Δίκη “Χρυσής Αυγής: Τάγμα εφόδου έκανε «περιπολίες» τρομοκρατώντας και απειλώντας μετανάστες

Ολοκληρώθηκε σήμερα στη δίκη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή, η κατάθεση του μάρτυρα Seck Khadim από τη Σενεγάλη που διατηρούσε παντοπωλείο στην Πλατεία Αμερικής, στο πλαίσιο της εξέτασης των συσχετιζόμενων υποθέσεων για τη δράση των ταγμάτων εφόδου όπου συμμετείχαν οι Παπαβασιλείου – Περρής, στην συγκεκριμένη περιοχή.

Ο Σεκ είναι ένας από τους βασικούς μάρτυρες στην υπόθεση εμπρησμού του μπαρ Cointreau που ανήκε σε μετανάστη από το Καμερούν και έγινε τον Μάιο του 2013 από τα μέλη της ΧΑ Νίκο Παπαβασιλείου (πρωτόδικα καταδικασμένος για ένταξη στην εγκληματική οργάνωση, αποφυλακίστηκε το 2021 και πέθανε δύο μήνες μετά) και Γιώργο Περρή. Οι δύο τους καταδικάστηκαν τελεσίδικα με απόφαση του Α’ Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων για τις πράξεις τους, σε 27 μήνες φυλάκιση με αναστολή ενώ το δικαστήριο είχε κάνει δεκτή  και την επιβαρυντική περίσταση του άρθρου 79 παρ. 3 του ΠΚ για τέλεση της πράξης «από μίσος προκαλούμενο λόγω της φυλής, του χρώματος, κ.λπ.».

Και από όσα είχαν δει την δημοσιότητα και από το πρωτόδικο δικαστήριο οι Παπαβασιλείου – Περρής συμμετείχαν στα τάγματα εφόδου της Χρυσής Αυγής, έβαλαν φωτιά στο «Cointreau», αν και γνώριζαν πως στο εσωτερικό του καταστήματος υπήρχε εύφλεκτο υλικό και απειλήθηκε, έτσι, να τιναχτεί μια πολυκατοικία στον αέρα. Ακόμα, σε φωτογραφίες που έχουν δει τη δημοσιότητα, ο Παπαβασιλείου εμφανίζεται σε τάγμα εφόδου, με μπλουζάκι της Χρυσής Αυγής, με τον δολοφόνο του Παύλου Φύσσα Γιώργο Ρουπακιά ενώ σε αναρτήσεις στο Facebook δήλωνε μέλος του Πυρήνα Νίκαιας. Ο Περρής είχε αναγνωριστεί από μέλη της τανζανικής κοινότητας τον Σεπτέμβρη του 2012 ως μέλος ομάδας που έσπασε τα γραφεία της. Οι Παπαβασιλείου και Περρής στις απολογίες τους ομολόγησαν την εγκληματική δράση τους στα τάγματα εφόδου την οποία εμφάνισαν ως αποτέλεσμα της αγανάκτησης των κατοίκων…

Στη δίκη της εγκληματικής ναζιστικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή, ο μάρτυρας Seck Khadim επανέλαβε σήμερα στο δικαστήριο όσα είπε και πρωτόδικα. Όπως είπε για τους δύο χρυσαυγίτες, πραγματοποιούσαν «περιπολίες» τρομοκρατώντας και απειλώντας μετανάστες. Είχανε πει στον ιδιοκτήτη του «Cointreau» πριν του κάψουν το κατάστημα πως «άμα το ανοίγεις, θα πεθάνεις. Ένα χρόνο πριν, το τάγμα εφόδου είχε στοχοποιήσει ξανά το συγκεκριμένο μαγαζί προκαλώντας φθορές», απάντησε σε σχετική ερώτηση της Εισαγγελέως. Μάλιστα ο μάρτυρας έκανε λόγο για «αστυνόμευση» της περιοχής από το τάγμα εφόδου που είχαν συγκροτήσει  Περρής – Παπαβασιλείου.

Κατέθεσε επίσης ότι όταν ο ιδιοκτήτης του μπαρ «Cointreau» πήγε στο αστυνομικό τμήμα, εμφανίστηκε ο τότε βουλευτής της Χ.Α. Ηλ. Παναγιώταρος ο οποίος έσπευδε να βοηθήσει μέλη του τάγματος εφόδου που τύχαινε να προσαχθούν στο τοπικό Α.Τ. μετά από κάποια επίθεση: «Είπε “αν κάνεις εσύ μήνυση θα κάνουμε κι εμείς και θα κάτσεις εδώ και θα σε απελάσουν”. Φοβήθηκε και έφυγε». Επιπρόσθετα κατέθεσε  ότι «δεν σπάγανε μόνο καταστήματα. Κατέστρεψαν και την τανζανική κοινότητα. Λέγανε ότι τους ενοχλούνε οι Αφρικανοί μετανάστες, κάνουν φασαρία, τους φέρνουνε γρουσουζιά…» ανέφερε ο  μάρτυρας  περιγράφοντας το κράμα ρατσισμού, δεισιδαιμονίας αλλά και προσωπικής ιδιοτέλειας των χρυσαυγίτικων «περιπόλων» που όπως είπε «φορούσαν στολή τάγματος εφόδου, παντελόνι σαν του στρατού και μαύρη μπλούζα με τα διακριτικά της Χ.Α. ζητούσαν χαρτιά, σταματούσαν κόσμο για ελέγχους»…

Δείτε ακόμα...