Δίκη για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι: Την ενοχή 12 κατηγορουμένων, ανάμεσά τους της Ρ. Δούρου, πρότεινε η εισαγγελέας

Την ενοχή των 12 από τους συνολικά 21 κατηγορούμενους πρότεινε η εισαγγελέας του Δευτεροβάθμιου Δικαστηρίου που δικάζει την υπόθεση της φονικής πυρκαγιά στο Μάτι με θύματα 104 νεκρούς και δεκάδες εγκαυματίες.

Η εισαγγελέας Σταματία Περιμένη ζήτησε την ενοχή οκτώ κατηγορουμένων στελεχών της ηγεσίας της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, της τότε περιφερειάρχη Αττικής Ρένας Δούρου, του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Ιωάννη Καπάκη και του Κωνσταντίνου Αγγελόπουλου, από την αυλή του οποίου ξεκίνησε η πυρκαγιά. Αντίθετα, ζήτησε την απαλλαγή μεταξύ άλλων των κατηγορούμενων, τότε, δημάρχων και αντιδημάρχων.

Νωρίτερα, η εισαγγελέας έκανε λόγο για έλλειμμα συντονισμού στη κατάσβεση της πυρκαγιάς από τις πρώτες κιόλας στιγμές και επί της ουσίας σημείωσε ότι οι αρμόδιοι που εκείνες τις ώρες έπρεπε να λάβουν κρίσιμες αποφάσεις δεν το έκαναν ή αν το έκαναν στάθμισαν λάθος τα δεδομένα και έδωσαν προτεραιότητα σε υποδομές (σ.σ. τα διυλιστήρια της «Motor Oil» στην Κινέτα) και όχι στην προστασία της ανθρώπινης ζωής.

Στο ζήτημα της εκτροπής του αεροσκάφους από το Μάτι προς τα Διυλιστήρια Κορίνθου η εισαγγελέας επισήμανε:

«Το “Έρικσον” έκανε μια βολή και φεύγει να πάει στα διυλιστήρια σε εκτέλεση εντολής. Η εντολή ήταν σαφής. Πας για “Motor Oil”. Βεβαίως ήταν μια πολύ σοβαρή και επικίνδυνη υποδομή. Ωστόσο όταν οι καταστάσεις είναι τόσο κρίσιμες, οι αποφάσεις που παίρνονται πρέπει να λαμβάνονται με τη βαρύτητα της κάθε περίστασης. Πρωτίστως οφείλεις να προστατεύσεις τους ανθρώπους. Αυτές είναι δύσκολες αποφάσεις που λαμβάνουν αυτοί που βρίσκονται σε μεγάλες θέσεις. Το διυλιστήριο έχει και δικό του σύστημα πυρασφάλειας. Ήταν μια φωτιά που είχε ξεκινήσει πριν από εκείνη στο Μάτι. Θα έπρεπε να ελέγξουν την κατάσταση από τους επίγειους. Είτε γιατί φοβήθηκαν είτε γιατί πιέστηκαν, δεν το έκαναν. Η στάθμιση που έπρεπε να γίνει για να διατεθούν τα ελάχιστα μέσα δεν έγινε ή έγινε καθ’ υπέρβαση γιατί παραβιάστηκε στην πραγματικότητα η ιεράρχηση που βάζει ο ίδιος ο νομοθέτης. Επικράτησε η προστασία της εγκατάστασης, της υποδομής από την προστασία της ανθρώπινης ζωής».

Συγκεκριμένα πρότεινε την ενοχή του τότε αρχηγού Σωτήρη Τερζούδη, διότι όφειλε να έχει αναλάβει τις εντολές. Δεν έπρεπε να έχει επιτρέψει την εκτροπή του ελικοπτέρου από το Μάτι προς τα διυλιστήρια. Με την έναρξη της φωτιάς στο Νταού Πεντέλης έπρεπε να έχει φροντίσει να μεταβεί και να αναλάβει ανώτατος αξιωματικός.  Έπρεπε να έχει ζητήσει συνδρομή από άλλους φορείς Πολιτικής Προστασίας αλλά και από τον Στρατό. Έπρεπε να έχει διατάξει να μεταβούν στη θάλασσα τα πλωτά μέσα της Πυροσβεστικής και όχι να θεωρούν ότι διάσωση κάνει μόνο το Λιμενικό.

Ενοχή για τον τότε υπαρχηγό Βασίλη Ματθαιόπουλο. Ως έμπειρος αξιωματικός γνώριζε ότι μια τέτοια φωτιά με αυτές τις συνθήκες θα οδηγούσε, αν δεν κατασβηνόταν, σε απώλειες ζωών. Όφειλε ως επιχειρησιακός αρχηγός να έχει τα αυτιά του και τα μάτια του παντού. Υπήρχαν πληροφορίες ακόμη και από το ελικόπτερο ότι η φωτιά πάει προς τους οικισμούς. Δεν μερίμνησε για απομάκρυνση πολιτών, ενώ ασχολήθηκε με το αν πρέπει να εκκενωθούν οι κατασκηνώσεις.

Ενοχή για τον τότε διοικητή του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων (ΕΣΚΕ) της Πυροσβεστικής Ιωάννη Φωστιέρη διότι δεν αξιολόγησε τις πληροφορίες που έφθαναν για τη φωτιά και την επικινδυνότητά της. Επίσης για το ολέθριο λάθος της εκτροπής του ελικοπτέρου καθώς και για τη μη κινητοποίηση των «Σινούκ» ώστε να επιχειρήσουν στο Μάτι.

Ενοχή για την τότε περιφερειάρχη Ρένα Δούρου. Είχε αρμοδιότητα Πολιτικής Προστασίας όπως και την αρμοδιότητα σύγκλησης του μηχανισμού. Είχε υποχρέωση να ενημερωθεί και εν συνεχεία να ενημερώσει και να συνεργαστεί με αρμόδιους φορείς και τοπικούς παράγοντες για την προστασία των πολιτών.

Ενοχή για τον τότε δήμαρχο Ραφήνας – Πικερμίου Ευάγγελο Μπουρνούς γιατί παρέλειψε την ενημέρωση πολιτών και τη λήψη μέτρων πολιτικής προστασίας.

Δείτε ακόμα...