλίτες (ΕΠΟΠ), Εθελοντής Πενταετούς Υποχρέωσης (ΕΠΥ) κλπ.)

Θεωρούμε πλέον ότι η κατάσταση έχει φτάσει σε εξαιρετικά άσχημο σημείο και ότι οι συνθήκες καθιστούν επιτακτική την ικανοποίηση μιας σειράς πάγιων αιτημάτων μας που έχουν σχέση με το εν λόγω πάγιο πρόβλημα όλων των στρατιωτικών και το οποίο έχει φτάσει κατά την άποψή μας να επηρεάζει το αξιόμαχο του στρατεύματος.

Συγκεκριμένα ζητάμε:
 1. Παραμονή στον τόπο συμφερόντων τους μετά την 25ετία για όσους το επιθυμούν, ως πάγιο και ώριμο αίτημα.
 2. Αναθεώρηση και ενοποίηση όλων των υφιστάμενων κανονισμών που διέπουν τον τρόπο διάθεσης των καταλυμάτων.
 3. Δημιουργία κοινής ηλεκτρονικής πλατφόρμας.
 4. Εκτεταμένο πρόγραμμα επισκευών.
 5. Συνυπηρέτηση συζύγων χωρίς εξαιρέσεις.
 6. Επιδότηση ενοικίου, για όσους δεν παρέχεται στέγη.
 7. Σταμάτημα των πλειστηριασμών Α΄ κατοικίας, αίτημα που ισχύει και για τον υπόλοιπο λαό.

Γρηγόρης Συμεωνίδης, Αντισμήναρχος (Ι) ε.α

Δείτε ακόμα...