Δίκη Χρυσής Αυγής: Για τα συμφέροντα εργολάβων και εφοπλιστών το χτύπημα σε κομμουνιστές και συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ

Με την κατάθεση του στελέχους του ΚΚΕ και προέδρου του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας Σωτήρη Πουλικόγιαννη ξεκίνησαν σήμερα, στην δευτεροβάθμια δίκη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή, οι καταθέσεις μαρτύρων για την υπόθεση της δολοφονικής ενέδρας σε βάρος των κομμουνιστών και συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ, στο Πέραμα τον Σεπτέμβρη του 2013.

Είναι η τρίτη υπόθεση που εξετάζεται στο δικαστήριο αφού ολοκληρώθηκε η διαδικασία για την δολοφονία του Παύλου Φύσσα και την δολοφονική επίθεση στους Αιγύπτιους αλιεργάτες.

Υπενθυμίζεται ότι η δολοφονική επίθεση στους κομμουνιστές και συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ στο Πέραμα υποβιβάστηκε σε πλημμέλημα. Συγκεκριμένα, από το κακούργημα της απόπειρας ανθρωποκτονίας η κατηγορία μετατράπηκε σε επικίνδυνη σωματική βλάβη και μετά παραγράφηκε.

Την επίθεση στο ΠΑΜΕ από το τάγμα εφόδου της ΧΑ ακολούθησε μία εβδομάδα αργότερα η δολοφονία του αντιφασίστα μουσικού Παύλου Φύσσα (γιου μεταλλεργάτη και μέλος του σωματείου) ενώ 1,5 περίπου χρόνο πριν είχε γίνει η δολοφονική επίθεση στους Αιγύπτιους αλιεργάτες.

Προσχεδιασμένη επίθεση, κατ’ εντολή της ηγεσίας

Με τα όσα κατέθεσε ο μάρτυρας σχετικά με την επίθεση της ναζιστικής οργάνωσης στους κομμουνιστές και συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, κατέδειξε γι ακόμη μια φορά ότι η δολοφονική επίθεση από τα τάγματα εφόδου της ΧΑ δεν ήταν μια απλή ή τυχαία επίθεση, αλλά προσχεδιασμένη, πολύ καλά οργανωμένη και κατ’ εντολή της ηγεσίας.

Η απόφαση προηγείται της επίθεσης. Στο χρόνο σχεδιασμού ετοιμάζονται τα φονικά όπλα, οι ιδιοκατασκευές, όπως είπε ο μάρτυρας, εκπαιδεύονται, κ.τ.λ. Ειδική μνεία, να σημειωθεί, έγινε στα όπλα – ιδιοκατασκευές που χρησιμοποιήθηκαν (κοντάρια με μεταλλικές απολήξεις).

Μίλησε για την αγριότητα της επίθεσης, το οργανωμένο και σχεδιασμένο της ενέδρας, αποκάλυψε σχέσεις μεταξύ της Χρυσής Αυγής και μεγαλοεργολάβων της Ζώνης και εφοπλιστών για να χτυπηθεί το σωματείο και ξεκαθάρισε ότι η Χρυσή Αυγή είναι εγκληματική οργάνωση λόγω του ναζιστικού της χαρακτήρα, αναφέροντας και ιστορικά παραδείγματα για το ρόλο και τη δράση του ναζισμού.

Υπογράμμισε επίσης ότι ο ίδιος ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής Μιχαλολιάκος αναφέρει σε ομιλία του «εσείς είστε τα τάγματα εφόδου», ενώ υπάρχει και μήνυμα προς τον Μιχαλολιάκο που λέει για «φράικορπς / τάγματα εφόδου» και δίνει συγχαρητήρια για την επίθεση.

