Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας: Η ενότητα των λογοτεχνικών αφιερωμάτων ξεκινά με τα «Λόγια της πλώρης»

Στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας, η ενότητα των λογοτεχνικών αφιερωμάτων ξεκινά την Τετάρτη 31 Μαΐου, στις 9.30 το βράδυ, με μία παράσταση που αναφέρεται στα «Λόγια της πλώρης» του Ανδρέα Καρκαβίτσα.

Μια νέα θεματική ενότητα ξεκινά στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας, που θα αφορά τη λογοτεχνία. Η ενότητα των λογοτεχνικών αφιερωμάτων ξεκινά την Τετάρτη 31 Μαΐου, στις 9.30 το βράδυ, με μία παράσταση που αναφέρεται στα «Λόγια της πλώρης» του Ανδρέα Καρκαβίτσα. Η ενότητα των λογοτεχνικών αφιερωμάτων θα παρουσιαστεί στον Πολυχώρο Πολιτισμού (πρώην Ιχθυόσκαλα) και έχει προγραμματισμένες εκδηλώσεις μέσα στον Ιούνη, αλλά και τον Σεπτέμβρη και τον Οκτώβρη, όλες με ελεύθερη είσοδο. Μετά τον Ανδρέα Καρκαβίτσα θα ακολουθήσουν αφιερωματικές εκδηλώσεις στον Κωνσταντίνο Θεοτόκη, τη μελοποιημένη ποίηση αλλά και την Άλκη Ζέη.

Παράσταση «Τα λόγια της πλώρης»

«Λόγια της πλώρης» του Ανδρέα Καρκαβίτσα

Με την παράσταση της Τετάρτης και «Τα λόγια της πλώρης», που προδημοσιεύθηκαν το 1889 αποτελώντας ένα από τα καλύτερα διηγήματά του Ανδρέα Καρκαβίτσα, έρχεται στο προσκήνιο η ζωή των ναυτικών. Για την παράσταση επιλέχτηκαν να παρουσιαστούν τρία διηγήματα: «Το βασιλόπουλο», «Η γοργόνα» και «Τα τελώνια», η αφήγηση των οποίων συμπορεύεται με παραδοσιακή μουσική και τραγούδια από όλη την Ελλάδα. Μέσα από τη δεξιοτεχνική διαπλοκή και τη καλλιτεχνική «συνοδοιπορία» λόγου και μέλους, αποτυπώνονται οι καημοί και οι προσδοκίες του λαού, που είναι συνυφασμένες με την αριστοτεχνική εικονοπλασία των διηγημάτων του Καρκαβίτσα.

Σκηνοθετική επιμέλεια – Αφήγηση: Διονύσης Βούλτσος. Τραγούδι : Δώρα Πετρίδη.

Παίζουν μουσική : Γιώργος Παπαγεωργίου (λαούτο), Χρήστος Τσαντούλης (πιάνο), Ελευθερία Δαουλτζή (κανονάκι), Νικολία Κούκιου (κρουστά).

Συμμετέχει το φωνητικό σύνολο TIMBRES (υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση της Δώρας Πετρίδη) αποτελούμενο από τις: Αγγελοπούλου Μαρίνα, Αθανασοπούλου Αφροδίτη, Αραμπατζή Ιωάννα, Ασπρογέρακα Διονυσία, Γαλανοπούλου Κατερίνα, Γκέλλη Ιωάννα, Γκώτση Έφη, Δημητρακοπούλου Λυδία, Κορδέλλα Σταυρούλα, Κοντογεωργοπούλου Ευτυχία-Μαρία, Καραπαναγιώτη Χρυσή, Λιώλη Ευαγγελία, Μπατσαούρα Χρυσαφένια, Παπανικόλα Χριστίνα, Παπανικολάου Μαριανή, Σεμιτέκολο Ιωάννα, Σπηλιωτοπούλου Παρασκευή, Τασιάνη Φλωρεντία, Τόλια Ήλια, Φωτίου Μαρία και Χρυσανθοπούλου Γωγώ.

Φώτα: Νίκος Σωτηρόπουλος. Ήχος: Σάκης Μπάστας. Επιμέλεια σκηνής: Νίκος Βγενόπουλος.

Δείτε ακόμα...