Δημήτρης Κουτσούμπας από τη Νέα Υόρκη: «Δυνατό ΚΚΕ στην Ελλάδα και στους Έλληνες του εξωτερικού είναι το πιο ισχυρό μήνυμα αντίστασης»

Κουτσούμπας Νέα Υόρκη

Με μια πετυχημένη συγκέντρωση της Λέσχης Φίλων του ΚΚΕ στη Ν. Υόρκη, ολοκληρώθηκε το βράδυ του Σαββάτου η περιοδεία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα στις ΗΠΑ και τον Καναδά.

Δεκάδες ομογενείς, εργαζόμενοι, επιστήμονες, νέοι και μεγαλύτεροι έδωσαν το «παρών» στην αίθουσα Kefalos Society of America δείχνοντας τους δεσμούς του Κόμματος με τους Έλληνες μετανάστες που όπως σημείωσε ο Δ. Κουτσούμπας όχι μόνο έχουν βάλει ανεξίτηλη τη σφραγίδα τους στην ανάπτυξη του εργατικού κινήματος αυτής της χώρας, αλλά και «έχουν να δώσουν πολλά και σήμερα και στο μέλλον, γιατί η ανασυγκρότηση του εργατικού-λαϊκού και του κομμουνιστικού κινήματος σε κάθε χώρα, η αντεπίθεση των λαών ενάντια στη βαρβαρότητα, είναι ανάγκη που γίνεται κάθε μέρα και πιο επιτακτική.

Παραθέτουμε αποσπάσματα από την ομιλία του Δ. Κουτσούμπα: 

«Είναι μεγάλη μας χαρά που βρισκόμαστε μαζί σας, με τους συντρόφους και τους φίλους του ΚΚΕ εδώ στη Νέα Υόρκη, στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ξέρετε, πολλοί εκπλήσσονται όταν μαθαίνουν ότι το ΚΚΕ έχει Οργανώσεις και Λέσχες Φίλων πρακτικά σε ολόκληρο τον πλανήτη. Στην Ευρώπη, στη Βόρεια Αμερική, στην Αυστραλία, οπουδήποτε υπάρχουν Έλληνες μετανάστες. Η εξήγηση, όμως, είναι απλή: οι ιδέες μας, τα ιδανικά του σοσιαλισμού, ο πόθος και η ελπίδα για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο και την οικοδόμηση μιας δίκαιης κοινωνίας, δεν έχουν σύνορα, είναι παγκόσμιας εμβέλειας.

Άλλωστε οι Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό, έχουν στα χέρια τους περισσότερες αποδείξεις για αυτά που προσπαθούμε να εξηγήσουμε στον ελληνικό λαό, ότι παρά τις διαφορές από χώρα σε χώρα, καπιταλιστικοί παράδεισοι δεν υπάρχουν. Ανθρώπινος καπιταλισμός επίσης δεν υπάρχει.

Όσο ανεπτυγμένη και να είναι μια καπιταλιστική χώρα, οποιουδήποτε “χρώματος” κυβέρνηση και να έχει, σε οποιαδήποτε κατάσταση και να βρίσκονται οι “θεσμοί” της, παντού μια μειοψηφία κοινωνικών παρασίτων, εκμεταλλεύεται τον ιδρώτα και τη σκέψη της μεγάλης πλειοψηφίας. Και αυτή η μεγάλη πλειοψηφία, βιώνει όλο και μεγαλύτερα αδιέξοδα. Από την προσπάθειά της να μορφωθεί, χωρίς να είναι χωμένη μέχρι τον λαιμό στα δάνεια, μέχρι το ζήτημα της στέγασης, ή την πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας. Και όλα αυτά, την ώρα που οι δυνατότητες για την ολόπλευρη κάλυψη των αναγκών της, σήμερα, αντικειμενικά έχουν απογειωθεί.

Όταν ερχόμαστε εμείς στις ΗΠΑ, στον Καναδά, σε άλλες χώρες του εξωτερικού, ξέρετε ότι δεν ερχόμαστε για να συναντήσουμε ούτε τα διάφορα λόμπι, ούτε ενώσεις μεγαλοκαπιταλιστών, τους λεγόμενους “επενδυτές”. Ερχόμαστε να συναντήσουμε τους φορείς της διασποράς, εργατικούς συλλόγους, μετανάστες εργάτες και τους απογόνους τους. Αλλά και νέα παιδιά, κυρίως επιστήμονες, που έφυγαν από την Ελλάδα την περίοδο της τελευταίας μεγάλης κρίσης και συνεχίζουν να φεύγουν ακόμα.

