Δημοτική Αρχή Πάτρας: Στο πλευρό των πληγέντων

Πυρκαγιά στην περιοχή Ελικίστρα Αχαΐας
Πυρκαγιά στην περιοχή Ελικίστρα Αχαΐας / Πηγή: Eurokinissi

Πενιχρή η κρατική ενίσχυση για πυροπροστασία, συνεχείς οι παρεμβάσεις του δήμου για την προστασία των δασών και του λαού.

Στο πλευρό των πληγέντων κατοίκων των περιοχών του Νέου Σουλίου, της Ελεκίστρας και του Προφήτη Ηλία, που χτυπήθηκαν από της δασικές πυρκαγιές στα τέλη του προηγούμενου μήνα, βρέθηκε από την πρώτη στιγμή και συνεχίζει να βρίσκεται ο δήμος της Πάτρας.

Με άμεσες παρεμβάσεις, τόσο κατά τη διάρκεια της φωτιάς – όπου διατέθηκαν όλα τα αναγκαία και διαθέσιμα μέσα – όσο και στη συνέχεια, η εκλεγμένη με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» δημοτική αρχή προχώρησε άμεσα σε ενέργειες ανακούφισης των πληγέντων, διεκδίκησης προς τους αρμόδιους κρατικούς φορείς, αλλά και συνέχισης των μέτρων δασοπροστασίας και πυρασφάλειας στις περιοχές εντός των ορίων του δήμου Πατρέων.

Πρωτοβουλίες και διεκδίκηση σε όλα τα μέτωπα

«Δεν καθόμαστε με σταυρωμένα τα χέρια. Από την πρώτη στιγμή που εκλεχτήκαμε στη δημοτική αρχή, διεκδικούμε τα αναγκαία κονδύλια και έργα και για τη δασοπροστασία», τόνισε στον «Ριζοσπάστη» ο δήμαρχος, Κώστας Πελετίδης, επισημαίνοντας ότι από το 2004 και με ευθύνη των έως και σήμερα κυβερνήσεων (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ) έχουν απαγορευτεί οι προσλήψεις του αναγκαίου γι’ αυτόν το σκοπό προσωπικού και έχουν μειωθεί στο ελάχιστο τα αναγκαία κονδύλια.

Ειδικά για το τελευταίο, επεσήμανε πως για το 2021 ο δήμος έλαβε κρατική ενίσχυση για πυροπροστασία μόλις 130.000 ευρώ, ενώ καλείται να καλύψει ανάγκες σε μια πολύ μεγάλη έκταση.

Σε ό,τι αφορά τις πρόσφατες πυρκαγιές στις περιοχές γύρω από την Πάτρα, ο δήμος προχώρησε άμεσα στην καταβολή του προβλεπόμενου επιδόματος από δικούς του πόρους, σε 4 οικογένειες που τα σπίτια τους καταστράφηκαν από τη φωτιά. Αμεσα ολοκλήρωσε και τη διαδικασία καταγραφής των ζημιών, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα να λάβουν οι πληγέντες την αποζημίωση για την αντικατάσταση των οικοσυσκευών από το υπουργείο Εσωτερικών.

Παράλληλα, διεκδικεί την επιτάχυνση των διαδικασιών για την ανακούφιση των πληγέντων και όχι με βάση τα όρια που θέτει το υπουργείο Εσωτερικών, διαδικασία που απαιτεί πάνω από ένα μήνα.

«Διαφωνούμε κάθετα με τη λογική του υπουργείου. Ακόμη και για το μικρό αυτό επίδομα, που καταβάλαμε στην ουσία, δεν λάβαμε υπόψη τα χρονοδιαγράμματά του. Ζητάμε άμεσα να καταγραφούν οι ζημιές, να υπάρξουν πορίσματα και να αποζημιωθούν στο 100% χωρίς όρους και προϋποθέσεις οι πληγέντες», επεσήμανε ο δήμαρχος.