Μάλιστα για την εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής είπε χαρακτηριστικά: «Είναι μια αντιγραφή του πώς το εθνικοσοσιαλιστικό κόμμα της Γερμανίας, οι ναζί, αναρριχήθηκαν στην εξουσία. Και το βασικό στην υλοποίησή του ήταν ο φόβος, ο τρόμος, η βία, καμία ανοχή στο διαφορετικό. Δεν είναι οι ξένοι γενικά, σε λευκούς δεν επιτέθηκαν. Είναι οι ξένοι με διαφορετικό χρώμα, με διαφορετική θρησκεία κλπ. Δεν έχουν επιτεθεί σε κανέναν πχ Γερμανό.Τους λένε «λαθρομετανάστες», «υπανθρώπους», αλλά όχι μόνο τους ξένους, και τους ομοφυλόφιλους π.χ».

Για την μορφή της οργάνωσης τόνισε: «Πειθαρχία, σαν στρατός, όπως οι ναζί. Αντιγράφουν και αυτό, έλεγαν ότι είναι πιο καλοί από τον ελληνικό στρατό. Η πειθαρχία είναι βασικό χαρακτηριστικό και σημαντικό, πρέπει να είναι και δουλεμένο στην εξάσκηση και να υπάρχει απόλυτη πειθαρχία στο σχέδιο, αλλιώς δεν γίνεται να εκτελεστεί μια συντεταγμένη επίθεση».

Ο Σωτήρης Πουλικόγιαννης αναφέρθηκε στα μηνύματα πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την επίθεση στους κομμουνιστές και συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, που δείχνουν ότι ο Ι. Λαγός ήταν ο συντονιστής και φυσικά ήταν ενήμερος για τη δολοφονική επίθεση. Εχει την πλήρη εποπτεία και τον απόλυτο έλεγχο της εγκληματικής επίθεσης πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την εκδήλωσή της. Αυτό προκύπτει και από τα μηνύματα Λαγού σε Πατέλη, Λαγού σε Δεβελέκο και στην συνομιλία Λαγού – Δεβελέκου. Οπως τόνισε, την γνώση της ηγεσίας επιβεβαιώνουν και αυτά τα μηνύματα.

Η εγκληματική οργάνωση επιχείρησε να χτυπήσει το ταξικό σωματείο

Ο Σωτήρης Πουλικόγιαννης

Ο Σωτήρης Πουλικόγιαννης Πηγή: Eurokinissi

Επίσης ο πρόεδρος του Συνδικάτου κατέθεσε ότι η Χρυσή Αυγή επιχείρησε επί της ουσίας με συγκεκριμένο τρόπο να χτυπήσει το ταξικό σωματείο στο χώρο της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, γνωστό για τους αγώνες του.

Τα συμφέροντα που λυμαίνονται τη Ζώνη δεν περιορίστηκαν στην αντιμετώπιση των κομμουνιστών συνδικαλιστών με πολιτικά ή συνδικαλιστικά μέσα. Οπως τόνισε, η Χρυσή Αυγή «Λειτούργησε κατ’ εντολή μεγαλοεργολάβων της Ζώνης. Πολλά χρόνια, οι εργοδότες προσπαθούν να βγάλουν τους συνδικαλιστές από τη μέση, το έχουν πει επανειλημμένως… Θέλουν σωματείο που να το κάνουν ό,τι θέλουν, να μην υπάρχουν συλλογικές συμβάσεις, να μη γίνονται απεργίες, να μην υπάρχουν μέτρα για υγιεινή και ασφάλεια. Μιλάμε για τεράστια ποσά που παίζονται εκεί, μια μέση δουλειά είναι της τάξεως του εκατομμυρίου…

Αυτή η επιχειρηματολογία υιοθετήθηκε από τους βουλευτές της ΧΑ. Αποτυπώθηκε σε επερωτήσεις τους στη Βουλή, το έμαθα από τα αναγνωστέα στο πρωτόδικο, που αφορούσαν προνόμια, φοροαπαλλαγές των εφοπλιστών, των μεγαλοεργοδοτών».