Άλλωστε και ιστορικά, οι Έλληνες μετανάστες στις ΗΠΑ, έχουν βάλει ανεξίτηλη τη σφραγίδα τους στην ανάπτυξη του εργατικού κινήματος αυτής της χώρας, με συμμετοχή σε μαχητικές απεργίες, εκεί που έβγαινε ο “βασιλιάς άνθρακας” και έχουν δώσει ηρωικές μορφές της ταξικής πάλης που έφτασαν μέχρι την υπέρτατη θυσία, όπως ο Λούης Τίκας από την Κρήτη.

Πιστεύουμε ότι έχουν να δώσουν πολλά και σήμερα και στο μέλλον, γιατί η ανασυγκρότηση του εργατικού-λαϊκού και του κομμουνιστικού κινήματος σε κάθε χώρα, η αντεπίθεση των λαών ενάντια στη βαρβαρότητα, είναι ανάγκη που γίνεται κάθε μέρα και πιο επιτακτική. Για να μπορέσουμε “να ανασάνουμε”, όπως έλεγε και το σύνθημα των μεγάλων κινητοποιήσεων που πυροδοτήθηκαν από τη βάρβαρη δολοφονία του αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόυντ πριν μερικά χρόνια. Ένα σύνθημα που εξέφρασε απόλυτα το συναίσθημα, κυρίως της νέας γενιάς στις ΗΠΑ, στην Ελλάδα, σε ολόκληρο τον καπιταλιστικό κόσμο.

Για αυτό είναι πολύ σημαντική και η παρουσία σας σήμερα εδώ, και η συνολική δράση σας και η προσπάθεια να ενισχυθεί το ΚΚΕ και στις κάλπες του εξωτερικού στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου. Ώστε να συνεχίσουμε από την επόμενη μέρα με περισσότερες δυνάμεις τον δύσκολο αλλά όμορφο αγώνα που δίνουμε σε όλα τα μέτωπα, μέχρι την τελική νίκη του λαού.

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Ξέρουμε ότι όλοι εσείς αγωνιάτε για την κατάσταση στην Ελλάδα, για το πώς ζουν οι συγγενείς σας, οι φίλοι σας, όλος ο ελληνικός λαός. Πολλοί αγωνιάτε, και σωστά, για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το εργατικό-λαϊκό κίνημα στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Αν γίνονται βήματα, αν δυναμώνει η ελπίδα για μια άλλη προοπτική. Γι’ αυτό επιτρέψτε μου μια αναφορά: Απέναντι στην ολομέτωπη επίθεση που εξαπολύει η ΕΕ και οι κυβερνήσεις στα εργασιακά και άλλα δικαιώματα και κάτω από το βάρος της άσχημης κατάστασης που αντιμετωπίζουν οι λαοί της Ευρώπης, τα τελευταία τρία χρόνια έχουν οργανωθεί, σχεδόν σε όλες τις χώρες, μεγάλες πανεθνικές και κλαδικές απεργιακές κινητοποιήσεις.

Η περίοδος της πανδημίας COVID-19 ανέδειξε περίτρανα, ποιοι είναι οι πραγματικοί παραγωγοί του πλούτου, ποια ήταν η τεράστια συμβολή των εργαζομένων στην Υγεία, στις Μεταφορές, στην Ενέργεια, στα σούπερ μάρκετ, σε αντίθεση με τα παράσιτα τους καπιταλιστές, που συσσώρευσαν τεράστια κέρδη από το εμπόριο ζωής και υγείας των λαών. Ταυτόχρονα ανέδειξε την δύναμη του οργανωμένου λαού να σπάει απαγορεύσεις και τους περιορισμούς στη δράση του ΚΚΕ και των συνδικάτων.

Η απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ την Πρωτομαγιά του 2020, που έφτασε μέχρι τους New York Times, και το σπάσιμο της απαγόρευσης κυκλοφορίας στην επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου από το ΚΚΕ και τα συνδικάτα, αυτό ακριβώς το μήνυμα έστειλαν.

