Διακήρυξη του Μπατούμι: Στόχος η Μαύρη Θάλασσα να μετατραπεί σε «λίμνη» ΕΕ και ΝΑΤΟ

Μαύρη Θάλασσα - Αζοφική
Μαύρη Θάλασσα – Αζοφική

Ο Ουκρανός Πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι δήλωσε από τη Γεωργία: «Η επιστροφή της Μαύρης και της Αζοφικής Θάλασσας στο Διεθνές Ναυτικό Δίκαιο και η αποκατάσταση της ασφάλειας στη ναυσιπλοΐα πρέπει να αποτελέσουν προτεραιότητα για την παγκόσμια κοινότητα» . Στο μεγαλύτερο λιμάνι της Γεωργίας στη Μαύρη Θάλασσα ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, η ομόλογός του της Γεωργίας μαζί με την ηγεσία και της Μολδαβίας υπέγραψαν τη «Διακήρυξη του Μπατούμι», διακηρύσσοντας την ενίσχυση της συνεργασίας τους με στόχο την ένταξή τους στην ΕΕ. Από τις δηλώσεις τους έγιναν σαφείς και δημόσια οι προθέσεις τους. Στόχος η Μαύρη Θάλασσα να μετατραπεί σε λίμνη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και του ΝΑΤΟ.

Από την πλευρά της η Γεωργιανή Πρόεδρος Σαλόμε Ζουραμπασβίλι δήλωσε ότι «μετά την υπογραφή της Διακήρυξης οι τρεις χώρες μας δεν θα είναι πλέον οι χώρες που ήταν. Η Μαύρη Θάλασσα δεν θα είναι αυτή που ήταν. Θα γίνει σύμβολο ενότητας, συνένωσης, εγγύτητας των τριών χωρών. Για τον λόγο αυτό πρέπει να συνεργαστούμε με την Ευρωπαϊκή Ένωση με βάση την Αρχή της Ανοιχτής Θάλασσας».

Ο δε Ζελένσκι, «φωτογραφίζοντας» τη Ρωσία, από το βήμα της «Διεθνούς Διάσκεψης του Μπατούμι» που φιλοξένησε χτες η γεωργιανή πρωτεύουσα υπογράμμισε ότι «αν οι Βρυξέλλες δεν επιδείξουν ατσάλινη στήριξη για τα ευρωπαϊκά ιδεώδη των τριών χωρών, τότε κάποιος θα επιδείξει την ατσάλινη πυγμή των όπλων του στα σύνορά μας, και αυτό αποτελεί απειλή για όλη την ήπειρο».

Αναφέρθηκε επίσης στην «Πλατφόρμα για την Κριμαία» (μια διπλωματική πρωτοβουλία που επίσημα το Κίεβο θα εγκαινιάσει τον Αύγουστο, με στόχο την επιστροφή της Κριμαίας υπό ουκρανικό έλεγχο), την οποία χαρακτήρισε «σημαντικό εργαλείο» για την «αποκατάσταση της ασφάλειας» στην περιοχή, δηλαδή την αντιμετώπιση της επιρροής της Ρωσίας.

ΗΠΑ: Κοντά σε συμφωνία για το θέμα του «Nord Stream 2»

Από την άλλη, ο σύμβουλος του αμερικανικού ΥΠΕΞ Ντέρεκ Τσολ, συνεχίζει τις επαφές του στο Κίεβο, και κατόπιν θα μεταβεί στην Πολωνία, με θέματα συζήτησης τις «ανησυχίες για τον αγωγό “Nord Stream 2” και την ενεργειακή ασφάλεια συνολικά». Σχετική ανακοίνωση τονίζει ότι συνολικά «θα συζητηθεί η αμερικανική στήριξη στις προσπάθειες της Ουκρανίας να αντιμετωπίσει τη ρωσική επιθετικότητα και για να προχωρήσουν περαιτέρω οι μεταρρυθμίσεις στην οικονομία και κατά της διαφθοράς».

Αξιοσημείωτο είναι ότι το «Ρόιτερς» μετέδωσε πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ΗΠΑ και Γερμανία βρίσκονται κοντά σε συμφωνία για το θέμα του «Nord Stream 2», που απασχόλησε και την πρόσφατη συνάντηση Μπάιντεν – Μέρκελ. Πηγές του πρακτορείου ανέφεραν ότι οι δύο πλευρές βρίσκονται κοντά σε συμβιβασμό ώστε να μην επαναληφθούν οι αμερικανικές κυρώσεις σε βάρος γερμανικών εταιρειών που εμπλέκονται στο έργο.

Πηγη ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε ακόμα...