Υπενθύμισε ότι τα αιτήματα της δημοτικής αρχής τέθηκαν και στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στις 3 Αυγούστου με φορείς της Αχαΐας στην Περιφέρεια, υπό την προεδρία του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Στ. Πέτσα, προσθέτοντας ότι άμεσα θα διεκδικηθούν και χρηματοδοτήσεις για την πραγματοποίηση αντιπλημμυρικών έργων – λόγω και του ανάγλυφου του εδάφους – για την περιοχή του Προφήτη Ηλία.

«Δεν αρκεί να μιλάμε μόνο για τα έργα. Αυτά για να υλοποιηθούν χρειάζονται μελέτες, προσωπικό και χρήματα. Εμείς, μαζί με τις παρεμβάσεις μας για την προστασία, πασχίζουμε να αναδείξουμε στον λαό της πόλης μας και την αιτία που συμβαίνουν όλα αυτά.

Για παράδειγμα, το γεγονός ότι δεν έχουν συγκεκριμένα σχέδια για την Πολιτική Προστασία ή ότι αυτή υλοποιείται χωρίς τα αναγκαία εργαλεία, έχει να κάνει με το ότι δεν υπάρχει κέρδος για τέτοιου είδους παρεμβάσεις, όπως αντιπλημμυρικά, αντισεισμικά έργα ή και για τη δασοπροστασία, ή και όπου κάνουν τέτοιου είδους ενέργειες, τις κάνουν για να προστατεύσουν τα κέρδη», σημείωσε ο Κ. Πελετίδης.

Εργα και παρεμβάσεις από τον δήμο

Ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας, Ανδρέας Αθανασόπουλος, τόνισε ότι οι δράσεις της δημοτικής αρχής στον τομέα της πρόληψης των πυρκαγιών συνεχίζονται.

Σε συνεργασία με την Πυροσβεστική, γίνονται παρεμβάσεις και έλεγχοι σε αγροτικούς – κοινοτικούς – ορεινούς δρόμους, για τη βατότητά τους, ενώ ελέγχθηκαν άνω των 300 πυροσβεστικών κρουνών και δρομολογείται η τοποθέτηση και νέων.

Επιπλέον, εγκαταστάθηκαν 7 κλειστές υδατοδεξαμενές χωρητικότητας 20 τόνων σε περιοχές που δεν υπάρχει δίκτυο ύδρευσης όπως στου Μπάλα, στα Συχαινά και την Καλλιθέα. Προγραμματίζεται, επίσης, η προμήθεια και εγκατάσταση 7 ανοικτών υδατοδεξαμενών χωρητικότητας 40 τόνων, για την τροφοδότηση των εναέριων μέσων πυρόσβεσης, έργο που θα υλοποιηθεί στον επόμενο προϋπολογισμό (2021-22).

Παράλληλα, 5 πυροσβεστικά οχήματα του δήμου σε συνεργασία με την Πυροσβεστική και τις εθελοντικές οργανώσεις πραγματοποιούν περιπολίες καθημερινά σε επικίνδυνες περιοχές, με τη δημοτική αρχή να συμβάλει και να ενισχύει με εξοπλισμό και τις ομάδες πυροπροστασίας – πυρασφάλειας που έχουν συγκροτήσει αρκετοί φορείς.

Πρόσφατα, δε, προστέθηκε και εναέρια επιτήρηση όλου του δήμου, με μικρά αεροσκάφη που διαθέτει η Αερολέσχη Πατρών, ενώ η δημοτική αρχή θα προχωρήσει και στην αγορά drone, που θα το χειρίζεται το προσωπικό του δήμου.

«Πρόκειται για έξοδα που, πολλά από αυτά, αφορούν την πυρόσβεση, δεν καλύπτονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες και πληρώνονται από ιδίους πόρους του δήμου, προκειμένου να καλύψουμε μέρος των μεγάλων αναγκών», σημείωσε ο αντιδήμαρχος.

