Δίκη Χρυσής Αυγής: Από αδιάφορη ως και προκλητική η στάση της Αστυνομίας

EUROKINISSI

Με την κατάθεση του μάρτυρα Παναγιώτη Τσαφολόπουλου, που συμμετείχε στις δραστηριότητες του στεκιού «Συνεργείο» της Ηλιούπολης, του χώρου που δέχτηκε επίθεση από τάγμα εφόδου της Χρυσής Αυγής τον Ιούλη του 2013, συνεχίστηκε σήμερα η δίκη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης.

Ο μάρτυρας έκανε λόγο, όπως και πρωτόδικα, για την ανοχή της ομάδας ΔΙΑΣ της Αστυνομίας και κυρίως την προκλητική στάση και τις απειλές προς τα μέλη του «Συνεργείου» από αστυνομικούς της ομάδας ΔΕΛΤΑ, αμέσως μετά την επίθεση του μηχανοκίνητου τάγματος εφόδου της Χρυσής Αυγής. «Οι αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ ήταν αδιάφοροι, της ομάδας ΔΕΛΤΑ προκλητικοί», είπε στο δικαστήριο.

Να υπενθυμίσουμε ότι 2 μηχανές της ομάδας ΔΙΑΣ συνόδευαν τους χρυσαυγίτες και δεν έκαναν τίποτα για να αποτρέψουν την επίθεση. «Ναι, ήταν παρούσα η ΔΙΑΣ. Ήταν μπροστά στα επεισόδια και ήταν απλά απαθής. Αυτό που άκουσα είναι πως αυτοί λέγανε ότι όταν είναι 50 μηχανάκια κι αυτοί είναι μόνο 2 μηχανάκια ΔΙΑΣ δεν μπορούν να κάνουν κάτι… Οι αστυνομικοί της ομάδας ΔΕΛΤΑ που ήρθαν μετά προκαλούσαν με χειρονομίες. Εγώ τους είπα να φύγουν κάποια στιγμή. Στοχοποιήθηκα κιόλας», είπε χαρακτηριστικά. Φεύγοντας μου είπε ένας «εμείς οι δύο θα τα ξαναπούμε».

Σε ερώτηση γιατί δεν επιθυμούσε την ποινική δίωξη αστυνομικών, είπε χαρακτηριστικά «από φόβο». Όπως κατέθεσε, «μεγάλο ποσοστό του Σώματος είναι φίλα προσκείμενοι στη Χρυσή Αυγή. Θα ήταν πολύ εύκολο να τον βρει η Υπηρεσία αυτόν που με απείλησε».

Ο μάρτυρας είπε ότι οι περίοικοι ήταν αυτοί που σημείωσαν τις πινακίδες των μηχανών των χρυσαυγιτών και τις κατέθεσαν στην Αστυνομία. Μάλιστα ανέφερε πως ειπώθηκε από περίοικους ότι είδαν τον Λαγό και τον Μίχο πάνω σε μηχανή.

Να σημειωθεί ότι προσκομίστηκαν σχετικές φωτογραφίες από την Πολιτική Αγωγή από την ώρα της επίθεσης που είχε τραβήξει μάρτυρας.

Ο Π. Τσαφολόπουλος κατέθεσε ότι η επίθεση έγινε γιατί το «Συνεργείο» ήταν ιδεολογικά απέναντι από τη φασιστική Χρυσή Αυγή. «Είχε αντιφασιστικό χαρακτήρα, είχαν γίνει και πορείες στην Ηλιούπολη αντιφασιστικές. Παραμονή Τσικνοπέμπτης, είχε γίνει επίθεση στον χώρο με μολότοφ. Το γεγονός το είχε καταγγείλει και το Δημοτικό Συμβούλιο. Το “Συνεργείο” ήταν στοχοποιημένο. Το ότι υπήρξαν και τραυματισμοί δείχνει ότι ο στόχος ήταν να ανασταλεί η δράση του, όπως και έγινε», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο Π. Τσαφολόπουλος βρέθηκε εκεί αμέσως μετά την επίθεση, αφού τον κάλεσε ο γιος του στο τηλέφωνο και του είπε ότι ομάδα Χρυσής Αυγής με μηχανάκια μπήκαν μέσα στο «Συνεργείο» και χτυπήθηκαν άτομα. Αργότερα από πολλές κουβέντες έμαθε από τους συγκεντρωμένους ότι ήταν μια μαζική επίθεση από μέλη της Χρυσής Αυγής με μηχανάκια με κράνη και ξύλα. Πετάξαν και φυλλάδια και φώναζαν «Αίμα, τιμή, Χρυσή Αυγή». «Ήταν κομβόι με πολλές μηχανές δικάβαλες», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι «ήταν παρατεταγμένες, σαν σε στρατιωτική σειρά».

Κατέθεσε επίσης ότι υπήρχαν παιδάκια με τη δασκάλα στο «Συνεργείο» και κλείστηκαν στις τουαλέτες για να προστατευτούν. Περιγράφοντας στο δικαστήριο ό,τι είδε όταν έφτασε στο «Συνεργείο», είπε «σπασμένη πόρτα, τα τζάμια σπασμένα, ο προτζέκτορας σπασμένος, πεταμένα όλα, αναποδογυρισμένα τραπέζια, εν ολίγοις ο χώρος ήταν βανδαλισμένος».

Δείτε ακόμα...