Επιπρόσθετα ο Σωτ. Πουλικόγιαννης είπε «Από το 2008 υπήρχε μια προσπάθεια από την εργοδοσία να εμποδιστεί η δράση του συνδικάτου με μια βιομηχανία μηνύσεων, περίπου διακόσιες, γιατί διεκδικούσε καλύτερα μεροκάματα, μέτρα ασφαλείας. Μια μερίδα εργολάβων και εφοπλιστών το θεωρούσε εμπόδιο στα κέρδη τους. Έγιναν κι άλλες προσπάθειες να φτιαχτούν σωματεία, απέτυχαν, και το 2012 όταν μπήκε στη βουλή η ΧΑ, λίγες μέρες μετά το χτύπημα στους Αιγύπτιους ψαράδες, είχαμε μια πληροφορία ότι έγινε μια συνάντηση μεταξύ μιας ομάδας εργολάβων και της ΧΑ για να βγει από τη μέση το συνδικάτο. Έχοντας θορυβηθεί από το χτύπημα στους ψαράδες, και μετά το βίντεο από τη συγκέντρωση στην καφετέρια «Αίνιγμα» που ο Λαγός απειλούσε για τους ψαράδες, πήγαμε στον προϊστάμενο της εισαγγελίας στον Πειραιά, καταθέσαμε τα όσα ήρθαν στην αντίληψη μας και τα δημοσιοποιήσαμε με ένα δελτίο Τύπου που καλούμε σε επαγρύπνηση τους συναδέλφους».

Συνεχίζοντας ανέφερε «Αφού δεν τα κατάφερναν αλλιώς, έβαλαν τα τάγματα εφόδου.Υπάρχει η ομιλία του Λαγού, στο Πέραμα στην παραπάνω καφετέρια, ότι μετά τους αλιεργάτες, που “θα δίνουν λογαριασμό” στην ΧΑ, έχει σειρά και η Ζώνη. Υπήρχε απόφαση να σβήσει το σωματείο απ’ το λιμάνι».

Είχαν στήσει δουλεμπορικό γραφείο με μανδύα σωματείου

Από το ακροατήριο που παρακολουθεί τη δίκη

Από το ακροατήριο που παρακολουθεί τη δίκη Πηγή: Eurokinissi

Επίσης κατέθεσε ότι στις «8 Αυγούστου του 2013, το μεσημέρι, στην καντίνα, στην Ζώνη, ήλθαν Λαγός, Παναγιώταρος, Μίχος, με φουσκωτούς και 15 εργαζόμενους κι έκαναν συνάντηση, την οποία δημοσιοποίησαν στο site της Χρυσής Αυγής. “Οι λακέδες του ΠΑΜΕ και του ΚΚΕ θα εξαφανιστούν από ‘δω μέσα, το απόστημα θα σπάσει”, είπε ο Λαγός. Αργότερα μάθαμε ότι οι δεκαπέντε που ήταν εκεί ήθελαν να κάνουν και έκαναν ένα δουλεμπορικό γραφείο με μανδύα σωματείου που προωθεί στους εργολάβους, εργαζόμενους με χαμηλά μεροκάματα».

Για την επίθεση στον ίδιο και στους κομμουνιστές και συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ τόνισε ότι τους περικύκλωσαν σε ενέδρα μην αφήνοντας κανένα περιθώριο διαφυγής.