Στον τομέα της ενημέρωσης, η αγωνιστική δημοτική αρχή, από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, οργάνωσε τη διανομή χιλιάδων ενημερωτικών φυλλαδίων για τις δασικές πυρκαγιές, ενημέρωσε και ιδιοκτήτες οικοπέδων για τους αναγκαίους καθαρισμούς, ενώ τέτοιοι έγιναν από τον δήμο και σε δημόσιους οργανισμούς και υπηρεσίες.

«Παρά το τιτάνιο έργο μας, ο κίνδυνος πάντα παραμονεύει και η κατάσταση χειροτερεύει», σημείωσε ο Α. Αθανασόπουλος, προσθέτοντας: «Αυτές οι παρεμβάσεις, που εμείς πραγματοποιούμε γιατί έχουμε προτεραιότητα τις λαϊκές ανάγκες, απαιτούν απασχόληση καθημερινά δεκάδων εργαζομένων, διαφορετικών υπηρεσιών με χιλιάδες εργατοώρες και ανυπολόγιστη δαπάνη σε μισθοδοσία και καύσιμα, που έως και σήμερα δεν επαρκεί. Γι’ αυτό, το επιθυμητό αποτέλεσμα υπονομεύεται από την πολιτική που ακολουθείται απ’ όλες τις κυβερνήσεις».

Ειδικά για το προσωπικό, αποκαλυπτική της κατάστασης είναι η αναφορά του δημάρχου ότι ειδικά για το πράσινο απαιτείται τριπλάσιος αριθμός εργαζομένων απ’ αυτόν που έχει σήμερα ο δήμος, προκειμένου να υπάρχει στοιχειώδης κάλυψη των αναγκών, κάτι που δεν γίνεται λόγω της απαγόρευσης των προσλήψεων!

Αναγκαίες οι ριζικές αλλαγές

Βάζοντας σε προτεραιότητα την προστασία του περιβάλλοντος και του λαού, η δημοτική αρχή της Πάτρας διεκδικεί ένα πλαίσιο αιτημάτων και για τον σκοπό αυτό στηρίζει τις αγωνιστικές πρωτοβουλίες συνδικάτων και φορέων της περιοχής.

Στις συγκεκριμένες συνθήκες είναι επιτακτικά αναγκαίο, η οργάνωση της πυροπροστασίας της χώρας συνολικά και σε όλα τα επίπεδα να αποτελεί αποκλειστική ευθύνη του κράτους, με προσανατολισμό την προστασία της ζωής και της περιουσίας του λαού και του δασικού οικοσυστήματος.

Ξεχωρίζει ως βασικό στοιχείο την κατάργηση του αντιεπιστημονικού διαχωρισμού της πρόληψης από την κατάσβεση, να μην υπάρχει εμπλοκή ΜΚΟ, ιδιωτικών επιχειρήσεων και Τοπικής Διοίκησης.

Διεκδικεί την κατάργηση του Ν. 4662/2020 που θέτει την Πυροσβεστική και άλλους φορείς στην υπηρεσία του ΝΑΤΟ, αλλά και όλων των αντιδασικών νόμων που εφαρμόζουν οι έως και σήμερα κυβερνήσεις.

Παλεύει να αυξηθεί γενναία η χρηματοδότηση των δήμων από τον κρατικό προϋπολογισμό, να εξασφαλιστεί το απαραίτητο και σε όλες τις αναγκαίες ειδικότητες προσωπικό, να στελεχωθούν οι απαραίτητες υπηρεσίες όπως και η Πυροσβεστική, με σύγχρονα μέσα, αξιοπρεπείς μισθούς και δικαιώματα για τους εργαζόμενους.

Συμβάλλει, τέλος, με όσα μέτρα μπορεί στην προστασία του λαού, αλλά και στην ανάπτυξη της δράσης και της πάλης του, ώστε να ανατραπεί και η σημερινή δασοκτόνα πολιτική, να προβάλλει ο λαός τις σύγχρονες ανάγκες του.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...