Διεθνές Συνέδριο Χειρισμού Κρίσεων «ΑΘΗΝΑ»

Φωτο Αρχείου: Διεθνές Συνεδριο Χειρισμού Κρίσεων «ΑΘΗΝΑ» 2018- Πηγή: ΓΕΕΘΑ

Το Διεθνές Συνέδριο Χειρισμού Κρίσεων «ΑΘΗΝΑ» θα πραγματοποιηθεί στις 7 και 8 Δεκεμβρίου 2021 στο αμφιθέατρο της Σχολής Ικάρων, στην Αεροπορική Βάση της Δεκέλειας. Το συνέδριο οργανώνεται από το ελληνικό ΓΕΕΘΑ , υπό την αιγίδα του ΥΕΘΑ.

Το «ΑΘΗΝΑ» αποτελεί ένα διεθνές forum συζητήσεων και ανταλλαγής απόψεων σε θέματα που άπτονται της διαχείρισης κρίσεων, στο πλαίσιο, των επικίνδυνων για τους λαούς,  ιμπεριαλιστικών δογμάτων του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Στο συνέδριο συμμετέχει πολιτικό και στρατιωτικό προσωπικό ανώτατου και ανώτερου βαθμού, εκπρόσωποι Κρατών, Διεθνών Οργανισμών όπως ΝΑΤΟ, ΟΗΕ, ΕΕ, Ινστιτούτων Διεθνών Σχέσεων και Στρατηγικών Μελετών, καθώς και ενδιαφερόμενοι από σχετικούς με το αντικείμενο φορείς (Υπουργεία, Γενικά Επιτελεία, Οργανισμοί, Πανεπιστήμια, Ινστιτούτα κλπ.).

Ως σκοπός του Συνεδρίου, όπως αυτός προσδιορίζεται από το ΓΕΕΘΑ, είναι η ανάλυση των σύγχρονων προκλήσεων και απειλών για τη διεθνή ασφάλεια, με έμφαση στο ευρύτερο γεωπολιτικό περιβάλλον της Ανατολικής Μεσογείου και η παρουσίαση Στρατηγικών ολιστικής προσέγγισης για την αντιμετώπισή τους. Επίσης, το Συνέδριο διερευνά τη δυνατότητα της διεθνούς κοινότητας για στενότερη συνεργασία, με σκοπό την πρόληψη των συγκρούσεων και τον αποτελεσματικό χειρισμό κρίσεων.

Χαιρετισμούς προβλέπεται να απευθύνουν ο ΥΦΕΘΑ Ν. Χαρδαλιάς, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, ο πρόεδρος της Βουλής και ο Γ. Διευθυντής   της Γ. Διεύθυνσης εθνικής πολιτικής και διεθνών σχέσεων του ΥΕΘΑ Κ. Μπαλωμένος. Ανάμεσα στους ομιλητές  ξεχωρίζουν, ο πρέσβης των ΗΠΑ Τζ. ΠάΪατ, ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν της ΕΕ Μ. Σχοινάς, ο πρέσβης της Σερβίας, ο Ιταλός ναύαρχος διοικητής της επιχείρησης “Irini”, άλλοι αξιωματούχοι από την ΕΕ και το Ισραήλ, Έλληνες πρέσβεις και καθηγητές διεθνών σχέσεων.

Θεματικές ενότητες του συνεδρίου είναι:
– Οι σύγχρονες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια
– Ανταγωνισμοί στον τομέα της ενέργειας
– Απειλές και προκλήσεις στο ασταθές γεωπολιτικό περιβάλλον της Αν. Μεσογείου. Στρατηγικές ολιστικής προσέγγισης για αντιμετώπιση τους

Σημειώνεται, ότι το συνέδριο άρχισε να διοργανώνεται από το 1996, ουσιαστικά ως ετήσιο ΝΑΤΟϊκό σεμινάριο, «για την υποβοήθηση των προς ένταξη στο ΝΑΤΟ χωρών της Ανατολικής Ευρώπης». Σταδιακά μετεξελίχθηκε σε συνέδριο με διευρυμένη συμμετοχή.

Τόσο οι ομιλητές, όσο και η θεματολογία του  δείχνουν την κατεύθυνση στην οποία πρόκειται να κινηθεί το συνέδριο. Με πρόταγμα την υπεράσπιση των ευρωατλαντικών μονοπωλιακών συμφερόντων στους ανταγωνισμούς τους με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, στο συνέδριο εξετάζονται – εξειδικεύονται τα διάφορα ιμπεριαλιστικά δόγματα, όπως αυτό περί «ασύμμετρων απειλών», όπου στοχοποιούνται και μη στρατιωτικοί στόχοι, συμπεριλαμβανομένου του λαϊκού κινήματος και των φορέων του.  

Δείτε ακόμα...