Διαμαρτυρία στην αμερικάνικη πρεσβεία ενάντια στον 62χρονο αποκλεισμό της Κούβας

Πρεσβεία ΗΠΑ στην Αθήνα
Πηγή: Eurokinissi

Παράσταση διαμαρτυρίας στην αμερικάνικη πρεσβεία οργανώνει σήμερα, Πέμπτη ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας και Αλληλεγγύης, με συγκέντρωση στις 12 μ. στο Μέγαρο Μουσικής.

Σε συμμετοχή στην παράσταση διαμαρτυρίας καλεί επίσης η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ).

Σε σχετική ανακοίνωσή του ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος σημειώνει μεταξύ άλλων:

«Εχουν συμπληρωθεί 62 χρόνια οικονομικού, εμπορικού και χρηματοπιστωτικού αποκλεισμού της Κούβας από τις ΗΠΑ. Ο αποκλεισμός αυτός, ιδιαίτερα μετά το 1990, έχει στερήσει την Κούβα από τεράστια ποσά, περισσότερο από 154 δισ. δολάρια, που αν υπολογιστούν σε σχέση με την τιμή του χρυσού ξεπερνούν τα 1,3 τρισ. δολάρια. Στόχος του είναι η καθυστέρηση της ανάπτυξης της οικονομίας της Κούβας, η δημιουργία οικονομικών και κοινωνικών προβλημάτων, η απομάκρυνση του λαού από τα ιδανικά μιας σοσιαλιστικής κοινωνίας.

Η σκλήρυνση του αποκλεισμού τα τέσσερα τελευταία χρόνια από τις κυβερνήσεις Τραμπ και Μπάιντεν, που αύξησε τα εμπόδια στις οικονομικές συναλλαγές με τρίτες χώρες, και η ορισμένη απομόνωση της Κούβας από μια σειρά λατινοαμερικανικών χωρών δημιούργησαν μεγάλα προβλήματα ανεφοδιασμού σε καύσιμα, πρώτες ύλες και μηχανήματα και, κατά συνέπεια, σημαντικές απορρυθμίσεις στις παραγωγικές διαδικασίες και στην τροφοδοσία του πληθυσμού».

Ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος υπογραμμίζει ακόμα ότι στις 2 και 3 Νοέμβρη, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ θα συζητήσει ψήφισμα της κουβανικής κυβέρνησης με θέμα τον τερματισμό του αποκλεισμού και καταγγέλλει πως «τριάντα παρόμοια ψηφίσματα έχουν στο παρελθόν υποστηριχθεί από το σύνολο σχεδόν των χωρών – μελών του ΟΗΕ, κι όμως οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ εξακολουθούν να περιφρονούν την παγκόσμια αυτή βούληση».

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...