Δήλωση του πυροσβέστη Παράλαιμου Λευτέρη* για την αντιπυρική περίοδο

Πυροσβέστες Θεσσαλονίκη
Φωτό αρχείου / Πηγή: Eurokinissi

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, σχεδόν εθιμοτυπικά, ακούμε τις δηλώσεις της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας για την πλήρη ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού για την τρέχουσα αντιπυρική περίοδο. Και κάθε χρόνο με τη λήξη αυτής έρχεται και η διάψευση με εκατοντάδες στρέμματα καμένων δασικών εκτάσεων, ανυπολόγιστες καταστροφές σε περιουσίες συμπολιτών μας και βαρύ φόρο αίματος σε πολλές περιπτώσεις.

Τι είναι αυτό που άλλαξε το 2020 και γεμίζει με τόση αισιοδοξία ακόμη και την συνδικαλιστική ηγεσία των εργαζομένων στο Πυροσβεστικό Σώμα;

Σύμφωνα με τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού υπάρχει αύξηση τόσο στο έμψυχο δυναμικό όσο και στα υλικοτεχνικά μέσα (οχήματα, εναέρια κλπ), μέσα ατομικής προστασίας και καλύτερη οργάνωση έτοιμη να ανταποκριθεί σε κάθε συμβάν σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα.

Στην πραγματικότητα και η φετινή αντιπυρική περίοδος χαρακτηρίζεται από τις ίδιες δυσκολίες και τις ίδιες ελλείψεις που υπήρχαν και τα προηγούμενα χρόνια. Δεν μπορούμε να μιλάμε για καλύτερη κατάσταση στο Π.Σ όταν

 • Και ο φετινός προϋπολογισμός για το Π.Σ. υπολείπεται κατά δεκάδες εκατομμύρια από τα προ κρίσης επίπεδα
 • Η χρηματοδότηση για την δασική υπηρεσία και τον τομέα της πρόληψης βρίσκεται και αυτή σε πολύ χαμηλά επίπεδα με αποτέλεσμα να μην έχουν γίνει καθαρισμοί δασών, αντιπυρικές ζώνες και δασικοί δρόμοι.
 • Ο αριθμός μόνιμου προσωπικού που φαίνεται αυξημένο εφέτος  αφορά μονιμοποιήσεις συναδέλφων πενταετούς θητείας οι οποίοι κατέλαβαν οργανικές θέσεις που έχουν καταργηθεί την προηγούμενη δεκαετία.
 •  Και εφέτος  οι μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό καλύπτονται με προσλήψεις εποχικών συμβάσεων
 • Τα υπό ίδρυση 80 περίπου εποχιακά πυροσβεστικά κλιμάκια που στην ουσία τα περισσότερα από ότι λέγεται θα είναι στεγασμένα περιπολικά, θα λειτουργήσουν εις βάρος όμορων υπηρεσιών αφού δεν προβλέπεται και πρόσληψη του αντίστοιχου μόνιμου προσωπικού. Το ίδιο ισχύει και για τα αερομεταφερόμενα πεζοπόρα τμήματα τα οποία για να επανδρωθούν θα αποδυναμώσουν τις υπηρεσίες που καλούνται να επέμβουν στον πρώτο χρόνο εκδήλωσης του συμβάντος. 
 • Για να χορηγηθούν τα απαραίτητα μέσα ατομικής προστασίας θα πρέπει να προσδοκούμε στη αγαθοεργία φορέων, ευαγών ιδρυμάτων, μασονικών στοών  και όποιων άλλων αποζητούν πιστοποιητικό πατριωτισμού και φιλευσπλαχνίας απέναντι στον πολύπαθο από τις αντιλαϊκές πολιτικές κλάδο μας.
 • Παραμένει ο πεπαλαιωμένος στόλος οχημάτων με εκατοντάδες από αυτά να είναι άνω των 30 ετών ή ακατάλληλα λόγω βλαβών και φθαρμένων ελαστικών. Τα 83 από τα 126 οχήματα που παρελήφθησαν πρέπει να καλύψουν τις ανάγκες 13 Περιφερειακών Διοικήσεων με πάνω από 300 Πυροσβεστικούς Σταθμούς και Κλιμάκια.
 • Ο εθνικός εναέριος στόλος έχει στη διάθεσή του μόλις 6 πυροσβεστικά αεροσκάφη και αν όλα πάνε καλά θα προστεθούν ακόμα τρία σύμφωνα με δηλώσεις του Υπουργού Εθνικής Άμυνας.
 • Κάθε χρόνο δαπανούνται δεκάδες εκατομμύρια για ενοικίαση πανάκριβων εναέριων μέσων αντί για τον εκσυγχρονισμό και την ανανέωση του εθνικού εναέριου στόλου με πολλαπλά οφέλη τόσο σε λειτουργικά έξοδα όσο και σε χρήση για έρευνα και διάσωση.

Στην ουσία η σημαντικότερη διαφορά με τα προηγούμενα έτη είναι ότι υπάρχει πλέον το νομοθετικό πλαίσιο (4662/2020) για ακόμα πιο εξοντωτικές συνθήκες εργασίας των πυροσβεστών με εξαντλητικά ωράρια και επιφυλακές αλλά και μεταθέσεις- μπαλώματα από τη μια υπηρεσία στην άλλη. Επίσης μεγιστοποίηση της εμπορευματοποίησης, μεταφορά πολλών αρμοδιοτήτων και οικονομικών υποχρεώσεων στην τοπική αυτοδιοίκηση συμβάλλοντας στην ακόμη μεγαλύτερη συρρίκνωση των δαπανών για την πυροπροστασία από τον κρατικό προϋπολογισμό ενισχύοντας την ανταποδοτικότητα.

Είναι επιτακτική ανάγκη έστω και τώρα:

 • Να παρθούν μέτρα πρόληψης με την αναγκαία χρηματοδότηση στην Δασική Υπηρεσία και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για καθαρισμούς και φύλαξη δασών, δημιουργία δασικών δρόμων.
 • Να καταργηθεί άμεσα ο νόμος 4662/2020 και κάθε αντιδασικός νόμος που έχει ψηφιστεί από προηγούμενες κυβερνήσεις και αφήνει ελεύθερο πεδίο σε κάθε καταπατητή
 • Μονιμοποίηση όλων των συναδέλφων εποχικών και πενταετών στο Π.Σ. και την Δασική Υπηρεσία και πρόβλεψη για την κάλυψη όλων των πραγματικών κενών με δημιουργία νέου οργανογράμματος που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες και απαιτήσεις.
 • Εξασφάλιση όλων των απαιτούμενων μέσων ατομικής προστασίας και συνθηκών αξιοπρεπούς διαβίωσης των πυροσβεστών.

*Μέλος του Δ.Σ της Ένωσης Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Περιφέρειας Β. Αιγαίου

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...