Διήμερη επίσκεψη του Προέδρου της Αιγύπτου Αλ Σίσι στην Αθήνα

Πρόεδρος της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου Abdel Fattah Al-Sisi
Φώτο Αρχείου / από επίσκεψη του Προέδρου της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου Abdel Fattah Al-Sisi, την Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2015 / Πηγή: Eurokinissi

Επίσημη διήμερη επίσκεψη στην Ελλάδα πραγματοποιεί, έπειτα από πρόσκληση της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, ο Πρόεδρος της Αιγύπτου, Aμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι.

Τον Πρόεδρο υποδέχθηκε χθες στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Δένδιας, ο οποίος διαμήνυσε τους ισχυρούς δεσμούς που έχει αναπτύξει η χώρα μας με την Αίγυπτο.

Θυμίζουμε ότι στις 6 Αυγούστου μετά από ταξίδι του Υπουργού στο Κάιρο υπεγράφη συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου για την μερική οριοθέτηση ΑΟΖ χωρίς να έχει ενημερώσει το λαό για το περιεχόμενο της συμφωνίας. Βεβαίως, η συμφωνία Ελλάδας –Αιγύπτου είναι ενταγμένη στις γενικότερες επιδιώξεις των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ και ανοίγει το δρόμο της συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου και θαλάσσιων ζωνών ανατολικά του 28ου Μεσημβρινού, με την Τουρκία,  με ή χωρίς το δικαστήριο της Χάγης.

Σημειώνεται, ότι αυτή η επίσκεψη είναι η πρώτη Αιγύπτιου ανώτατου αξιωματούχου στην Αθήνα μετά την υπογραφή της συμφωνίας Ελλάδας-Αιγύπτου για την οριοθέτηση της ΑΟΖ μεταξύ των δύο κρατών, που υπεγράφη στο Κάιρο τον περασμένο Αύγουστο μεταξύ του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών και του Αιγύπτιου ομολόγου του, Σάμεχ Σούκρι (Sameh Shoukry).

Το Πρόγραμμα της επίσκεψης:

Σήμερα ο Πρόεδρος της Αιγύπτου θα καταθέσει στεφάνι στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη και ακολούθως θα μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο, προκειμένου να συναντήσει την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου. 

Το μεσημέρι, στις 12:00, ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα υποδεχτεί τον κ. Αλ Σίσι στο Μέγαρο Μαξίμου και θα ακολουθήσει συνάντηση των δύο αντιπροσωπειών. Στις 13:20, οι δύο ηγέτες θα κάνουν δηλώσεις στον Τύπο. Στις 14:30, ο κ. Μητσοτάκης και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Αιγύπτου, θα παρακαθίσουν σε γεύμα εργασίας.

Το βράδυ, στις 20:00,  η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα παραθέσει επίσημο δείπνο προς τιμήν του Αιγύπτιου ομόλογου της, στο οποίο θα συμμετάσχει και ο πρωθυπουργός. 

Το πρωί της Πέμπτης ο Αιγύπτιος Πρόεδρος θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, Κωνσταντίνο Τασούλα.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...