Δήλωση του Κώστα Μπασδέκη, μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ και Περιφερειακού Συμβούλου με την Λαϊκή Συσπείρωση στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας

Φωτογραφία από τις καταστροφικές πλημμύρες στην Εύβοια 9/8/2020
Φωτογραφία από τις καταστροφικές πλημμύρες στην Εύβοια 9/8/2020 / Πηγή: Eurokinissi

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΜΠΑΣΔΕΚΗ μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και Περιφερειακού συμβούλου με την ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ στην Περιφέρεια ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ:

“Οι καταστροφικές πλημμύρες της Κυριακής 8 Αυγούστου στην κεντρική Εύβοια δεν αποτελούν κεραυνό εν αιθρία και δεν οφείλονται στα “ακραία καιρικά φαινόμενα” όπως προσπαθεί εναγωνίως η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας να τα αποδώσει αποσείοντας από πάνω της τις βαριές εγκληματικές πολιτικές ευθύνες που έχει για το θάνατο οκτώ συνανθρώπων μας και για τις ζημιές που έχουν υποστεί χιλιάδες ακόμη κάτοικοι της περιοχής του δήμου Διρφύων Μεσσαπίων και στο Δήμο Χαλκίδας.

Είναι τουλάχιστον προκλητικό κάθε φορά που ο λαός της Εύβοιας βρίσκεται μόνος αντιμέτωπος με τις καταστροφές όποια και αν είναι αίτια είτε είναι πυρκαγιές, είτε  βροχοπτώσεις, είτε χιονοπτώσεις χωρίς καμία προστασία αφού είναι παντελής η έλλειψη έργων υποδομής που θα τον προστάτευαν, οι κυβερνήσεις να επικαλούνται μόνιμα τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Μετά τις πυρκαγιές το 2018 και το 2019 στην περιοχή των Ψαχνών η απαίτηση και η αναγκαιότητα άμεσων έργων προστασίας από πλημμυρικά φαινόμενα -που όπως φαίνεται θα προέκυπταν- ήταν παραπάνω απο εμφανής. Απο τα αποτελέσματα φαίνεται πως δεν υλοποιήθηκε ουσιαστικά κανένα μέτρο προστασίας του λαού της περιοχής από το ενδεχόμενο μιας νεροποντής όπως της προχθεσινής.

Είναι ξεκάθαρο ότι τόσο η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας όσο και οι προηγούμενες κυβερνήσεις του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ θεωρούν τα έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης όπως επίσης τα έργα αντιπυρικής προστασίας και αντισεισμικής θωράκισης ως έργα μη επιλέξιμα, θεωρούν κόστος την υλοποίησή τους και ακριβώς για αυτό το λόγο βλέπουμε επαναλαμβανόμενα καταστροφικά φαινόμενα σε όλη την Εύβοια και στις περισσότερες περιπτώσεις με δραματικές συνέπειες και με απώλειες ανθρώπινων ζωών. Το έχουμε ζήσει στο Μαντούδι στη Νότιο Εύβοια στη Μάνδρα, στο Μάτι και αλλού .

Το ΚΚΕ η Λαϊκή Συσπείρωση στην περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας όπως αντίστοιχα η Λαϊκή Συσπείρωση  στους Δήμους Διρφύων -Μεσσαπίων και Χαλκίδας όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα απαιτούσαν άμεσα μέτρα για την προστασία της περιοχής από πλημμυρικά φαινόμενα και ήταν κοντά στο λαό με παρεμβάσεις, με κινητοποιήσεις και με  συγκέντρωση παρουσία του γενικού γραμματέα του κόμματος Δημήτρη Κουτσούμπα.

Και σήμερα το ΚΚΕ  βρίσκεται δίπλα στο λαό της περιοχής που έχει υποστεί τις θλιβερές συνέπειες των καταστροφικών πλημμυρών απαιτώντας άμεση αποκατάσταση των ζημιών που έχουν υποστεί τόσο οι δημόσιες υποδομές  δρόμοι, ύδρευση, αποχέτευση, Ηλ. ρεύμα όσο και οι κατοικίες τα καταστήματα, οι επιχειρήσεις, οι σταυλικές εγκαταστάσεις και οι καλλιέργειες.

Άμεσα να ενισχυθούν οικονομικά οι οικογένειες που έχουν υποστεί ζημιές στις κατοικίες τους και να αποκατασταθεί η δυνατότητα να μπορέσουν να μπουν όσο πιο γρήγορα γίνεται στα σπίτια τους.

Από τη πλευρά της Λαϊκής Συσπείρωσης Στερεάς Ελλάδας απαιτούμε από την περιφέρεια να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα ανακούφισης των πληγέντων στην περιοχή και να διαθέσει όλες τις δυνάμεις που έχει ώστε γρήγορα να αποκατασταθεί η ζωή στις πληγείσες περιοχές, να συνδράμει με τις υπηρεσίες της στην γρήγορη καταγραφή και στην γρήγορη αποζημίωση στο 100% των ζημιών που έχουν υποστεί οι κάτοικοι της περιοχής της κεντρικής Εύβοιας.

Με ταχύτατους ρυθμούς θα πρέπει να προχωρήσουν τα αναγκαία έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης τόσο στις περιοχές που έχουν πληγεί από τις πυρκαγιές στην περιοχή των Ψαχνών όσο και η διευθέτηση της κοίτης του ποταμού Λήλαντα σε όλο το μήκος του ώστε να μην υπάρχει η πιθανότητα να ξανασυμβεί για τρίτη φορά πλημμύρα αφού έχει ξανασυμβεί το 2009.

Η Λαϊκή Συσπείρωση Στερεάς απαιτεί άμεσα τη σύγκλιση του Περιφερειακού συμβουλίου ώστε να συζητηθεί το ζήτημα των καταστροφικών πλημμυρών και να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα ανακούφισης του λαού στις πληγείσες περιοχές.”

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...