Δική Χρυσής Αυγής: Καταθέσεις για τις δολοφονικές επιθέσεις σε Πάρο και Ιεράπετρα

Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων - Δίκη της ναζιστικής - εγκληματικής Χρυσής Αυγής - Γενάρης 2023
Φώτο Αρχείου / Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων – Δίκη της ναζιστικής – εγκληματικής Χρυσής Αυγής – Γενάρης 2023 / Πηγή: Eurokinissi

Με την κατάθεση του μάρτυρα Σάββα Μαυρίδη συνεχίστηκε χτες, στη δίκη σε δεύτερο βαθμό της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή, η εξέταση της συσχετιζόμενης υπόθεσης που αφορά επίθεση στην Πάρο τον Φλεβάρη του 2013. Να σημειωθεί ότι οι μάρτυρες που χτυπήθηκαν αναγνώρισαν ως βασικό δράστη της επίθεσης εναντίον τους τον χρυσαυγίτη βουλευτή Μίχο. Υπενθυμίζεται ότι βουλευτές και στελέχη της Χρυσής Αυγής είχαν πάει στο νησί τότε, όπως είχαν πει οι μάρτυρες, με πρόφαση την κοπή βασιλόπιτας σε τοπική ταβέρνα, στην πραγματικότητα όμως για να κάνουν επίδειξη δύναμης. Αυτό μάλιστα συνέβη πριν από συγκέντρωση κατοίκων, γονέων, μαθητών, εκπαιδευτικών και δημοτικών συμβούλων ενάντια στη Χρυσή Αυγή, η οποία συγκέντρωση απωθήθηκε από τα ΜΑΤ. Οι διδασκαλικοί σύλλογοι διοργάνωσαν προβολή ντοκιμαντέρ για τη δράση των ναζιστών και φασιστών στην Ελλάδα.

Ο μάρτυρας Σ. Μαυρίδης αναφέρθηκε στον τραυματισμό του ίδιου και της νηπιαγωγού Μ. Τρούλου, που χτυπήθηκαν άγρια από τους χρυσαυγίτες. Ανέφερε χαρακτηριστικά: «Αν δεν τον σταματούσε τον Μίχο ο αστυνομικός εκείνη την ώρα, μπορεί αντί για “Φύσσας” να λέγαμε τώρα “Μαυρίδης” ή “Τρούλου”». Ανέφερε επίσης ότι οι επιτιθέμενοι είχαν τη χαρακτηριστική περιβολή των ταγμάτων εφόδου, δεν ήταν από το νησί και, όπως έμαθε από τα ΜΜΕ, ήταν από τον πυρήνα Νίκαιας της Χρυσής Αυγής.

Νωρίτερα ολοκλήρωσε την κατάθεσή του για τη ρατσιστική δολοφονική επίθεση από χρυσαυγίτες με καδρόνια σε βάρος Πακιστανών εργατών στη Βαϊνιά Ιεράπετρας στην Κρήτη, τον Φλεβάρη του 2013, ο Ανδρέας Μπιλάλης. Σημειωτέον, υπάρχουν και από το δικαστήριο στο Λασίθι καταδίκες σε πρώτο και δεύτερο βαθμό σε βάρος των χρυσαυγιτών που συμμετείχαν. Ο μάρτυρας συνέδεσε τις επιθέσεις κατά των Πακιστανών εργατών με τα γραφεία της Χρυσής Αυγής, που άνοιγαν εκείνη την περίοδο στην Ιεράπετρα, και το κλίμα που επικρατούσε. «Είχαμε βηματισμό σαν παρέλαση στην Ιεράπετρα. Σαν στρατιωτικό άγημα. Είχαμε περάσει τα όρια, είχε ακουστεί ότι χτυπούσαν Πακιστανούς εργάτες», είπε. Αναφέρθηκε δε στον φόβο και την αγωνία των ανθρώπων αυτών, συσχέτισε ξεκάθαρα την επίθεση με τη δράση της Χρυσής Αυγής στην Ιεράπετρα και έκανε λόγο για ρατσιστικό κίνητρο, με σκοπό να φύγουν από τη χώρα οι μετανάστες.

Κατέθεσε επίσης ότι η επίθεση ήταν προσχεδιασμένη, ξεκινώντας από τις δύο πυρπολήσεις που είχαν γίνει στο σπίτι των συγκεκριμένων Πακιστανών, ενώ κλιμακώθηκε με τη δολοφονική επίθεση.

Δείτε ακόμα...