Δήμος Πατρέων: Τίμησε την επέτειο των 77 χρόνων από την απελευθέρωση της πόλης

H πλατεία των Υψηλών Αλωνίων ήταν το κεντρικό σημείο της εκδήλωσης που διοργάνωσε χθες το πρωί, Κυριακή 3 Οκτώβρη, με εκδήλωση και ομιλία, ο Δήμος της Πάτρας, για τη συμπλήρωση 77 χρόνων απελευθέρωσης της πόλης από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής.

Το χώρο του ιστορικού καταφυγίου (κάτω από την πλατεία), άνοιξε ο δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης, ο οποίος στο βιβλίο των εντυπώσεων έγραψε: «Καταφύγιο, μνήμη, γνώση, δύναμη, αντίσταση σ’ όλους όσοι θέλουν για τη δική τους ευτυχία να καταστρέψουν αυτούς που κτίζουν τα πάντα, τους λαούς».

Η πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού, Κατερίνα Γεροπαναγιώτη, στην ομιλία της μεταξύ άλλων επισήμανε ότι «77 χρόνια από την απελευθέρωση της πόλης μας από τη ναζιστική, γερμανική κατοχή, είμαστε εδώ και τιμάμε τους ήρωες του λαϊκού μας κινήματος, αυτούς που έδωσαν ακόμα και ζωή τους για να μείνει η φλόγα του αγώνα άσβεστη, για να ξημερώσει ένα καλύτερο μέλλον για τις νέες γενιές. Ένα κατόρθωμα του αγωνιζόμενου λαού, που δεν προσκύνησε, δεν τρομοκρατήθηκε από τον τότε συσχετισμό δύναμης. Με τις οργανώσεις του, τον ΕΑΜ, τον ΕΛΑΣ, την ΕΠΟΝ, απέδειξε ότι δεν υπάρχει ανίκητος αντίπαλος».

«Τιμάμε τους απελευθερωτές της πόλης. Τους μαχητές και τις μαχήτριες του 12ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ, τους αγωνιστές και τις αγωνίστριες της ΕΑΜικής Αντίστασης, της ΕΠΟΝ. Εκείνους κι εκείνες που πάλεψαν με το όπλο, με την προκήρυξη, κράτησαν ηρωική στάση στα κρατητήρια και στα εκτελεστικά αποσπάσματα στη βίλα Λυμπερόπουλου, στο κτήμα Μουρτζούχου, στις φυλακές Μαργαρίτη, στο μπλόκο των Προσφυγικών, στα Ψηλαλώνια. Αποτίουμε φόρο τιμής στους νεκρούς από την πείνα, στα εκατομμύρια θύματα των φοβερών στρατοπέδων θανάτου, κάθε χώρου φρίκης, όπου η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο έφτασε στο αποκορύφωμα με την απόλυτη απαξίωση της ανθρώπινης ύπαρξης», σημείωσε.

Υπενθύμισε πως από το 2014 μέχρι και σήμερα η δημοτική αρχή Πάτρας έχει αναδείξει τη μέρα απελευθέρωσης της πόλης από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής και τις ιστορικές διαδρομές στις γειτονιές, ενώ από πέρυσι έχει αποδοθεί στο λαό με τη δουλειά των εργαζομένων στο δήμο ένα νέο χώρο ιστορικής μνήμης, το καταφύγιο των Υψηλών Αλωνίων.

Στάθηκε στα όσα έζησαν οι φτωχογειτονιές της Πάτρας κατά τη ναζιστική γερμανική κατοχή της περιόδου ’40-’44 όπως την πείνα, τους διωγμούς, τις εκτελέσεις… και πρόσθεσε πως «η ιστορία δεν είναι μόνο γεγονότα, είναι τα διδάγματα και τα συμπεράσματα για το τότε και το σήμερα. Έχουμε χρέος να γνωρίζει την πραγματική ιστορία και τους αγώνες του λαού μας η νέα γενιά, γιατί λαός χωρίς μνήμη είναι λαός χωρίς μέλλον…».

Επίσης έκανε αναφορά στα σχέδια εμπλοκής στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ στην περιοχή και ευρύτερα είναι ήδη εδώ και έχουν τις υπογραφές όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ κ.ά.) και πως ο λαός της Πάτρας και της ευρύτερης περιοχής της Δυτικής Ελλάδας πρέπει να επαγρυπνεί. Να απαντήσει όπως έκανε πάντα. Να μην ανεχτεί να εγκατασταθούν ξανά πυρηνικά στον Άραξο. Όλοι οι δρόμοι θα είναι κλειστοί σε κάθε τέτοια προσπάθεια. Να κλείσουν οι ξένες στρατιωτικές βάσεις στην Ελλάδα και να απεμπλακεί η χώρα μας από τα επικίνδυνα σχέδια του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ, της ΕΕ».

