Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας: Δεν θα υπάρξει ψήφισμα κατά της Τεχεράνης

Δεν θα υπάρξει νέο ψήφισμα κατά του Ιράν αυτή την εβδομάδα στη Βιέννη παρά την κλιμάκωση στο θέμα του πυρηνικού του προγράμματος, μετά τις «συγκεκριμένες συμφωνίες» που επιτεύχθηκαν αυτό το Σαββατοκύριακο στην Τεχεράνη από τον επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ), σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

«Δεν θα υπάρξει ψήφισμα», δήλωσαν σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο τρεις Δυτικοί διπλωμάτες κατά την πρώτη ημέρα της συνεδρίασης στη Βιέννη, την έδρα του ΔΟΑΕ. Η επαγρύπνηση παραμένει ωστόσο, καθώς το Ιράν είναι συνηθισμένο σε αυτό το είδος ελιγμών ώστε να αποφεύγει μια ανάκληση στην τάξη, όπως τον Νοέμβριο του 2022, δήλωσε ένας μεταξύ αυτών.

Ο γενικός διευθυντής της υπηρεσίας του ΟΗΕ, ο Δεν θα υπάρξει νέο ψήφισμα κατά μετέβη την Παρασκευή και το Σάββατο στην Τεχεράνη. Εκεί συνάντησε τον πρόεδρο Εμπραχίμ Ραϊσί, εν μέσω των αυξανόμενων ανησυχιών για την πρόοδο του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος.

Επιστρέφοντας στη Βιέννη, ο Γκρόσι δήλωσε ότι η Ισλαμική Δημοκρατία δέχθηκε να ξανασυνδέσει τις κάμερες παρακολούθησης σε αρκετές πυρηνικές εγκαταστάσεις. Αποφασίστηκε επίσης η αύξηση των επιθεωρήσεων στο υπόγειο εργοστάσιο του Φορντό, όπου πρόσφατα εντοπίστηκαν σωματίδια ουρανίου εμπλουτισμένα σε ποσοστό 83,7%, μόλις κάτω από το όριο του 90% που απαιτείται για την κατασκευή ατομικής βόμβας.

Σήμερα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Νάσερ Κανάνι εξέφρασε την ελπίδα η επίσκεψη του Γκρόσι να ανοίξει τον δρόμο για την επανάληψη των διαπραγματεύσεων για την αναβίωση της συμφωνίας του 2015.

Η συμφωνία αυτή, γνωστή ως Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (ΚΟΣΔ), περιόριζε τις δραστηριότητες του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος με αντάλλαγμα μια άρση των διεθνών κυρώσεων. Ωστόσο η συμφωνία είναι υπό κατάρρευση μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία το 2018 επί προεδρίας Ντόναλντ Τραμπ και την επαναφορά από την Ουάσινγκτον των κυρώσεων κατά της Τεχεράνης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Δείτε ακόμα...