Πυροσβέστες: Δήλωση Δ. Βλάχου για τις πρόσφατες γενικόλογες κυβερνητικές εξαγγελίες για την αντιπυρική προστασία

Πυροσβέστες επιχειρούν για την κατάσβεση της δασικής πυρκαγιάς στο Σχίνο Κορινθίας
Φώτο Αρχείου / Πυροσβέστες επιχειρούν για την κατάσβεση της δασικής πυρκαγιάς στο Σχίνο Κορινθίας / Πηγή: Eurokinissi

Ο Δημήτρης Βλάχος, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Περιφέρειας Ηπείρου, σε δήλωσή του για τις πρόσφατες γενικόλογες κυβερνητικές εξαγγελίες για την αντιπυρική προστασία σημείωσε τα εξής:

«Η κυβέρνηση θυμήθηκε μέσα στην αντιπυρική περίοδο, όπως έχει γίνει και σε προηγούμενες, να κάνει βαρύγδουπες δηλώσεις, για νέα σχέδια τη στιγμή που για μια ακόμη χρονιά αποδεικνύεται ότι οι δασικές πυρκαγιές συνεχίζουν να είναι ένα από τα βασικά προβλήματα των δασών. Αυτά δεν διαχειρίζονται ολοκληρωμένα και σε επιστημονική βάση. Συνεχίζουν να εξυπηρετούν τις επενδύσεις, που μπορούν πλέον, με όλο το πλέγμα των αντιδασικών νόμων να γίνονται στα δάση και σε προστατευόμενες περιοχές.

Η κυβέρνηση της ΝΔ αλλά και οι προηγούμενες του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ εφαρμόζουν διαχρονικά την ίδια δασοκτόνα, εγκληματική πολιτική με θύματα εκατομμύρια στρέμματα καμένες δασικές εκτάσεις, εκατοντάδες νεκρούς πολίτες, δεκάδες νεκρούς πυροσβέστες, χιλιάδες κατεστραμμένες λαϊκές περιουσίες.

Διατηρούν το διαχωρισμό της διαχείρισης και προστασίας των δασών από την αντιπυρική τους προστασία. Την αποτυχημένη διάσπαση της πρόληψης από την κατάσβεση των δασικών πυρκαγιών, με έναν ανεπαρκή και παλαιωμένο εξοπλισμό. Σημειώνω ότι το κόστος αντιμετώπισης ανεβαίνει, γιατί δίνουν βάρος στην καταστολή από αέρος.

Η κυβέρνηση της Ν.Δ είναι αντίθετη με την ολοκληρωμένη, ενιαία διαχείριση και προστασία των δασικών οικοσυστημάτων, που περιλαμβάνει τη σύγχρονη αντιπυρική προστασία, με κύριο βάρος στην πρόληψη. Με διαφορετική βάση οργάνωση των επίγειων δυνάμεων, με αντιπυρικές ζώνες, δασικούς δρόμους, αποψιλώσεις, καθαρισμό και διάνοιξη αγροτικών δρόμων, υδροδοτικά δίκτυα, υδατοδεξαμενές κ.α.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι από τα συνολικά 17,7 εκατομμύρια ευρώ που ζητούσαν τα Δασαρχεία όλης της χώρας για έργα αντιπυρικής θωράκισης, η κυβέρνηση πίστωσε μόλις 1,7 εκ. ευρώ για όλη την Ελλάδα, ενώ πέρσι το αντίστοιχο ποσό ήταν σχεδόν 4,5 εκατομμύρια.

Επίσης η κυβέρνηση για όλες τις λειτουργικές δαπάνες του Πυροσβεστικού Σώματος διέθεσε πιστώσεις ύψους 22.673.491 ευρώ, αλλά τα 18.000.000 ευρώ είναι για τη μίσθωση εναέριων μέσων και τα υπόλοιπα 4.673.491 ευρώ για το σύνολο των λειτουργικών του αναγκών.

Η κυβέρνηση διατήρησε και για τη φετινή χρονιά την υποχρηματοδότηση του Πυροσβεστικού Σώματος. Δεκάδες πυροσβεστικά οχήματα μένουν ακινητοποιημένα ακόμα και μέσα στην αντιπυρική περίοδο γιατί η κυβέρνηση δε διαθέτει τις αντίστοιχες πιστώσεις. Υπάρχει καθολική απουσία κατάλληλων υποδομών, με έναν πεπαλαιωμένο στόλο οχημάτων, η κατάσταση του οποίου επιβαρύνεται συνεχώς, γιατί δεν υπάρχει σημαντική ενίσχυση του μηχανολογικού εξοπλισμού του Πυροσβεστικού Σώματος. Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι ελλείψεις σε προσωπικό και μέσα στην Πυροσβεστική, η απλήρωτη υπερεργασία του προσωπικού της, το ξεσπίτωμα των πυροσβεστών με τις μεταθέσεις και ο απαρχαιωμένος εξοπλισμός της. Η κυβέρνηση δήθεν ξεχνάει ότι τμήμα του προσωπικού της Πυροσβεστικής έχει διατεθεί στα ιδιωτικά αεροδρόμια της Fraport και στους ιδιωτικοποιημένους αυτοκινητόδρομους.»

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...