Στηλίτευσε την εξίσωση φασισμού και κομμουνισμού «που δίνει αέρα στα πανιά για να ξεδιπλώσει τη δηλητηριώδη εγκληματική ιδεολογία του…» και έκανε αναφορά στις δηλώσεις του μεγάλου λαϊκού μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη ο οποίος σχολιάζοντας το αντικομμουνιστικό μνημόνιο της ΕΕ το 2005 ανέφερε: «Το συμβούλιο της Ευρώπης αποφάσισε να αλλάξει την ιστορία. Να τη διαστρεβλώσει εξισώνοντας τα θύματα με τους θύτες. Τους εγκληματίες με τους ήρωες. Στο όνομα, λοιπόν, των νεκρών συντρόφων μου κομμουνιστών, αυτών που πέρασαν από την Γκεστάπο, τα στρατόπεδα θανάτου και τους τόπους των εκτελέσεων για να εξοντωθεί ο ναζισμός και να θριαμβεύσει η λευτεριά, έχω να απευθύνω στους “κυρίους” αυτούς μόνο μία λέξη : ΝΤΡΟΠΗ!».

Καταλήγοντας είπε ότι «ο τροχός της ιστορίας γύρισε μπροστά όταν ο οργανωμένος και αποφασισμένος λαός, που έχει το δίκιο με το μέρος του, πήρε την τύχη του στα χέρια του. Οι μαθητές, οι φοιτητές, οι εργαζόμενοι και ο λαός, οργανωμένοι στα σωματεία και στους μαζικούς φορείς τους δεν τρομοκρατούνται από τα φασιστοειδή που το σύστημα ξεθάβει. Δεν θα επιτρέψουν τα σχολεία και οι γειτονίες τους να αποτελέσουν “φωλιές” των φιδιών που στάζουν το δηλητήριο του φασισμού και του ρατσισμού, θα στείλουν πίσω στις τρύπες τους τα μαντρόσκυλα του συστήματος που απλώνουν χέρι σε μαθητές, φοιτητές, εργαζόμενους, σε όσους αγωνίζονται»  και ότι «η Μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη εμπνέει τους λαούς, τους διδάσκει πίστη στη δύναμή τους. Αυτήν τη δύναμη μπορούν και πρέπει σήμερα να δοκιμάσει ο λαός μας για να απαλλαγεί από τα μνημόνια διαρκείας, τη φτώχεια, την ανεργία. Παίρνουμε δύναμη από όλους όσοι έδωσαν τη ζωή τους, δίνοντας φωτεινό παράδειγμα για την πάλη στο σήμερα, στον αγώνα για την κοινωνία όπου ο λαός θα είναι αφέντης στον τόπο του, θα έχει ο ίδιος το τιμόνι της εξουσίας, χωρίς σύγχρονους και παλιούς δυνάστες».

Στη συνέχεια ο δήμαρχος της Πάτρας, οι προσκεκλημένοι και οι συμμετέχοντες στην εκδήλωση, συνοδεία των ήχων της μπάντας του Δήμου, κατευθύνθηκαν στο χώρο του καταφυγίου, όπου άνοιξε τις πύλες της η έκθεση ιστορικού και αρχειακού υλικού. Ο χώρος με το άνοιγμά του «πλημμύρισε» από τους ήχους της μπάντας.

Φέτος, η έκθεση στο χώρο του καταφυγίου συνοδεύεται από αντίστοιχη εικαστική διαδρομή στις ενότητες βομβαρδισμοί, κατοχή, απελευθέρωση. Τα έργα που επιμελήθηκαν οι εικαστικοί από το Εργαστήρι του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων είναι εμπνευσμένα από την αντιφασιστική πάλη του λαού μας. Πρόκειται για έργα των εικαστικών Αγάθη Χρύσας, Bressoud Ganaelle, Καννελοπούλου Μαρίας, Κοντόγεωργα Τότας, Μεθενίτη Σπύρου, Δώρας Μόρφη και Παναγιώτη Φερεντίνου, οι οποίοι και πραγματοποίησαν ξεναγήσεις στο χώρο του καταφυγίου. Την επιμέλεια έχει η ιστορικός Τέχνης Ξένια Γιαννούλη.

Παράλληλα στην πλατεία των Υψηλών Αλωνίων λειτουργεί υπαίθρια έκθεση από αρχειακό υλικό της Δημοτικής Βιβλιοθήκης, τα 7 έργα που έχουν δοθεί από τον Ιταλό ζωγράφο Ivo Dalla Costa και αφορούν τη συγκεκριμένη περίοδο. Σε αυτά αποτύπωσε τη βιαιότητα των ταγματασφαλιτών και των ναζιστών, τα βάσανα του λαού μας, την πείνα, την κατοχή, τους απαγχονισμένους στα Ψηλά Αλώνια.

Το «παρών» στην εκδήλωση έδωσαν μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Τ. Παπαδόπουλος, αντιδήμαρχοι, πρόεδροι Οργανισμών του Δήμου, Δημοτικοί και Περιφερειακοί Σύμβουλοι.

Στεφάνια κατέθεσαν ο δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου, το παράρτημα Πάτρας ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ, εκπρόσωποι δημοτικών παρατάξεων, ο Φ. Αραβαντινός από την Τομεακή Επιτροπή Αχαΐας του ΚΚΕ και μέλη φορέων. 

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...