Στη συνέχεια ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος στην Ουκρανία, η ενεργειακή φτώχεια, η τεράστια ακρίβεια που έχει κατακλύσει όλη την Ευρώπη, οι καθηλωμένοι μισθοί, η επίθεση στα κοινωνικά και ασφαλιστικά δικαιώματα, όξυναν ακόμη περισσότερο την κατάσταση.

Οι εργαζόμενοι σε πολλές χώρες της Ευρώπης έχουν οργανώσει τις μαζικότερες απεργιακές κινητοποιήσεις των τελευταίων 30 ετών! Στην Γαλλία, στη Γερμανία, στη Μεγάλη Βρετανία, στην Ελλάδα, σχεδόν σε όλες τις χώρες, σε κλάδους στρατηγικής σημασίας, όπως στην Ενέργεια, στις Μεταφορές, στη Βιομηχανία, στην Υγεία, στην Εκπαίδευση.

Ξέρουμε ότι το ίδιο έχει συμβεί τα τελευταία χρόνια και εδώ στις ΗΠΑ, με μεγάλες απεργίες στην αυτοκινητοβιομηχανία, στις μεταφορές, σε μεγάλα ξενοδοχεία, σε πολυεθνικές εταιρείες. Παρακολουθούμε με μεγάλο ενδιαφέρον τα ελπιδοφόρα βήματα που γίνονται για την επιστροφή των εργαζομένων στα συνδικάτα, με τη δημιουργία και νέων, όπως στην ΑΜΑΖΟΝ.

Τεράστιες διαδηλώσεις έγιναν στην Ελλάδα, το Λονδίνο, το Παρίσι και αλλού, ενάντια στη γενοκτονία που συντελείται στην Παλαιστίνη από το κράτος – δολοφόνο Ισραήλ. Όπως και οι φοιτητές, εδώ στη Νέα Υόρκη και σε άλλες πόλεις, που καταγγέλλουν την υποστήριξη των ΗΠΑ στο Ισραήλ. Αντίστοιχα μεγάλες ήταν και οι πρόσφατες κινητοποιήσεις των αγροτών, όπως και στη χώρα μας. Όλοι αυτοί οι ελπιδοφόροι αγώνες δείχνουν ότι οι λαοί δεν έχουν πει την τελευταία τους λέξη, ότι η δύναμη των εργαζομένων βρίσκεται στην οργάνωση και στον αγώνα, και ότι με αυτήν τη δύναμη μπορούν να επιβάλουν το δίκιο τους.

Όπως θα ξέρετε, τα τελευταία 4 χρόνια η οικονομία στην Ελλάδα βρίσκεται σε φάση καπιταλιστικής ανάκαμψης. Μόνο που αυτή, όπως συμβαίνει πάντα, δεν είναι για όλους. Τα κέρδη σπάνε ρεκόρ, όμως οι μισθοί για τους εργαζόμενους παραμένουν καθηλωμένοι στο ύψος του 2009, ενώ οι τιμές βασικών ειδών διατροφής, στα καύσιμα, στην Ενέργεια, στα ενοίκια, έχουν διπλασιαστεί. Οι πολεμικές δαπάνες για το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, για την εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους πολλαπλασιάζονται, τη στιγμή που τα συστήματα Εκπαίδευσης και Υγείας καταρρέουν. Το ίδιο βιώνει και ο αμερικάνικος λαός και εσείς βέβαια, που είδατε Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικάνους να ψηφίζουν ένα ακόμα πακέτο-μαμούθ για τη στήριξη του Ζελένσκι, του Ισραήλ, της Ταϊβάν και βέβαια της αμερικάνικης πολεμικής βιομηχανίας.

Σε αυτές τις συνθήκες, το ΚΚΕ αποκάλυψε τις πραγματικές αιτίες που γιγαντώνουν τη φτώχεια και την εκμετάλλευση. Ανέδειξε την προοπτική κόντρα στους πραγματικούς ενόχους, το σύστημα των καπιταλιστών και το κράτος τους, πρωτοστατεί στην οργάνωση της πάλης της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων με σχέδιο. Οργανώθηκαν δεκάδες τοπικές, περιφερειακές, κλαδικές, πανεθνικές κινητοποιήσεις με πρωτοβουλία πρωτοβάθμιων και δευτεροβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων, ανταποκρινόμενα στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ.

