Διεργασίες και παζάρια σε Βεγγάζη και Αθήνα

Από τη συνάντηση του Ν. Δένδια με τον αναπλ. πρωθυπουργό της Λιβύης Αλ Κατρανί / Πηγή: EUROKINISSI

Επίσκεψη στη Βεγγάζη της Ανατολικής Λιβύης πραγματοποίησε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας, στο πλαίσιο των διεργασιών σχετικά με το ευρωατλαντικά σχέδια για τις θαλάσσιες ζώνες στην Ανατολική Μεσόγειο και τα παζάρια με την Τουρκία.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών οι συνομιλίες επικεντρώθηκαν στις διμερείς σχέσεις και τις περιφερειακές εξελίξεις, ενώ εξετάστηκαν και ζητήματα που αφορούν την προσεχή έναρξη λειτουργίας του Γενικού Προξενείου Βεγγάζης.

Ο Ν. Δένδιας συναντήθηκε διαδοχικά με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό Χουσεΐν Ατίγια Αμπντούλ Χαφέεζ Αλ Κατράνι, τον δήμαρχο της Βεγγάζης Σακρ Μπουζουαρί και τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Aκίλα Σάλεχ.

Μετά τη συνάντησή του με τον Αλ Κατρανί, ο Δένδιας, σε δηλώσεις του, τόνισε την «πλήρη στήριξη» της ελληνικής κυβέρνησης στη μεταβατική κυβέρνηση της Λιβύης και στην εκλογική διαδικασία που θα λάβει χώρα το Δεκέμβριο. Πρόσθεσε ότι «η Ελλάδα υποστήριζε πάντοτε ότι η λύση του προβλήματος στη Λιβύη πρέπει να προέλθει από την άμεση υποχώρηση όλων των ξένων στρατευμάτων και των ξένων μισθοφόρων από το έδαφος της Λιβύης». Ευχαρίστησε, εξάλλου, τον αναπ. πρωθυπουργό, για την «ευθεία τοποθέτηση» τους για το παράνομο τουρκο-λιβυκο «μνημόνιο» που υπεγράφη τον Νοέμβριο 2019 για τις θαλάσσιες ζώνες. Ο Aλ Κατράνι θύμισε την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβυης (με έδρα τη Βεγγάζη) να μην κυρώσει αυτό το παράνομο «μνημόνιο».

Ο Δένδιας επανέλαβε ότι «Η Ελλάδα είναι στη διάθεση της Λιβύης για να συμφωνήσουμε στις θαλάσσιες ζώνες μας. Είχαμε φτάσει, άλλωστε, όπως πολύ σωστά μου είπατε, εξαιρετικά κοντά το 2010. Δεν απέμεναν παρά ελάχιστα πράγματα για να ολοκληρωθεί τότε αυτή η συμφωνία», θύμισε. «Και βέβαια, είμαστε εδώ για να ενεργοποιήσουμε όλο το πλαίσιο των συμφωνιών με τη Λιβύη και να συνάψουμε και καινούριες συμφωνίες για να βοηθήσουμε με όποιο τρόπο μπορούμε στην ανοικοδόμηση της χώρας», πρόσθεσε. Παρέπεμψε, άλλωστε, «στην παρουσία των ελληνικών επιχειρήσεων που και έχουν μείνει εδώ και λειτουργούν εδώ στη Λιβύη και τη Βεγγάζη, και είναι έτοιμες, επίσης, να βοηθήσουν με γνώση της περιοχής στην ανοικοδόμηση της φίλης-χώρας, της Λιβύης».

Αργότερα στη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης Aκίλα Σάλεχ, την οποία χαρακτήρισε «εγκάρδια», ο Δένδιας μετέφερε ξανά «τη σταθερή στήριξη της Ελλάδας στην ανοικοδόμηση της χώρας με την πλήρη αποχώρηση των ξένων δυνάμεων», ενώ στην ατζέντα ήταν και «η εμβάθυνση των διμερών σχέσεων». Κατά διπλωματικές πηγές ο Σάλεχ συμφώνησε ότι το τουρκολιβυκό «μημόνιο» είναι παράνομο, ο δε Δένδιας ζήτησε η λιβυκή Βουλή να συνεχίσει σε αυτή την κατεύθυνση και να μην κυρώσει το κείμενο, επίσης να μην δώσει άδεια στην Τουρκική εταιρεία υδρογονανθράκων ΤPΑΟ για έρευνες στην περιοχή που ορίζει το εν λόγω μνημόνιο και επικαλύπτουν ελληνικές θαλάσσιες ζώνες νότια της Κρήτης.

Σε συνέχεια των παραπάνω, σήμερα το βράδυ αναμένεται στην Αθήνα ο νέος επικεφαλής του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης Μοχάμεντ αλ – Μενφί, ο οποίος αύριο Τετάρτη θα συναντηθεί διαδοχικά με τον πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη, και την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Μενφί και Μητσοτάκης είχαν συνάντηση και κατά την επίσκεψη του Ελληνα Πρωθυπουργού στην Τρίπολη την προηγούμενη Τρίτη. Να σημειωθεί ότι ο Αλ Μενφί είναι ο πρώην πρέσβης της Λιβύης στην Αθήνα, που είχε απελαθεί μετά από την υπογραφή του τουρκολιβυκού μνημονίου τον Νοέμβριο 2019)

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...