Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας: Τιμά τον Μίκη Θεοδωράκη με συναυλία της Μπ. Χαρλαύτη

Εναν χρόνο μετά το ταξίδι του μεγάλου μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη για τη «γειτονιά των αγγέλων», το Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας προσκαλεί την Μπέττυ Χαρλαύτη, κατ’ εξοχήν ερμηνεύτρια του έργου του από τη νεότερη γενιά, σε μια συναυλία αφιερωμένη στην ειρήνη των λαών την Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου στις 9.30 μ.μ., στο Θερινό Δημοτικό Θέατρο. Συμμετέχουν η φημισμένη Χορωδία του Δημοτικού Ωδείου Πάτρας «Μίκης Θεοδωράκης» υπό την μαέστρο Λίνα Γερονίκου και εξαμελής ορχήστρα καταξιωμένων μουσικών.

Σε μια εποχή που το έργο του Μίκη Θεοδωράκη είναι πιο επίκαιρο από ποτέ, καθώς διαπνέεται από το μήνυμα της ενότητας των λαών, το Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας παρουσιάζει μια ξεχωριστή βραδιά με την ερμηνεύτρια που συνεργάστηκε πιο πολύ από κάθε άλλο τραγουδιστή της γενιάς της με τον συνθέτη.

Η συναυλία έρχεται σε συνέχεια του μεγάλου άλμπουμ του συνθέτη και της ερμηνεύτριας με τίτλο «Η Μπέττυ Χαρλαύτη στον κόσμο του Μίκη Θεοδωράκη», στο οποίο περιέχονται ηχογραφημένα μεταξύ άλλων και τα δύο τελευταία τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη, σε πρώτη εκτέλεση από τη φωνή της, τραγούδια που θα ακουστούν και κατά τη διάρκεια της συναυλίας. Θα ακουστούν επίσης αγαπημένα τραγούδια στα Ελληνικά και σε άλλες γλώσσες, όπως τα αποδίδει η Μπέττυ Χαρλαύτη στις συναυλίες της σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Πρόκειται για την ερμηνεύτρια που έλαβε πρόσκληση από τον Ζουλφί Λιβανελί, εμβληματικό συνοδοιπόρο του Μίκη Θεοδωράκη στο όραμα της ελληνοτουρκικής φιλίας, έναν μήνα μετά τον θάνατο του συνθέτη, να τραγουδήσει στη μνήμη του σε μεγάλη συναυλία στην Κωνσταντινούπολη, αφιερωμένη στην ειρήνη.

«Η Πάτρα ανταμώνει, μέσα από αυτήν τη συναυλία του Διεθνούς Φεστιβάλ, με την αλληλεγγύη και τις μνήμες της. Τις μνήμες της για έναν αγωνιστή δημιουργό, οδηγητή και πρωτεργάτη μιας νέας μαχόμενης τέχνης. Τον Μίκη Θεοδωράκη», αναφέρει σε δήλωσή της η πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού του δήμου Πάτρας, Κατερίνα Γεροπαναγώτη. 

Θυμίζει ακόμα την παρουσία του Μίκη στην Πάτρα όταν ήταν παιδί, τονίζοντας: «Ο Μίκης έζησε στην Πάτρα, διδάχθηκε και εμπνεύστηκε από αυτή. Την πόλη στην οποία, όπως έλεγε ο ίδιος, συνάντησε ανοιχτούς ανθρώπους και ανοιχτά μυαλά, αλλά και την αντίθεση των αστών και των προλετάριων. Οι μνήμες μας ανταμώνουν και ακολουθούν τα βήματα του 11χρονου που έφευγε από τη Λόντου και Ασημάκη Φωτήλα για να πάει στο Ωδείο Σινούρη. Μαζί του θα ακολουθούμε τη διαδρομή που ακολουθούσε μαζί με την κυρά Ασπασία, τη μητέρα του, όταν μέρα παρά μέρα πήγαιναν στη γειτονιά των Προσφυγικών τρόφιμα για τους πρόσφυγες, για να δείξουν στην πράξη την αλληλεγγύη τους.

Ορμητικός, εμπνευσμένος και φλεγόμενος από το πάθος της προσφοράς στον λαό, ο Θεοδωράκης κατόρθωσε να χωρέσει στο μεγαλειώδες έργο του όλο το έπος της λαϊκής πάλης του 20ού αιώνα στη χώρα μας. Αλλωστε, μέρος αυτού του έπους υπήρξε και ο ίδιος».

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...