Τα χτυπήματα σημάδευαν στο κεφάλι

Οπως είπε εμφανίστηκαν ξαφνικά δύο ομάδες των 25 ατόμων η καθεμία. «Το χτύπημα σε βάρος μου ήταν συμβολικό. Αν κάποιος μπορεί να πειράξει τον πρόεδρο δημιουργείται φόβος και στους υπόλοιπους εργαζόμενους». Υπογράμμισε ότι τα χτυπήματα σημάδευαν στο κεφάλι. Οτι ο ίδιος και κάποιοι άλλοι σώθηκαν σαν από θαύμα «Αν με είχε βρει το καρφί, αν δεν έπεφταν οι άλλοι από πάνω μου, μου προκαλεί τρόμο τί εξέλιξη θα είχε στη σωματική μου ακεραιότητα. Η βιαιότητα και βλέποντας μετά τα αυτοκίνητα, χτυπημένα σαν να είχαν δεχτεί πυροβολισμούς, σκεφτόμουν τί θα είχε γίνει αν είχα δεχτεί εγώ το χτύπημα αυτό» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο μάρτυρας αναγνώρισε τον γνωστό χρυσαυγίτη του Περάματος, Αντ. Πανταζής (γνωστός και ως «Τάσος»), μαζί με τον γνωστό επίσης χρυσαυγίτη Αντ. Χατζηδάκη. Αναγνώρισε επίσης τον Κυρ. Αντωνακόπουλο. Όλα έγιναν σε δευτερόλεπτα και ξαφνικά ακούγεται μια φωνή «τέρμα, βρώμησε» ένας φώναξε «το Πέραμα από εδώ» ένας άλλος «οι άλλοι από εδώ» και όπως ήρθαν έφυγαν. Είχαν βγει γείτονες στα μπαλκόνια και φώναζαν ότι έχουν καλέσει την Αστυνομία» πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στον συναγωνιστή του Ζύμαρη τόνισε ότι «του περιέγραψε την ώρα που χτυπήθηκε έβαλε το χέρι του και η νοσοκόμα ήταν σοκαρισμένη από την τρύπα που άνοιξε στο χέρι του το καρφί…». «Αν από εμάς είχαν χωριστεί κάποιοι και ξεμοναχιαστεί, θα ήταν μοιραίο όπως στην περίπτωση του Φύσσα» υπογράμμισε. Για την επόμενη μέρα είπε «ότι στελέχη όπως ο Λαγός και ο Κασιδιάρης έλεγαν ότι τις καταγγελίες για την επίθεση τις βγάλαμε από το μυαλό μας για να τους συκοφαντήσουμε, επειδή θέλουν να κάνουν σωματείο, το οποίο, προφανώς, ήταν προσπάθεια κάλυψης και επιβράβευσης προς αυτούς που είχαν κάνει τις επιθέσεις, ότι «μη σας νοιάζει, εμείς είμαστε εδώ», όπως και ήταν επιβράβευση για τον Πανταζή, που ένα χρόνο πριν ήταν στους Αιγύπτιους αλιεργάτες και ανταμείφθηκε με το να γίνει επικεφαλής και σε άλλες επιθέσεις».

Καμία σύλληψη, καμία προσαγωγή, ούτε καν αναζήτηση από την αστυνομία

Και στην υπόθεση αυτή αναδείχθηκε, η προκλητικά ανεκτική στάση της Αστυνομίας, που ήταν… «καμία σύλληψη, καμία προσαγωγή, ούτε καν αναζήτηση»!

Ο πρόεδρος του Συνδικάτου αναφέρθηκε επίσης πέρα από τις παρελάσεις της Χρυσής Αυγής και το κλίμα τρόμου που δημιουργούσε, κάθε Πέμπτη π.χ. στη Λαϊκή στο Πέραμα, με τους ελέγχους που έκανε. «Κάποιες Πέμπτες μετά τη Λαϊκή πήγαιναν έξω από ένα χώρο που ήταν οι Γιατροί του Κόσμου, έκαναν λεκτικές επιθέσεις και απειλές, γιατί εξέταζαν ξένους. Είχαμε μάθει την επίθεση το ’98 στην Ευελπίδων με τον Κουσουρή, το στέκι Αντίπνοια, το Συνεργείο, που διαβάζοντας τα δημοσιεύματα, είχα μείνει με το στόμα ανοιχτό για την ετοιμότητά τους και την εκπαίδευσή τους, σχέδιο είχαν, επικεφαλής είχαν, τακτική είχαν – χτυπάμε και φεύγουμε, για το στόχο που έχουν πάει, τέτοια στοιχεία».

Για την δολοφονία του Παύλου Φύσσα ανέφερε μεταξύ άλλων ότι την επόμενη μέρα προσλήφθηκαν 19 άτομα σε εργοδότη στην Ζώνη, Ολο το τάγμα της Νίκαιας.

Δείτε ακόμα...