Με αφορμή το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στο ιδιωτικοποιημένο πλέον σιδηροδρομικό δίκτυο, που στοίχισε τη ζωή σε 57 συνανθρώπους μας, δυόμισι εκατομμύρια λαού και νεολαίας της χώρας μας βγήκαν στους δρόμους. Οργανώθηκαν οι μαζικότερες κινητοποιήσεις των τελευταίων ετών. Το σύνθημα που κυριάρχησε στα ανθρώπινα ποτάμια που κατέκλυσαν τις μεγάλες πόλεις της χώρας μας ήταν το «ή τα κέρδη τους ή οι ζωές μας», σύνθημα που έχει ξανακουστεί την περίοδο της πανδημίας.

Όπως και τότε, έτσι και στις 28 Φλεβάρη, πριν από λίγες εβδομάδες, μια νέα πανελλαδική πανεργατική απεργία συγκλόνισε τη χώρα μας με το ίδιο σύνθημα. Κι αυτό γιατί μετά από έναν χρόνο το σιδηροδρομικό έγκλημα παραμένει ατιμώρητο, αλλά και γιατί αυτό το σύνθημα ενοποιεί όλες τις πτυχές της ζωής της εργατικής τάξης που θυσιάζονται για τα κέρδη των μονοπωλίων, όπως οι μισθοί και το εισόδημα, η Υγεία, η Εκπαίδευση, η στέγαση, η Κοινωνική Ασφάλιση. Η συνέχεια δόθηκε με νέα γενική απεργία την περασμένη Τετάρτη, 17 Απρίλη και συνεχίζουμε με την απεργία της Πρωτομαγιάς την ερχόμενη βδομάδα.

Σε αυτές τις κινητοποιήσεις συναντήθηκαν στον δρόμο του αγώνα οι εργάτες που πάλευαν για Συλλογικές Συμβάσεις και αυξήσεις στους μισθούς, οι αγρότες που πάλευαν για αξιοπρεπείς τιμές στα αγροτικά τους προϊόντα, κόντρα στην ΚΑΠ της ΕΕ, οι φοιτητές που πάλευαν για σύγχρονες, αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν σπουδές. Ο συντονισμός του αγώνα και η έκφρασή του σε ένα πανελλαδικό μέτωπο πάλης απέναντι στην κυβέρνηση και στην ΕΕ έγινε μέσα από τη δραστήρια δουλειά των κομμουνιστών στα εργατικά συνδικάτα, στους μαζικούς φορείς των αγροτών και των φοιτητών. Οι κινητοποιήσεις οργανώθηκαν «από τα κάτω», από Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα, από εκατοντάδες πρωτοβάθμια σωματεία, παρά την υπονόμευση των συνδικαλιστικών ηγεσιών του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ.

Τα τελευταία χρόνια, σε ολοένα και περισσότερα πρωτοβάθμια σωματεία, αλλά και σε δευτεροβάθμιες οργανώσεις, οι εργάτες εμπιστεύονται τους κομμουνιστές και όσους συμπορεύονται μαζί μας, τους αναδεικνύουν σε πλειοψηφία. Αντίστοιχες θετικές εξελίξεις υπάρχουν και στο φοιτητικό κίνημα, όπου πλέον η παράταξη της ΚΝΕ είναι πρώτη δύναμη μετά από δεκαετίες. Αυτά, όπως και η ενίσχυση του ΚΚΕ στις ευρωεκλογές, την οποία επιδιώκουμε, θα βοηθήσουν να πολλαπλασιάζονται οι εστίες του αγώνα, να ενισχύεται το ρεύμα αμφισβήτησης της ΕΕ και της πολιτικής των αστικών κυβερνήσεων. Να μετατραπεί αύριο σε ρεύμα ανατροπής της καπιταλιστικής βαρβαρότητας.

