Διάσκεψη για τη Λιβύη: Έντονες διεργασίες με τη συμμετοχή της Ελλάδας

Συμμετοχή του Ν. Δένδια στη διάσκεψη για την σταθερότητα στη Λιβύη, Πέμπτη 21-10-21
Διάσκεψη για την σταθερότητα στη Λιβύη, Πέμπτη 21-10-21 / Πηγή: Eurokinissi

Με τη συμμετοχή δεκάδων αξιωματούχων από διεθνείς, περιφερειακούς οργανισμούς και κυβερνήσεις χωρών της ευρύτερης περιοχής, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, ξεκίνησε χτες στην Τρίπολη της Λιβύης η Διεθνής Διάσκεψη «για τη σταθεροποίηση» της χώρας.

Τυπικά, η Διάσκεψη ήταν λιβυκή πρωτοβουλία και είχαν προσκληθεί να συμμετάσχουν κυρίως γειτονικές προς τη Λιβύη χώρες καθώς και οι χώρες που συμμετέχουν στη «Διαδικασία του Βερολίνου» (Αίγυπτος, Γαλλία, Γερμανία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ηνωμένο Βασίλειο, Κατάρ, Κίνα, Ολλανδία, Ρωσία, Σαουδική Αραβία, Τουρκία, Αλγερία, Μάλτα, Νίγηρας, Σουδάν, Τσαντ και Τυνησία), συν οργανισμοί όπως Αραβικός Σύνδεσμος, Αφρικανική Ένωση, ΕΕ και Ηνωμένα Εθνη.

Η διάσκεψη είχε ως βασικό θέμα την “σταθερότητα” στη Λιβύη, ώστε να προχωρήσουν οι μπίζνες, με βασικό στόχο της Λιβυκής κυβέρνηση να αποχωρήσουν όλοι οι ξένοι μισθοφόροι.

Την μεγαλύτερη δυνατή εμπλοκή επιδιώκει η Αθήνα

Την ελληνική κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας, συνοδευόμενος από τον υφυπουργό Εξωτερικών Κ. Φραγκογιάννη, στην προσπάθεια των ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων να διευρύνουν τη διείσδυσή τους στην ευρύτερη περιοχή, στην κόντρα με άλλα κεφάλαια, διεκδικώντας μεγαλύτερα κομμάτια από την καπιταλιστική λεία.

Στην παρέμβασή του στη Διάσκεψη, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε την ανάγκη εφαρμογής των σχετικών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας (1970, 2570 και 2571) που αφορούν, μεταξύ άλλων, στο εμπάργκο όπλων.

Επιπλέον, κυβερνητικές πηγές θύμιζαν ότι «η Ελλάδα συνεισφέρει στην ανοικοδόμηση των θεσμών της Λιβύης, αρχής γενομένης από την εκπαίδευση της Λιβυκής Ακτοφυλακής, η οποία έχει ξεκινήσει, στο πλαίσιο ευρύτερης ευρωπαϊκής προσπάθειας, ήδη από το 2015».

Ακόμα, η κυβέρνηση «έχει εκφράσει την ετοιμότητά της να συμμετάσχει στον μηχανισμό επιτήρησης της κατάπαυσης του πυρός των Ηνωμένων Εθνών καθώς και στην αποναρκοθέτηση με την προσφορά σχετικού εξοπλισμού».

Δείτε ακόμα...