Διεργασίες ΗΠΑ και συμμάχων για «πολύ ισχυρή αποτροπή» κατά της Κίνας

Κοινά γυμνάσια ΗΠΑ-Ιαπωνίας στον Ειρηνικό Ωκεανό
Κοινά γυμνάσια ΗΠΑ-Ιαπωνίας στον Ειρηνικό Ωκεανό

Διεργασίες παραπέρα ενίσχυσης της στρατιωτικής συνεργασίας των ΗΠΑ και συμμάχων τους εντείνονται στον Ινδο-Ειρηνικό, με στόχο τη λεγόμενη «ισχυρή αποτροπή» απέναντι στην Κίνα, κάτι που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων αύξηση των εξοπλισμών, νέες αμερικανικές βάσεις στην περιοχή, μεγάλες ασκήσεις – «πρόβες πολέμου», αλλά και τη συζήτηση για το ενδεχόμενο «στάθμευσης» ακόμα πιο επικίνδυνων οπλικών συστημάτων των ΗΠΑ (περιλαμβανομένων και πυρηνικών) σε Νότια Κορέα και Ιαπωνία.

Σε ένα τέτοιο φόντο, ο πρώην πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Τάρο Ασο, κατά τη διάρκεια τριήμερης επίσκεψης στην Ταϊβάν, δήλωσε ότι «τώρα είναι η ώρα η Ιαπωνία, η Ταϊβάν, οι ΗΠΑ και άλλες ομονοούσες χώρες να προετοιμαστούν να θέσουν σε δράση πολύ ισχυρή αποτροπή» και να δείξουν «αποφασιστικότητα να δώσουν μάχη».

Ο Ασο – που παραμένει σημαντικό στέλεχος του κυβερνώντος Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος της Ιαπωνίας – ανέφερε κατά τ’ άλλα ότι «το σημαντικότερο πράγμα τώρα είναι να εξασφαλίσουμε πως δεν θα ξεσπάσει πόλεμος στα Στενά της Ταϊβάν», σε μια περίοδο που γύρω από τα Στενά συγκεντρώνεται αρκετή «εύφλεκτη ύλη» τόσο από την Κίνα όσο και από τις ΗΠΑ.

Σημειωτέον, το 2021 ο Ασο – τότε αντιπρόεδρος της ιαπωνικής κυβέρνησης – είχε δηλώσει ότι αν η Κίνα εισέβαλλε στην Ταϊβάν (την οποία το Πεκίνο θεωρεί κινεζικό έδαφος) θα ήγειρε «απειλή για την επιβίωση της Ιαπωνίας» και τότε Τόκιο και Ουάσιγκτον θα υπερασπίζονταν μαζί τη νήσο. Η δήλωση αυτή είχε προκαλέσει την έντονη αντίδραση του Πεκίνου, που είχε κάνει λόγο για «βλάβη στα πολιτικά θεμέλια των σχέσεων Κίνας – Ιαπωνίας».

Χτες, στο μεταξύ, ταϊβανέζικα ΜΜΕ μετέδωσαν πως για δεύτερη φορά τις τελευταίες μέρες κινεζικά πολεμικά αεροσκάφη εισήλθαν στη λεγόμενη Ζώνη Αναγνώρισης Αεράμυνας της Ταϊβάν (ζώνη μονομερώς ανακηρυγμένη, που περιλαμβάνει ακόμα και τμήμα της ηπειρωτικής Κίνας).

Μπάιντεν: Προαναγγέλλει επίσκεψη στο Βιετνάμ

Σε ένα τέτοιο φόντο, καθώς οι ΗΠΑ επιδιώκουν να ενισχύσουν τα «πατήματά» τους στην περιοχή και να εκμεταλλευτούν αντιθέσεις χωρών με το Πεκίνο, ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε – στο περιθώριο συνάντησης δωρητών του κόμματός του – ότι «σύντομα» θα οργανώσει επίσημη επίσκεψη στο Βιετνάμ, «γιατί το Βιετνάμ θέλει να αλλάξει τη σχέση μας και να γίνει εταίρος μας».