Κι αν ορισμένοι πονηρά ρωτούν γιατί πρέπει να ενισχυθεί στις ευρωεκλογές, ένα κόμμα αντίθετο στην ΕΕ, τους απαντάμε: Γι αυτό ακριβώς πρέπει να ενισχυθεί το ΚΚΕ. Γιατί το ΚΚΕ δεν έχει δεσμεύσεις απέναντι στην ΕΕ των μονοπωλίων και γι αυτό και μπορεί να αποκαλύπτει πως πίσω από κάθε λαϊκό πρόβλημα βρίσκεται η πολιτική της ΕΕ την οποία υλοποιούν κατά γράμμα η ΝΔ με τη συνδρομή του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και των άλλων.

Φίλες και φίλοι, συντρόφισσες και σύντροφοι,

Το κύριο ζήτημα που θέτουμε ως Κόμμα είναι η αναγκαιότητα της ενεργής συμμετοχής και δράσης των Ελλήνων μεταναστών, για την επίλυση των προβλημάτων που ζουν και βιώνουν, ως αποτέλεσμα των αντιλαϊκών πολιτικών που εφαρμόζονται και υλοποιούνται σε όλες τις καπιταλιστικές χώρες. Στην κατεύθυνση αυτή, τα μέλη και οι φίλοι του ΚΚΕ που ζούνε, εργάζονται σπουδάζουν στο εξωτερικό, δίνουν τη μάχη μαζί με τους άλλους εργαζόμενους, τους άλλους μετανάστες. Δουλεύουν δραστήρια στο κίνημα, πρώτα και κύρια μέσα στα συνδικάτα, στους χώρους δουλειάς, στις σχολές, στον τόπο κατοικίας, ώστε να διαμορφώνονται εστίες αντίστασης στην αντιλαϊκή πολιτική.

Μάλιστα, μπροστά στις επικείμενες ευρωεκλογές, το δίλημμα που μπαίνει στους Έλληνες μετανάστες είναι ξεκάθαρο:

Θα ενισχυθούν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ που, συμμετέχοντας στις κυβερνήσεις των προηγούμενων χρόνων, έχουν βαριές ευθύνες για τη διαμόρφωση της κατάστασης που τους έστειλε και τους κρατά στο εξωτερικό ή θα ενισχυθεί το ΚΚΕ, για να δυναμώσει η πάλη για την ικανοποίηση των διεκδικήσεών τους απέναντι στην οποιαδήποτε ελληνική κυβέρνηση και στην ΕΕ;

Θα ενισχυθούν αυτοί που τα συγγενή τους κόμματα ευθύνονται για την κατάσταση που βιώνουν οι Έλληνες μετανάστες στις χώρες όπου ζουν ή θα ενισχυθεί το ΚΚΕ, για να δυναμώσει η προσπάθεια για την οργάνωση της πάλης τους, στα πλαίσια του εργατικού-λαϊκού κινήματος στη κάθε χώρα, για την αγωνιστική διεκδίκηση της ικανοποίησης των αναγκών τους;

Κάθε πλευρά της ζωής των Ελλήνων μεταναστών, δίνει κι από έναν επιπλέον λόγο να ενισχύσουν και με την ψήφο τους το ΚΚΕ, ακόμα κι αν δε συμφωνούν σε όλα μαζί του. Στις διάφορες χώρες όπου ζουν οι Έλληνες μετανάστες έχουν πείρα από κάθε λογής κυβερνήσεις, δήθεν “προοδευτικές” ή συντηρητικές, μονοκομματικές ή συνεργασίας, κι από κάθε παραλλαγή αστικής διαχείρισης. Ξέρουν από πρώτο χέρι ότι κοροϊδεύουν όσοι τάζουν ότι τα κέρδη από την καπιταλιστική ανάπτυξη μπορούν να διανέμονται δίκαια και στους πολλούς. Γι’ αυτό και όλο και περισσότεροι καταλαβαίνουν και συμφωνούν με το ΚΚΕ, ότι μόνο με την πάλη του μπορεί ο λαός να επιβάλλει το δίκιο του.

Οι Έλληνες του εξωτερικού μπορούν να στείλουν το μήνυμα ότι η εργατική λαϊκή αντεπίθεση είναι η απαίτηση των καιρών! Ότι δεν υπάρχει ρεαλιστική προοπτική διεξόδου από τα αδιέξοδα του καπιταλισμού σε άλλο δρόμο πέρα από το δρόμο της ενίσχυσης της λαϊκής διεκδίκησης, με τις σύγχρονες ανάγκες μας στην προμετωπίδα των αγώνων, έξω από την ΕΕ των μονοπωλίων, του εθνικισμού, των πολέμων, με λαϊκή εξουσία!

