Διακριτικά …με άρωμα συγκρούσεων!

Οι αντιθέσεις ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα καλά κρατούν! Και πώς άλλωστε θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά σε συνθήκες βαθέματος της οικονομικής κρίσης, που εγείρει την ανάγκη από τα δύο ιμπεριαλιστικά κράτη, να συνεχίσουν την κερδοφορία τους το ένα έναντι του άλλου.

Στις 3 Σεπτέμβρη, στο νησί San Clemente, στα ανοιχτά των ακτών της Καλιφόρνια, οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις – πεζικό, ναυτικό, αεροπορία – πραγματοποίησαν άσκηση προσομοίωσης. Σύμφωνα με δημοσίευμα του περιοδικού Air Force, η εκπαίδευση από το βετεράνο των αεροσκαφών, αντιστράτηγο Brian Davis, Διοικητή της 29ης Μοίρας, δείχνει ότι η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ επικεντρώνεται ιδιαιτέρως στην περιοχή του Ειρηνικού Ωκεανού.

Στην άσκηση αξιοποιήθηκαν το Exercise Agile Reaper και τρία drone MQ-9 από κοινού με τον 3ο Στόλο του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, ο οποίος ανέπτυξε ομάδες ισορροπίας αεροσκαφών, υποβρυχίων, άλλων πλοίων και αεροσκαφών στον Ανατολικό Ειρηνικό, μαζί με μεταφορικά αεροσκάφη C-130 και προσωπικού του Ναυτικού Σώματος και ειδικού πολέμου. Σύμφωνα με δηλώσεις του αντιστράτηγου, «είναι μια απόδειξη της ικανότητάς μας να μετακινούμε γρήγορα το MQ-9 οπουδήποτε στον κόσμο, σε άγνωστες τοποθεσίες και, στη συνέχεια, να βγούμε και να δείξουμε τις επιχειρησιακές δυνατότητες προσέγγισης του MQ-9».

Το συγκεκριμένο drone εδώ και 20 χρόνια χρησιμοποιείται σε πολέμους στη Μέση Ανατολή και την Αφρική, όμως η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ σκέφτεται να τα αντικαταστήσει λόγω φόβων ότι οι δυνατότητες μυστικότητας, ηλεκτρονικής προστασίας και ταχύτητας τους υστερούσαν σε σχέση με εκείνες των πιο προηγμένων drone που παράγονται πια από την Κίνα και τη Ρωσία.

Παρά το γεγονός ότι η άσκηση πραγματοποιήθηκε πολύ μακριά από τις κινεζικές ακτές, τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Κίνας ισχυρίστηκαν ότι τα αμερικάνικα αεροσκάφη χρησιμοποιήθηκαν για να επιτεθούν σε κινεζικές εγκαταστάσεις στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας. Τα κινέζικα ΜΜΕ περιέγραψαν ως προκλητική την εν λόγω κίνηση, ενώ προέβησαν και σε προειδοποιήσεις ότι στο ενδεχόμενο που οι ΗΠΑ επιτεθούν στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, η Κίνα θα αντεπιτεθεί.

Αυτό όμως που προκάλεσε ιδιαίτερα την Κίνα ήταν το διακριτικό που φορούσε το εμπλεκόμενο προσωπικό, το οποίο απεικόνιζε ένα drone MQ-9 Reaper πάνω από μια κόκκινη σιλουέτα του χάρτη της Κίνας. Σε δημοσίευμα του Global Times γράφεται ότι «η Ουάσινγκτον εντείνει τις προετοιμασίες για πόλεμο εναντίον της Κίνας κι αυτός ο τύπος drone που έχει συμμετάσχει σε δολοφονίες και άλλες επιθέσεις σε όλο τον κόσμο θα διαδραματίσει επίσης ρόλο σε αυτό. Αυτό είναι το στρατηγικό σήμα που στάλθηκε από την άσκηση. Αυτό είναι για να προκαλέσει εχθροπραξίες μεταξύ των δύο χωρών και είναι επίσης εκβιασμός στην Κίνα. Η χρήση ενός τέτοιου διακριτικού με τον κινεζικό χάρτη θα τονώσει τη φαντασία των ανθρώπων και θα δημιουργήσει μια εικόνα της Κίνας και των Ηνωμένων Πολιτειών που θα πολεμήσουν».

Αυτό βέβαια δεν απέχει πολύ από την πραγματικότητα, αφού ήδη βλέπουμε μία έντονη επιθετικότητα, τόσο σε οικονομικό, όσο και σε γεωπολιτικό επίπεδο, επιθετικότητα που απορρέει από τους ανταγωνισμούς που εκφράζουν τα δύο κράτη στην περιοχή του Ειρηνικού. Ανταγωνισμούς, όμως που απορρέουν κι από την επιθυμία της πρώτης θέσης στην ιμπεριαλιστική πυραμίδα. Ηλίου φαεινότερο, ότι όλα εκεί οδεύουν. Εξάλλου, οι στρατιωτικές προσομοιώσεις, οι ασκήσεις σε διάφορα σημεία του ωκεανού, αλλά και η επιθετικότητα που σημειώνεται τους τελευταίους μήνες οδηγούν στο συμπέρασμα ότι μια σύγκρουση ή ένα επεισόδιο είναι πολύ πιθανό να συμβεί.

Φ.Κ.

Δείτε ακόμα...