Δήμος Πατρέων: Τη μνήμη των πεσόντων του Ολοκαυτώματος των Σελλών στις 1/1/1944

Δημαρχείο Πάτρας
Φώτο Αρχείου / Δημαρχείο Πάτρας / Πηγή: Eurokinissi

Τη μνήμη των πεσόντων του Ολοκαυτώματος των Σελλών στις 1/1/1944 από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής θα τιμήσουν ο δήμος Πατρέων και η Τοπική Κοινότητα Σελλών, την Κυριακή 15 Ιανουαρίου στις 9.30 π.μ. στο χωριό, όπου θα πραγματοποιηθούν ομιλία και καταθέσεις στεφανιών στο μνημείο.

Με αίμα έβαψαν το χώμα στα Σελλά Αχαΐας οι Γερμανοί κατακτητές την Πρωτοχρονιά του 1944

Το χωριό περικυκλώθηκε από τους Γερμανούς κατακτητές, στην προσπάθειά τους να εξουδετερώσουν αντάρτες που η παρουσία τους είχε γίνει γνωστή με προδοσία.

Λόγω της χρονικής σύμπτωσης της αποφράδας ημέρας με τις εκδηλώσεις της Πρωτοχρονιάς, οι ετήσιες εκδηλώσεις τιμής και μνήμης, γίνονται μέσα στον Ιανουάριο από την τοπική κοινότητα και το Δήμο Πατρέων.

Οι ναζί είχαν διαπιστώσει ότι στην περιοχή βρίσκονταν ομάδα ανταρτών του ΕΛΑΣ, με επικεφαλής τον Καπετάν Κεραυνό (Ανδρέα Μελετίου Αϊβαλιώτη). Η κίνηση της ανταρτικής ομάδας στην περιοχή, ήταν στα πλαίσια γενικότερης κίνησης παραπλάνησης, ώστε να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι προετοιμάζονταν απόβαση των συμμάχων στην Ηλεία, ενώ ο στόχος ήταν, όπως και έγινε, η απόβαση στη Σικελία.

Χρειάζεται να θυμίσουμε ότι λίγες ημέρες νωρίτερα, είχε προηγηθεί το Ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων, με τις ναζιστικές θηριωδίες επίσης να έχουν στόχο να μην αναπτυχθεί πρόσφορο έδαφος σε περίπτωση συμμαχικής απόβασης στην Πελοπόννησο.

Αφού οι ναζί περικύκλωσαν το χωριό, δολοφόνησαν τρεις κατοίκους του και επτά αντάρτες, ενώ ακολούθως πυρπόλησαν σπίτια, έκλεισαν τα γυναικόπαιδα στο εσωτερικό της εκκλησίας και 43 άνδρες αιχμαλωτίστηκαν και μεταφέρθηκαν στην Πάτρα, όπου μετά από μερικές μέρες αφέθηκαν ελεύθεροι.

Οι εκτελεσθέντες ήταν οι: Γεώργιος Δ. Γιαχός, Ιωάννης Μ. Κωστόπουλος και Νικόλαος Χ. Χριστοδουλόπουλος από τα Σελλά, Θεοφάνης Κ. Γκοτσόπουλος από τον Μεγάλο Ποντιά, Σωτήρης Λ. Σωτηρίου και Ηλίας Δ. Γκολφινόπουλος από τη Ζάχολη Κορινθίας, Βαγγέλης Β. Πανόπουλος από τον Αγιο Νικόλαο Αχαΐας, Σπύρος Γ. Μαλεβής από το Λουτράκι Κορινθίας, Βασίλης Ροδόπουλος από τη Ζαχλωρού και Κωνσταντίνος Ν. Μπαστουνάς από το Αίγιο.

Δείτε ακόμα...