Η αποφασιστική ενίσχυση του ΚΚΕ από Έλληνες κατοίκους του εξωτερικού, θα είναι το πιο ισχυρό μήνυμα που μπορεί να δοθεί και στις χώρες κατοικίας τους, για την ενίσχυση της αισιόδοξης προσπάθειας που κάνει το ΚΚΕ μαζί με άλλα Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα, να ξαναγεννηθεί και να δυναμώσει η σπίθα του διεθνούς εργατικού κομμουνιστικού κινήματος.

Γι’ αυτούς τους λόγους και πολύ περισσότερους, το κάλεσμα αγωνιστικής συμπόρευσης που απευθύνει το ΚΚΕ στις σημερινές συνθήκες, έχει ιδιαίτερη σημασία και μπορεί να βρει σημαντικό αντίκρισμα και στο εξωτερικό. Γιατί κι εδώ στις ΗΠΑ, όπως και στην Ελλάδα, οι Έλληνες εργάτες και βιοπαλαιστές, οι Έλληνες επιστήμονες και φοιτητές, οι ελεύθεροι επαγγελματίες, όπως και η εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα, έχουν απέναντι τους το κεφάλαιο και την εξουσία του.

Γιατί κι εδώ, όπως και στην Ελλάδα, ο οδοστρωτήρας της “πράσινης” και “ψηφιακής” ανάπτυξης, της έντασης των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, περνά ορμητικά τσακίζοντας το λαϊκό εισόδημα, τις εργασιακές σχέσεις, τα εργατικά δικαιώματα, τη λαϊκή κατοικία. Γιατί κι εδώ, άμεσο ζητούμενο είναι η ανασύνταξη του εργατικού κινήματος σε αντικαπιταλιστική κατεύθυνση, για να δυναμώσει η αποφασιστικότητα, η διεκδίκηση, ο αγώνας για την κοινωνία που έχουμε ανάγκη για να ζήσουμε όπως μας αξίζει.

Συνεχίζουμε λοιπόν με αποφασιστικότητα, με πίστη στο δίκιο και στη δύναμη του αγώνα, με σιγουριά ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε, με ένταση της προσπάθειας, ώστε η φωνή του ΚΚΕ να φτάσει παντού στον έναν μήνα και κάτι που απομένει.

Δυνατό ΚΚΕ στην Ελλάδα και στους Έλληνες του εξωτερικού, είναι το πιο ισχυρό μήνυμα αντίστασης στους λαούς της Ευρώπης και όλου του κόσμου. Είναι μήνυμα αντίστασης, ελπίδας και ανατροπής!

Κ. Λούρδας: Συμπόρευση με το ΚΚΕ για να δυναμώσει το ρεύμα αμφισβήτησης

Το άνοιγμα της εκδήλωσης έκανε ο Κώστας Λουρδάς εκ μέρους της λέσχης φίλων του ΚΚΕ στη Νέα Υόρκη. Αναφέρθηκε στους κοινούς αγώνες που δίνουν οι Έλληνες και στις ΗΠΑ με τη Λέσχη φίλων για καλύτερες εργασιακές συνθήκες, για παιδεία και πολιτισμό, συμμετέχοντας ενεργά στους αγώνες του ντόπιου εργατικού λαϊκού κινήματος, για δωρεάν δημόσια υγεία και πρόνοια, παιδεία, ενάντια στις διακρίσεις, στις αγώνες ενάντια στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, τη γενοκτονία του παλαιστινιακού λαού.

Κάλεσε σε ακόμη μεγαλύτερη ενίσχυση του ΚΚΕ στις ευρωεκλογές του Ιούνη, σε συμπόρευση με το ΚΚΕ για να δυναμώσει το ρεύμα αμφισβήτησης της κυρίαρχης πολιτικής.

Στην εκδήλωση χαιρετισμούς απηύθηναν ο Λευτέρης Νικολάου – Αλαβάνος, ευρωβουλευτής του ΚΚΕ και εκ νέου υποψήφιος και ο Κώστας Γουλιάμος, τακτικό μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών και τέως πρύτανης του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, επίσης υποψήφιος ευρωβουλευτής του Κόμματος.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...