Δίκη Χρυσής Αυγής: Συνεχίστηκε με την κατάθεση αυτόπτη μάρτυρα και φίλου του Π. Φύσσα

Δίκη Χρυσής Αυγής σε δεύτερο βαθμό
Δίκη Χρυσής Αυγής σε δεύτερο βαθμό / Πηγή: Eurokinissi

Με την κατάθεση του αυτόπτη μάρτυρα και φίλου του Παύλου Φύσσα, Ν. Μαντά, συνεχίστηκε η δίκη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή.

Ο μάρτυρας είναι ένας από τους βασικούς μάρτυρες, που υπενθυμίζεται ότι  υπέστη τραμπούκικη επίθεση λίγο πριν καταθέσει πρωτόδικα από χρυσαυγίτες, την πρώτη μέρα της δίκης. Επίθεση υπέστη και ο μάρτυρας Μ. Ξυπόλητος, αλλά και τρία συγγενικά πρόσωπα που τους συνόδευαν, παρά τις τότε ανακοινώσεις των αρμοδίων περί εκτάκτων μέτρων με ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις για την προστασία των μαρτύρων. Ο Ν. Μαντάς έχει αναγνωρίσει τον Α. Μιχάλαρο, τον χρυσαυγίτη που είδε προτού μπει στο «Κοράλλι» και τον Ι. Άγγο, τον χρυσαυγίτη που βρισκόταν στην καφετέρια.

Στην κατάθεσή του ο μάρτυρας περιέγραψε, όπως και πρωτόδικα, τη συνάντησή του με τον Παύλο Φύσσα, πώς πήγε στο «Κοράλλι» το βράδυ. «Ήταν εκεί κάποιοι περίεργοι τύποι που μας κοιτούσαν επίμονα όμως και ασχολιόντουσαν με τα κινητά» τόνισε.

Αναφέρθηκε επίσης στο άτομο (σ.σ. τον χρυσαυγίτη Μιχάλαρο) που είχε δει έξω από την καφετέρια με το τατουάζ μαίανδρο στο μπράτσο. Τον είχε δει σε βίντεο που αφορούσε τη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, ένα βίντεο της ΧΑ. Αναφέρθηκε στα άτομα που ήταν έξω από την καφετέρια και κρατούσαν παλούκια, ρόπαλα, κοκάλινα γάντια, φορούσαν παντελόνια παραλλαγής, μαύρες μπλούζες και όπως είπε, περίμεναν να πάμε προς τα κει.

Αναφερόμενος στο ενιαίο της επίθεσης των χρυσαυγιτών τόνισε ότι «είδα ένα κομβόι με μηχανάκια με την ίδια ενδυμασία να κατεβαίνει, μαζί με 2 αυτοκίνητα. Ήρθαν Κεφαλληνίας». Όπως επισήμανε «έγιναν μία ομάδα, ενώθηκαν με τους άλλους και ξεκίνησαν να μας κυνηγάνε. Η ομάδα κατευθύνεται γρήγορα, βρίζοντας προς το μέρος μας, καμιά τριανταριά άτομα έτρεχαν πίσω μας…».

Μάλιστα απαντώντας σχετικά είπε πως ήταν μία ομάδα που οργανώθηκε, συγκροτήθηκε γρήγορα για να επιτεθεί, στους αντιφρονούντες. «Θεωρώ ότι ήξεραν τον Παύλο, στη γειτονιά του ήταν, μουσική έκανε, είχε δράσεις…» Ανέφερε επίσης ότι όταν ο Φύσσας δούλευε στη Ζώνη και όταν έπαιρνε απόφαση για απεργία το σωματείο, συμμετείχε.

«Κρατούσαν “πράγματα” στα χέρια τους οι χρυσαυγίτες. Ξεκίνησαν κάποιοι, ήρθαν κι άλλοι μετά. Έγιναν μία ομάδα. Δεν ήταν τυχαία προσέλευση. Ειδοποιήθηκαν, φοβηθήκαμε», πρόσθεσε. Μάλιστα απαντώντας σε σχετική ερώτηση της Πολιτικής Αγωγής είπε ότι τον Ρουπακιά τού «είπαν να έρθει», αφού δεν ήταν στο “Κοράλλι”.

Κατέθεσε επιπρόσθετα ότι ήταν ένας από αυτούς που προσήγαγε λίγο αργότερα η αστυνομία, όταν κρύβονταν στην πυλωτή για να γλιτώσουν από την επίθεση των χρυσαυγιτών.

Στο ΑΤ Κερατσινίου όπως είπε, τους έβαλαν στο ίδιο δωμάτιο με  τον Ρουπακιά, που κρατούσε κινητό. Όταν περιγράφαμε αυτούς που μας επιτέθηκαν, μας είπε: «Φοράω κι εγώ αρβιλάκια, ελπίζω να μη με περνάτε για χρυσαυγίτη» (…). Μάλιστα ανέφερε ότι οι αστυνομικοί μπροστά στον δολοφόνο του Παύλου Φύσσα που είχε παραδεχτεί λίγο πριν στους αστυνομικούς ότι τον μαχαίρωσαν, ρωτούσαν τα στοιχεία τους, ποιοι είναι, πού μένουν κλπ.

Αναφέρθηκε τέλος στις επιθέσεις των χρυσαυγιτών στο ΠΑΜΕ, στους Αιγύπτιους αλιεργάτες, σε δημοσιεύματα για μαχαιρώματα και ξυλοδαρμούς. Μάλιστα όταν ρωτήθηκε από την αν. εισαγγελέα αν έχει ακούσει κάποιον να απευθύνει σύνθημα μίσους ή ρατσιστικής μορφής απάντησε: «Έχω ακούσει να φωνάζουν “τσεκούρι και φωτιά στα κόκκινα σκυλιά”»…

Δείτε ακόμα...