Οι σχέσεις της Ουάσιγκτον με το Ανόι εδώ και χρόνια αναπτύσσονται σταθερά, με βασικό μοχλό τη διεύρυνση της οικονομικής συνεργασίας, αλλά στο τραπέζι βρίσκονται και άλλες πλευρές, όπως η στρατιωτική συνεργασία.

Τον Απρίλη είχε επισκεφτεί το Βιετνάμ ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Αντ. Μπλίνκεν, δηλώνοντας ότι «για την Ουάσιγκτον πρόκειται για μία από τις πιο δυναμικές και πιο σημαντικές σχέσεις». Οι δύο πλευρές είχαν συζητήσει για διάφορα θέματα «κοινής ανησυχίας», συμπεριλαμβανομένης της «ανάγκης για ελευθερία στη ναυσιπλοΐα στη Νότια Κινεζική Θάλασσα», μια περιοχή όπου η Κίνα έχει αντικρουόμενες διεκδικήσεις με το Βιετνάμ και με άλλες χώρες, όπως οι Φιλιππίνες. Στα τέλη Ιούνη είχε ελλιμενιστεί στο βιετναμέζικο λιμάνι Ντανάνγκ το αμερικανικό αεροπλανοφόρο «Ronald Reagan».

Κινέζος ΥΠΕΞ: Πολυήμερες επαφές στη Νοτιοανατολική Ασία

Στο μεταξύ, σήμερα ο Κινέζος ΥΠΕΞ Γουάνγκ Γι ξεκινά 4ήμερες επίσημες επαφές στη Νοτιοανατολική Ασία.

Συγκεκριμένα, θα έχει επαφές σε Σιγκαπούρη, Μαλαισία και Καμπότζη, με στόχο – όπως ανακοίνωσε το Πεκίνο – την ενίσχυση της «στρατηγικής επικοινωνίας» με χώρες της περιοχής για την προώθηση της «περιφερειακής σταθερότητας». Σύμφωνα με την ίδια ενημέρωση από το ΥΠΕΞ, «η Κίνα επιθυμεί να εργαστεί και με τις τρεις αυτές χώρες (…) για να προωθήσει την οικονομική ανάκαμψη και να διατηρήσει την ειρήνη και την ηρεμία».

Οι τρεις χώρες αποτελούν μέλη της Ενωσης Κρατών Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN), στο εσωτερικό της οποίας εντείνονται διεργασίες, υπό το βάρος και της οξυνόμενης κόντρας ΗΠΑ – Κίνας.

Ενδεικτικό ήταν το νέο επεισόδιο που σημειώθηκε προ ημερών μεταξύ Κίνας – Φιλιππίνων, όταν πλοίο της κινεζικής Ακτοφυλακής ενεργοποίησε εκτοξευτήρες νερού κατά πλοίου των Φιλιππίνων που μετέφερε εφόδια σε στρατιωτικούς σε διαφιλονικούμενη περιοχή στη Νότια Κινεζική Θάλασσα (ΝΚΘ). Το Πεκίνο επέκρινε και με νέα του παρέμβαση τη σχετική αντίδραση της Ουάσιγκτον, κατηγορώντας την ότι αποτελεί «μέρος που δεν πρέπει να ενδιαφέρεται για το θέμα της ΝΚΘ και δεν έχει δικαίωμα να δίνει σχετικές οδηγίες». Η αμερικανική πλευρά είχε αντιδράσει στο επεισόδιο εκφράζοντας όχι απλά στήριξη στις Φιλιππίνες, αλλά και την ετοιμότητά της για ενεργοποίηση συμφωνίας που πρόσφατα επικαιροποίησαν οι δύο χώρες, ενισχύοντας τη στρατιωτική τους συνεργασία.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...