Με την έκδοση Κοινού Ανακοινωθέντος «για μία Τεχνητή Νοημοσύνη (AI) ανοικτή, συμπεριληπτική και ηθική» και έναν «παγκόσμιο διάλογο» με έκκληση σε αποφυγή «συγκέντρωσης της αγοράς» ώστε η AI να είναι περισσότερο προσβάσιμη ολοκληρώθηκαν σήμερα στο Παρίσι οι διήμερες εργασίες Διεθνούς Συνόδου για την Τεχνητή Νοημοσύνη (AI) που οργανώθηκε με πρωτοβουλία της κυβέρνησης της Γαλλίας και την προεδρία της Ινδίας.
Το Ανακοινωθέν υπέγραψαν συνολικά 61 χώρες, μεταξύ των οποίων Γαλλία, Κίνα και Ινδία, αλλά όχι οι Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και η Βρετανία.
Mε δεδομένη την όξυνση του ανταγωνισμού για την κυριαρχία στο συγκεκριμένο τομέα αλλά και προβάδισμα που αμερικανικοί όμιλοι διατηρούν – προκαλώντας όπως είναι φυσικό ανησυχία στους ανταγωνιστές τους – ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν εστίασε στην «ανάγκη ύπαρξης κανόνων» και «ενός πλαισίου εμπιστοσύνης» που θα συνοδεύει την ανάπτυξη της Τεχνητής Νοημοσύνης (AI), αναφέροντας ότι «αυτό είναι που θα μας επιτρέψει να εδραιώσουμε την εμπιστοσύνη για την Τεχνητή Νοημοσύνη την στιγμή της επιτάχυνσης και της καινοτομίας και αυτό θα μας επιτρέψει να θέσουμε κανόνες διότι έχουμε ανάγκη τους κανόνες αυτούς ώστε να προχωρήσει η Τεχνητή Νοημοσύνη».
Από την άλλη πλευρά, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζέι Ντι Βανς που βρέθηκε για πρώτη φορά στη Γηραιά Ηπειρο μετά την ορκωμοσία του επέκρινε την «υπερβολική ρυθμιστική πλαισίωση» με το επιχείρημα ότι «μπορεί να σκοτώσει μία βιομηχανία που βρίσκεται σε ταχεία άνθηση». Προμηνύοντας δε ετοιμότητα παρέμβασης και προς περιορισμό αντίπαλων εταιρειών, είπε ότι η κυβέρνηση Τραμπ «θα διασφαλίσει ότι τα συστήματα Τεχνητής Νοημοσύνης που αναπτύσσονται στην Αμερική (…) δεν θα περιορίσουν ποτέ το δικαίωμα ελευθερίας του λόγου για τους πολίτες μας», για να ξεκαθαρίσει ότι «Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ηγέτης στην AI και η κυβέρνησή μας εννοεί να παραμείνουν». Δεν παρέλειψε δε να … προειδοποιήσει για συμπράξεις με «αυταρχικά καθεστώτα», οι οποίες – όπως είπε – «ποτέ δεν είναι επωφελείς μακροπρόθεσμα» και φέρνοντας ως παράδειγμα καθόλου τυχαία τις «βαριά επιδοτούμενες» εξαγωγές της τεχνολογίας 5G από την Κίνα.
Σημειωτέον ότι ο μεταξύ άλλων ο Μακρόν μίλησε για την ανάγκη να τεθεί τέλος στη «φυγή εγκεφάλων»από την Ευρώπη προς τις ΗΠΑ και κάλεσε τους Ευρωπαίους να αγοράζουν ευρωπαϊκά προϊόντα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP